Citromkrémes Szent György cupcake

Posted on Updated on

IMGP0690Április 23-án, Sárkányölő, Szent György napját ünnepli a katolikus és ortodox egyház világszerte. Szent György ugyanis egyike a leghíresebb katonai szenteknek (mártíroknak). Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismerik, emellett több ország és város védőszentje. Nem akarom az összes országot itt felsorolni, ahol tisztelettel adóznak az emlékének, csak néhány különleges Szent György ünnepre szeretném felhívni a figyelmet: az egyik, a palesztinok Szent György szertartása, melyet a Betlehem közelében lévő, Szent György kolostorban tartanak meg minden évben. Az Orosz Ortodox Egyház egyik kiemelkedő Szent György napi ünnepségét pedig, a kijevi, Szent György templomban celebrálják 1051 óta (Bölcs Jaroszláv hozta szokásba). Az egyház számára Szent György egyike a tizennégy segítőszentnek, legendája azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit, megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.

Nálunk és a volt keleti blokk országaiban az ateizmus miatt a Szent György-napi ünnepség történelmileg elnyomott volt. (Rákóczi György, 1636 április 23-án, egy egész várost vendégül látott a nevenapján az ún. Szent György poharára.) Pedig a szocializmus győzelme előtt vidéken ősi pásztorünnepként tisztelték, és a népi kalendárium szerint az állatok első kihajtásának a napja volt. Ún. gonoszjáró nap, ezért a kerítésre, ajtókra tüskés ágakat tettek, hogy a boszorkányokat távol tartsák. Az állatokat -az ártó szellemek, a rontás elkerülése végett- Szent György napi tűzön hajtották keresztül, hogy a füsttől megtisztuljanak. Mivel a babona szerint Szent György napjára a boszorkányok és más rontók felfokozott tevékenysége volt jellemző, amely elsősorban a tehénre, ill. a tejre irányult, ezért. kifüstölték vagy kiforrázták a tejesköcsögöket (gyógyhatásúnak vélt fűvekkel vagy ezek főzetével, úgymint kakukkfűvel, úrnapi sátorfűvel). Sok helyen e napon állítottak új köcsögfát.

Az UNESCO, 1992-ben, április 23-át nemzetközi könyvnappá nyilvánította, az angol drámaíró, William Shakespeare születése és halála, valamint a spanyol költő, Miguel de Cervantes emlékére.

Szent György napi szokások Angliában és Spanyolországban

A római történetírók feljegyzései szerint, Szent György, 303. április 23-án halt mártír halált. Nagy-Britanniában azóta ezen a napon olyan nagy pompával emlékeznek meg róla, mint Karácsonykor, Jézus Krisztusról. A másik nagy Szent György tisztelő ország Spanyolország. Katalóniában Szent György ünnepe, La diada de Sant Jordi néven ismert, és a hagyomány szerint ezen a napon minden hölgynek egy vörös rózsát ajándékoznak meg egy könyvet a szeretet jeléül.

Nagy-Britannia

Annak ellenére, hogy Szent György sohasem járt angol földön, az angolok mégis mindig kiemelt szerepet tulajdonítottak neki. Mártírrá avatása óta patrónusukként tisztelik, a nehéz időkben, pl. a 100 éves háború ideje alatt, a keresztes háborúk idején, Szent György nevével az ajkukon és az őt ábrázoló zászlókkal a kezükben indultak hadba. Csak Anglia és Skócia egyesülése után, 1707-ben vesztett egy kicsit a népszerűségéből, de továbbra is az angol kultúra szerves része maradt.

