Párizsi szelet vadrizzsel és borsos konyak szósszal

Posted on Updated on

P1070350Hozzávalók: minden személyre 1 szelet sertés karaj, a panírozáshoz 1-2 tojás, 100-200 g liszt, só, bors és olaj a sütéshez

a borsos szószhoz: 2 dl tejszín, 2 dl húsleves kockából, 1 dl rum vagy bor vagy konyak, brandy, 1 kk piros szemes bors és 1 kk fekete szemes bors, só, póréhagymaszár, 1 ek liszt a sűrítéshez

köretnek: vadrizs

Elkészítése:

A sertés szeleteket egyenként kiklopfoljuk, és a szeletek mindkét oldalát besózzuk. Elkészítjük a panírozáshoz szükséges lisztet meg a tojást. Ezután egyenként a lisztbe forgatjuk a hússzeleteket, majd a tojásba és utána megint a lisztbe. Végül közepes lángon kisütjük a szeleteket mindkét oldalukon. A kisült párizsit konyhai papírtörlőre helyezzük.

Megfőzzük a rizst.

Ezután elkészítjük a borsos szószt: Ez izgalmas feladat lesz, mert a szósz sikere és intenzív aromája függ az elkészítés módjától. Szóval legjobb, ha egy öntöttvas serpenyőben, nagyon kis lángon kezdjük el szárazon pirítani a borsszemeket, úgy max. 1-2 percig; vigyázzunk, hogy ne égjenek meg! Ezután egy fakanál “hátsó felével” törjük össze durvára a serpenyőben (vagy egy mozsárban) a borsszemeket. Ekkor adjuk hozzá a konyakot és főzzük 1-2 percig nagy lángon, amíg a rum elpárolog. Húzzuk le a serpenyőt a tűzről és tegyük félre.

Ezután egy lábosba öntsük bele a 2 deci leveskockából főzött húslevest, amikor felforrt adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot alatta és adjuk hozzá a borsos-rumos párlatot. A mártást ezután nagyobb lángon addig főzzük, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról. Kb. 5 percig vagy addig, amíg a folyadék a negyedére csökken. Ha nem elég sűrű egy kiskanál liszttel besűríthetjük.

A párizsi szeleteket tányérra tesszük és ráöntjük a borsos szószt, végezetül snidlinggel vagy póréhagymával megszórva, rizzsel körítve azonnal tálaljuk.

A borsszemektől szenzációsan intenzív lesz a mártás íze, de csak akkor bontakozik ki igazán a borsok aromája, ha az első két lépést a receptben leírtak szerint végezzük el, tehát azalatt az idő alatt, amíg a rum vagy borpárlat el nem párolog. A siker érdekében tehát a húslevest és a tejszínt egy másik lábosban forraljuk össze, és csak azután adjuk hozzá a rumban párolt borshoz.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s