Királyi esküvők és esküvői torták Pünkösd idején

Posted on Updated on

spiced poppyseed cake with almond butter creamNémetországban május-június hónapban, Goethe ikonikussá vált, romantikus verseit idézik legtöbbet, aki meglehetősen idealizálta ezt az időszakot. „Pfingsten, das liebliche Fest”-Pünkösd, a kedves ünnep!-ujjong a költő és verseiben a zöld ág, a virágzó mezők, erdők, dombok, hegyek, bokrok és sövények (remélem, hogy a felsorolásból nem hagytam ki semmit), a madarak éneke, az illatos virágok, a csírázás és a napfény, ami megvilágítja az eget és beszínezi a földet, mind a természet megújhodásának szimbólumai. Régen, Pünkösdkor bontották le a május elsején körbe táncolt májusfát, helyette már kora hajnalban, zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdirózsát, jázmint) tettek az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé, azért, hogy a házba nehogy belecsapjon a villám. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat. Goethe, Pünkösd kapcsán jegyzett fel egy régi paraszti bölcsességet is, mely szerint, ha a földieper már érett Pünkösdkor, akkor abban az évben jó lesz a bortermés.

Az angolok pünkösdöt már Schakespeare idejében is különösen kedvelték. Erről a Rómeó és Júlia 1. felvonás, 5. színjében győződhetünk meg, ahol az öreg Capulet nosztalgiával emlékezik vissza a maszkabálra, a mór táncra meg a lakodalmakra, amiket általában Pünkösdkor tartottak. Észak-Nyugat-Angliában Fehér vasárnap vagy Bölcs vasárnap lett a Pünkösd neve, mely a bérmálkozáskor kötelező fehér ruháról kapta a nevét. Ezekben a városokban, falvakban már a középkor óta ismert szokás volt, hogy a Pünkösdkor rendezett ügyességi versenyeken (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette. Magyarországon pünkösdi királynak nevezték ezt a “tisztséget”, a boldog győztes minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak.

Napjainkban, Nagy-Britanniában Pünkösdkor (néha pünkösd pénteken, néha a pünkösd utáni pénteken) fúvószenekarok, kórusok lépnek fel, ahol a lányok tetőtől-talpig fehér ruhát viselnek. A Whitsun vásárokon mór táncot járnak, másutt, mint pl. Glocesterben többszáz éves hagyomány a Cooper’s hegyi sajtgörgetés.

Képzeljünk hát el egy bukolikus, falusi jelenetet egy rusztikus, angol kisvárosban, rózsás arcú leányzókkal, akik a sörös krigliket hatalmas kebleiken egyensúlyozva hordják ki a vendégeknek. Vidám parasztok mór táncot járnak, öregasszonyok pletykálnak vagy szundikálnak a májusi napsütésben. És nincs még vége a napnak, mert a helyi tiszteletes, Isten földi szolgálója, délután ötkor teadélutánra invitálja a hívőket. Angliában a parókiákon ugyanis a 19. és 20. század elején divatba jöttek a tea délutánok. Cornwallban, a metodista templomatyák a város vezetőivel együttműködve, a zászlós felvonulás után egy hatalmas asztal köré telepedtek,- mely roskadozott a süteményektől és a különféle teáktól, -mondom, teáktól, és nem sörtől!-