2002 óta azonban újraéledtek a Szent György napi hagyományok, hosszú idő után akkor történt meg első ízben, hogy az emberek ismét vörös rózsát tűztek a ruhájukra, még a Trafalgar Square szökőkútjaiban lévő vizet is vörösre festették. 2006 óta aztán hatalmas fesztivállá nőtte ki magát, a BBC Rádió 3, egész napos programban közvetítette az eseményeket, 2009-ben pedig, Boris Johnsonnak, London főpolgármesterének a javaslatára, a műsorprogramba beiktatták a “morris dance”-t, a mór népi táncot, melyet a hagyományos módon botokkal, feketére festett arccal vagy maszkkal ropták a Buckingham palota előtt. Ezt a 15. század óta ismert táncot a Punch and Judy (Pulcinella és Judit, nápolyi lókötő és feleségének a kalandjai) a nápolyi commedia del’arte-ból kölcsönzött bábshow egészítette ki. A kocsmákra, épületekre azóta, minden április 23-án kitűzik a Szent György zászlót, virágfűzéreket, koszorúkat aggatnak, meg Szent György-kereszteket. A katedrálisokban, templomokban és kápolnákban a “Jeruzsálem ” című himnuszt éneklik.  Ha Szent György-nap hétvégére esik, mint pl. az idén, akkor még nagyobb a felhajtás. A hagyományos angol ételek és italok (délutáni tea) fogyasztása mellett a pékségek elkészítik a híres Szent György tortát.

Spanyolország-Szent Jordi

Barcelonában, a sétáló utcában, a La Rambla-n, 4 millió piros rózsa virít és 800,000 könyv talál gazdára csak ezen a napon (több könyvet adnak el ápr. 23-án, mint egész évben). A legtöbb nőnemű személy kezében vörös rózsával és könyvvel glasszál. A Plaça Sant Jaume-n, a 16. század óta népszerű katalán körtáncot, a sardana-t járják egész nap. Sok antikváriumban, kávézóban, könyvesboltban író-olvasó találkozót szerveznek, ahol a szerzők, 24 órás maratoni felolvasást tartanak, klasszikus katalán és spanyol írók műveiből. A köztereken utcai előadóművészek és zenészek lépnek fel, ezzel is hangsúlyozva a nap fontosságát. Barcelona fő kormányzati épülete, a  Generalitat palota, csak ekkor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Szent György tiszteletére 3 napon keresztül kívül-belül vörös rózsákkal van kidíszítve. A város pékségeiben, cukrászdáiban sárga-piros színekben pompázó süteményeket árulnak, az elmaradhatatlan Szent György szimbólummal, a piros rózsával a tetején. Spanyol ismerősöm, Ruben, ennek a finom, citromkrémes cupcake-nek a receptjét osztotta meg velem, íme:

Szent Jordi cupcake

Hozzávalók a cupcake-hez: 150g vaj, 150g cukor, 2 tojás, 150g búzaliszt, 1 kk sütőpor, citromhéj, citromlé

a krémhez: 1 citrom leve és héja, 250g cukor, 100g vaj, 2 tojás

a díszítéshez: marcipánrózsa( készen vettem a helyi boltban)

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 190ºC ( 374 ºF).

A vajat a cukorral egy tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást meg a citromlevet, és a citromhéjat.

A liszthez hozzákeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a vajas, cukros meg tojásos keveréket. Ezután a jól összedolgozott tésztát a cupcake formába öntjük és 15 perc alatt aranybarnára sütjük (függ a sütőtől is, hogy mennyi ideig sütjük, nekem 23 percre volt szükségem). 5 perc pihentetés után kivesszük a sütőből, majd a sütőrácsra helyezzük mindet.

Elkészítjük a krémet: Tegyük a szobahőmérsékletű vajat, a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a cukorral egy kis lábosba, majd verjük gőzfürdőben addig, amíg a vaj fel nem olvad.
Adjuk hozzá a tojásokat, óvatosan majd keverjük tovább, lassan, megállás nélkül a vajjal együtt, amíg a krém besűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Amire a krém hideg lesz, meg is szilárdul. Legjobb a krémet 1 nappal tálalás előtt elkészíteni, tulajdonképpen egy hermetikusan elzárt befőttes üvegben, hűtőben tartva, körülbelül 2 vagy 3 hétig is tárolható.
A kontraszt a citrom krém és a cupcake között fantasztikus, mert egyszerre intenzív és édes! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Saint Jordi cake

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s