Belga trüffel krémes csokitorta

Posted on

P1060469

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg finomliszt, 7 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 kk szódabikarbóna, 1.5 tk sütőpor, 1 csipet só, 8 dkg fekete csoki (étcsoki), 12 dkg vaj, 20 dkg cukor, 12 dkg ricotta, 3 db tojás, 2 dl víz, 1 kk vanília esszencia, 2 ek Amaretto likőr

A trüffel krémhez: 25 dkg étcsokoládé (min 60%-os) 8 dl habtejszín, 2 db tojássárgája

A mázhoz: 15 dkg étcsokoládé (min 60%-os), 15 dkg vaj (nem margarin!)

A trüffelekhez: 12 dkg étcsokoládé, 30 ml habtejszín, 2 ek Amaretto likőr, 5 dkg cukor nélküli kakaópor, 5 dkg porcukor, 3 ek vaj

A díszítéshez: 1 ek cukrozatlan kakaópor, 10 dkg sótlan pisztácia, arany levél egyéb dekoráció

Keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót egy tálban. A csokit olvasszuk meg gőz felett, és hagyjuk langyosra hűlni.

Amíg hűl, addig keverjük a szobahőmérsékletű vajat habosra a cukorral, dolgozzuk bele a friss krémsajtot, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat.

Adjuk a langyosra hűlt csokit, a vaníliaesszenciát és az Amaretto likőrt is a sajtos-cukros-vajas keverékhez. Adagoljuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a kakaós-lisztet, és hígítsuk a langyos vízzel.

Öntsük lisztezett-vajazott tortaformába a masszát, és süssük készre 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt. (Tűpróba ajánlott, ne nyissuk ki a sütőt az első 20 percben , mert a tészta összeesik)

Amíg a tészta sül, készítsük el a trüffel krémet. A tejszínbe tördeljük bele a csokit, forraljuk fel. Amikor langyosra hűlt keverjük bele a két tojássárgát.

Hűtsük ezután teljesen hidegre (3-4 óra minimum a hűtőben) majd verjünk kézimixerrel nagyon kemény krémet belőle. (Ha nincs teljesen lehűtve, soha nem fogjuk tudni olyan keményre verni, hogy megtartsa a tortalapokat!)

Ha a piskóta elkészült, várjuk meg, hogy langyosra hűljön. Vágjuk vízszintesen legalább három, de inkább négy lapra (attól függően, hogy mekkorára nőtt meg a sütőben.)

Kenjük a krémet a lapok közé, (oldalra és a tetejére nem kell kenni, mert oda a máz kerül).

A mázhoz olvasszuk fel a csokit gőz felett, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük el benne a szobahőmérsékletű vajat, és vigyük fel egyenletesen a torta oldalára illetve a tetejére. Oldalt borítsuk be a tortát a mozsárban durvára tördelt mogyoróval, amit előzetesen száraz serpenyőben 1-2 percig megpörköltünk (így finom lesz a tortánk illata). Végül díszítsük ki a tortánk tetejét sótlan, durván összetördelt pisztáciával vagy aranylevéllel.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s