Skót barátnőm, Rachel Moffat, hívta fel a figyelmemet erre a szokásra, amelyről a déd-nagyanyja, kézzel írott szakácskönyvében érdekes történeteket talált, többek között a pünkösd utáni traktákról. Így fedezte fel a Lorne tortát, amiről sikerült kinyomoznia, hogy a nevét valószínűleg Viktória királynő 4. gyermekéről, Louise hercegnőről kapta. A korabeli fáma szerint, az 1871. március 21-én megrendezett fényes esküvőt hatalmas botrány előzte meg, ugyanis Louise, egy német herceg helyett egy egyszerű nemest választott férjül, John Douglas Sutherland Campbell személyében, aki később Lorne lordja, Argyll 9. hercege (1845–1914), majd Kanada kormányzója lett (1878–1883). A királynő és minisztere, Disraeli azonban támogatták a fiatalokat, de a házasság a kölcsönös vonzalom és érdeklődési kör ellenére boldogtalan és gyermektelen lett, valószínűleg, mert Luise hercegnő hamar rájött, hogy a lord túl szoros barátságot alakított ki férfiakkal, köztük Lord Ronald Gowerrel és Morton Fullertonnal, akikről köztudott volt, hogy homo vagy biszexuálisak voltak. Ráadásul a lord neve, később, 1901-ben, homoszexuális baráti köre miatt, még az ír koronalopási botrányba is belekeveredett, de szerencsére az udvar tisztára mosta. A sok rossz ellenére, Louise hercegnő mégis követte férjét Kanadába, ahol nagyra becsült személyiség lett, kórházakat alapított, betegeket ápolt a nagy skarlát járvány idején és művészeket karolt fel. Őmaga is tehetséges festő, szobrász és író volt, műveit az ottawai múzeumban lehet megtekinteni. Onnan visszatérve aztán együtt öregedtek meg Londonban, a Kensington palotában.

De időzzünk még el egy kicsit az esküvői tortánál, ami 5 láb magas volt, a súlya meg több, mint 220 fontot nyomott! Őfelsége Viktória királynő udvari cukrásza 3 hónapig dolgozott rajta, hogy ezzel -a fehér selymes torta csodával- elkészüljön. A torta oldalát címerek, koszorúk, naranccsal és virágokkal teli vázák díszítették. A felső szinten galambok fürdenek egy szökőkútban, s mivel a görög klasszicizmus reneszánszát élte akkoriban, a cukrász egy templomot, meg 4 antik szobrot állított a tetejére. És a torta története még nem ért itt véget, mert 137 évvel később derült ki, hogy egy kenti nemesi család generációkon keresztül, megőrzött egy szeletet a tortából. Nos ez a kb. 1 hüvelyk vastag torta (kövület) 145 £ -ért, mintegy 270 $ kanadai dollárért kelt el az esküvő 145. évfordulóján. Íme a recept:

raspberry almond layer cakeLorne torta

Hozzávalók: 250 g liszt, 250 g vaj, 250 g cukor, 1 ek tej, 2 ek reszelt csoki, 60 g áfonya, málna, eper vagy szeder, 1 kk citrom esszencia, 1 kk vanília esszencia, 1 kk sütőpor, ½ kk fahéj, 60 g mazsola, 3 tojás

Verjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, a tejet és a sütőporral elvegyített lisztet. Osszuk a keveréket három részre: 1. Az elsőhöz adjuk hozzá a gyümölcsöket meg a fahéjat. 2. A második adaghoz adjuk hozzá a csokoládét és vaníliát. 3. A harmadikhoz adjuk hozzá a citrom aromát. Ezután süssük ki mind három torta lapot, kb. 20 perc alatt 170 ° C-on, majd amikor kihűltek, illesszük össze egy mandulával ízesített vajkrém töltelékkel.

Hozzávalók: 100 g vaj szobahőmérsékletű, 250 g sajtkrém, Mascarpone, Ricotta vagy Philadelphia 1 dl tejszín, egy csipet só, vanília, 1 rúd vaníliából kikapart vanília hús, 250 g porcukor, málnalekvár, 50 g mandula reszelék pörkölt mandula

Verjük a vajat habosra a cukor és a vanília hús meg a vanília esszencia hozzáadásával. Adjuk hozzá a sajtkrémet és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá az őrölt mandulát. Verjük fel keményre a tejszínhabot és keverjük hozzá azt is a vajkrémhez. Végül ízesítsük málnalekvárral. Kenjük meg a tortalapokat meg a torta tetejét ezzel a finom, habos krémmel, a tetejét meg díszítsük ki a mandula reszelékkel vagy málnával, szederrel! A torta garantáltan “király” lesz!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s