Rózsaszín babapiskóta és egy grapefruitos charlotte

Posted on Updated on

Biscuit de RoseA héten egy igazi francia különlegességet kaptam ajándékba, egy doboz Rose de Reims-et, azaz rózsaszín babapiskótát.

A piskóta eredetéről annyit tudtam, hogy 1690 körül találta ki Reimsben egy pékmester, aki a 2 kenyérsütés közötti időt, meg a kemence langyos melegét akarván kihasználni, kiötlötte, hogy készít egy különleges “biscuit-et, azaz “kétszer sült-et”. Ugyanis a “bis cuit” franciául-kétszer sültet jelent. A piskóta eredetileg fehér volt, de amikor a pék később friss vaníliát adott hozzá, hogy még aromásabb legyen, legnagyobb bánatára a vanília barna csíkokat hagyott benne. Hogy eltüntesse, természetes ételszínezék hozzáadásával, egy rózsaszín csodát varázsolt belőle. De mivel mindez a 17. század végén történt, így a rózsaszín, vagy vöröses karmazsin festéket a bíbortetű szárított kitinjéből vonta ki. (A bíbortetű nőnemű példányainak szárított teste vörös festéket, a kosnilt tartalmazza, és ebből nyerik vizes, vizes-alkoholos vagy alkoholos extrakcióval a kármint és a kárminsavat. Napjainkban újra engedélyezett élelmiszerfestékként használják E-120 jelöléssel, mert kiderült, hogy az anilinfestékek genetikai kockázata és mutagenicitása, sokkal ártalmatlanabb, így divatba jött, napjainkban a bíbortetű tenyésztése újra felfutóban van). Így született meg a Rose de Reims, a reimsi rózsaszín babapiskóta. A hosszúkás alakú piskótákat végül porcukorral bőven megszórta. Hamar nagy sikere lett nemcsak Reimsben, de egész Franciaországban. Híres rajongói voltak például X. Károly, II. Leopold belga király, az orosz cár, Marquise de Polignac stb. A királyi udvarokban pezsgőbe, kávéba, tejbe, portói borba, a spanyol udvarban ratafiába (a mandulás likőrbe) mártogatva élvezték, mert az alkohol jobban kihozta/za a piskóta ízét.

A “Biscuit de Rose” eredeti receptjét a mai napig titokban őrzi a reimsi Biscuit Fossier gyár. Annak ellenére, hogy tudjuk, hogy tojást, cukrot, lisztet, vaníliát tartalmaz, a hagyományos 17. századi recept elkészítése igazi mestertudást kíván.

charlotte-rose-au-pamplemousse-de-florideGrapefruitos charlotte rózsaszín piskótával

Hozzávalók: 2 grapefruit, 20 db roses de Reims babapiskóta, 500 g mascarpone, 4 g zselatin, 150 g cukor, 20 g porcukor

Elkészítése: Hámozzuk meg a grapefruitokat. Az egyikből tegyünk félre 4 cikkelyt a díszítéshez. Csavarjuk ki mindkettő levét. Ehhez a gyümölcsléhez adjuk hozzá a cukrot. Tegyünk egy kis lábosba 4 evőkanál grapefruit levet, adjuk hozzá a zselatint vagy az agar-agart. Melegítsük fel, és főzzük, de csak 30 másodpercig. Ezután keverjük hozzá ezt a zselatinos levet a mascarponéhoz. Mártsuk bele a rózsaszín babapiskótákat a maradék grapefruit lébe. Helyezzük körkörösen el üvegpoharakban. Rétegezzük a grapefruitos krémet meg a piskótát a poharakba, a tiramiszu-hoz hasonló módon (de tegyünk félre egy kevés krémet a díszítéshez). Végül tegyük be a hűtőbe a kész charlotte-okat és tartsuk hűvös helyen 5 órán keresztül. Tálalás előtt kanalazzunk rá a charlotte-okra egy kevés mascarpone krémet, a tetejét pedig díszítsük grapefruit gerezdekkel és szórjuk meg bőven porcukorral!

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s