Belga pralinék farsangra

Posted on Updated on

P1060233Milyen jó, hogy Belgiumban kitanultam a csokoládé készítést, mert ilyenkor farsang közeledtén nagy hasznát veszem. Tegnap trüffle csokikat készítettem, ezúttal nem a szabálytalan, aranyrög formájúakat, hanem vékony rétegű csokipohárkákat töltöttem meg, ganache krémmel, karamell krémmel, mogyorókrémmel etc. A díszítésnél aztán elengedtem a fantáziámat, némelyiket megszórtam pisztáciával, vagy csak kakaó porral, és szárított-kandírozott gyümölccsel dekoráltam stb..

Ganache krém: 200 gr csokoládé, 200 ml tejszín, brandy/ rum/whisky, 2 ek vaj

A tejszínt forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a csokoládét. Nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb levegőt, azaz buborékot keverjünk bele. Tehát a csokoládét tegyük egy vékony magas falú edénybe. A forró tejszínt öntsük a csokoládéra, és hagyjuk 1-2 percig állni, míg megolvad a csoki. Ezután merítsük bele a botmixert és kapcsoljuk be. Vigyázzunk, hogy ne emelgessük a botmixert, nehogy levegőt „pumpáljunk „ a ganache-ba. Csak addig keverjük a krémet, míg sima, csomómentes nem lesz. Ezután adjuk hozzá a választott alkoholt, meg a vajat majd tegyük be a hűtőbe. Mielőtt használjuk, mártsunk bele egy fakanalat és húzzunk bele egy vonalat. Ha a csík megmarad, nem folyik össze, akkor az állaga megfelelő. Ha nem eléggé folyékony a krém, akkor keverjünk bele még forralt tejszínt. Ha túl híg, keverjünk bele olvasztott csokoládét.

Trüffel készítése:
A gőz felett olvasszunk fel 13 dkg étcsokit, keverjük ki 2 evőkanál puha vajjal és a porcukorral, adjuk hozzá az alkoholt (van, aki tojás sárgáját is ad hozzá) és keverjük jól össze. Ezután a masszát fél napig pihentessük a hűtőben, majd formázzunk diónyi gömböket belőle a puszta kezünkkel. Minél szabálytalanabb, annál rusztikusabb. Végül forgassuk meg egyesével kakaóporban és csomagoljuk be fóliába, vagy csokipapírba egyenként.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s