Milánói édeskeksz

Posted on Updated on

P1060626A milánói édeskekszről annyit sikerült megtudnom olasz barátomtól, hogy a receptjét 1780-ban egy Andreas Morel nevű ember tette közzé Milánóban. Később az 1840-ben napvilágot látott Berni konyha című receptkönyv ismeretlen szerzője úgy ír róla, mint svájci-olasz specialitásról. A könyvből kiderül az is, hogy ez a nagyon egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb édeskeksz a 18. századi Milánóban jellemző édessége volt a karácsonyi és húsvéti időszaknak. A szerző a receptjét is közölte, mely szerint mindössze liszt, cukor, vaj és tojássárgája kell hozzá. A 18. század végére már Svájcban és Dél-Németországban is az egyik legkedveltebb kekszféleség volt. Nemrég Belgiumban járva felfedeztem a csokis változatát is! marguerite

A milánói keksz, mely olaszul Biscotti milanesini, németül Mailänderli, franciául milanais, mint a neve is mutatja milánói eredetű, de Milánóban létezik egy torta változata is, Torta milanesi néven, ezért lett a keksz neve kicsinyítő képző hozzáragasztásával ” milanesini”.

Mindenestre a keksz nagy előnye a tortával szemben, hogy fém vagy karton dobozba téve akár hónapokig is eláll, éppen úgy, mint a dán vagy skót száraz, vajas kekszek.

Hozzávalók: 500 gr liszt, 250 gr vaj, 250 gr cukor, 6 db L-es méretű tojásnak a sárgája, 1 csomag szárított, cukrozott citromhéj

 a kenéshez: 1 db nagy tojássárgája, 2 ek tejszín2045_gr

Elkészítése: A vajat a cukorral, a citromhéjjal és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és kemény tésztát gyúrunk belőle. Ezután a kész tésztát egy órára hideg helyre tesszük (így kevésbé fog leragadni a gyúródeszkára).

Nyújtsuk ki a tésztát egy lisztes felületen és vágjunk ki belőle tetszés szerinti állatfigurákat vagy sütemény formákat.

Helyezzük rá egy sütőpapírra (tepsin lévő sütőpapírra) majd a kekszek tetejét kenjük be a tojássárgája-tejszín keverékkel. Toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük kb. 30 percig, 170 fokon. Rendszeresen ellenőrizzük a kekszeket, nehogy megégjenek, mert akkor szépek, esztétikusak, ha csak aranybarnára sülnek. Ezután díszítsük ki. Engedjük el bátran a fantáziánkat! Tojásfehérje, víz, meg citromlé keverékével tudjuk ráragasztani a mazsolát, magokat, de a kekszeket belemárthatjuk csokifondantba is.P1060629

 

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s