Fácán pecsenye burgonya gombóccal, madeira borban főtt szőlővel

Posted on

P1060955Hozzávalók a fácánhoz: 1 egész fácán, só, bors, majoránna, bacon sonka, 1 dl olaj, füstölt szalonna

A fácánt megtisztítjuk, felbontjuk. A mellét és a combját füstölt szalonnával megtűzdeljük.
Kívül-belül bedörzsöljük sóval, majoránnával és egy kevés törött borssal.
Ezután az egész fácánt zsíros bacon sonkaszeletekkel körbe tekerjük, és vékony zsineggel átkötjük.
Fedeles tűzálló tálba helyezzük, leöntjük 1 dl forró olajjal, és fedő alatt kb. 2 órán át sütjük. (Alufóliával is befedhetjük.)

Hozzávalók a zsemlegombóchoz: 5 db zsemle (szikkadt), 120 g vaj, 50 g vöröshagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 3 db tojás, M-es méretű, 300 ml víz, 5 g só, 5 g feketebors (őrölt), 300 g búzaliszt

A zsemlét 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és sütőben aranybarnára pirítjuk őket, majd egy nagy keverőtálba tesszük. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk a vajon. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet.

Közben egy nagy tálba felütjük a tojásokat, hozzáöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, majd egyneműre keverjük. A zsemlekockákra ráöntjük a vajas petrezselymet, és a tojásos keveréket is, és a lisztet. Összekeverjük a zsemlekockákat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk a masszából.

Lobogó, enyhén sós vízben puhára főzzük a gombócokat. Érdemes főzési tesztet végezni. Ha a gombóc szétmállik, még lisztet kell a masszába tenni, ha pedig túl kemény, még vizet kell a masszába keverni.

Elkészítjük a madeira boros szőlőt, amit 2 dl madeira borban megpárolunk, egy evőkanál cukor hozzáadásával. A madeirás levet később hozzákeverjük a fácán alól kikerült szószhoz.

A gombócokat frissen, forrón tálaljuk a fél fácánhússal és a madeira borban párolt szőlővel együtt, amit a pecsenyelével előzetesen jól meglocsoltunk. Illik még hozzá párolt, köménymagos káposzta is. Én narancs szeletekkel “dobtam még fel” ezt az isteni finom ételt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s