Flamand marhaszték sült burgonyával

Posted on

P1060223

Carbonnade au Flamande, flamand sörös szték

Hozzávalók: 1 kg marha hátszín, 2 fej vöröshagyma, 6-8 fej apró hagyma, fél liter barna sör
3 dl marhaalaplé, 10 dkg vaj, 1 ek liszt, 1 ek barnacukor, 1 ek mustár
1 ízesítőcsokor, azaz bouquet garni (ejtsd: buké gárni), azaz póré hagymaszárba tekerek 2 babérlevelet és 1-1 ág kakukkfű, rozmaring és petrezselyemzöldet, só és frissen őrölt bors, 8 szem borókabogyó

Elkészítése: A megtisztított hagymákat karikákra vágom, a hátszínt hártyátlanítom és kb. 1,5 cm-es vastagságú, rostra merőleges irányban csíkokra vágom. Egy tálba tekerek borsot a húsra, megszórom egy evőkanál liszttel és jól összekeverem.
Egy nagy serpenyőben megolvasztom a vajat és kisebb adagokban kisütöm benne a húst. Mindig csak annyi húst teszek a serpenyőbe, amennyi egy rétegben, kényelmesen elfér, mert pirulnia kell, nem párolódnia. Ezután kiszedem a húst és egy tányérra félreteszem. A visszamaradt zsiradékban megpirítom a hagymát, sózom, borsozom, amikor aranybarnára pirul, megszórom egy evőkanál barna cukorral, ha már kezd karamellizálódni, felöntöm a sörrel, hozzáöntöm a marha alaplevet, mustárral ízesítem és felforralom. Amikor forr, visszateszem a húst, beleteszem az ízesítőcsokrot és a boróka bogyót. (lehet egy teatojásba tenni a fűszereket). Kicsit megkeverem, lefedem és hagyom, hogy alacsony hőmérsékleten megsüljön a hús, besűrűsödjön a szaft, ami tényleg be is sűrűsödik, a hús vajpuha lesz és az egésznek nagyon intenzív, aromás íze lesz a finom sörtől. Belgiumban sült krumplival és fokhagymás vajjal tálalják.

Főzés helyett lehet sütőben, vagy római tálban (Römertopf-cserépedényben) készíteni ezt a flamand klasszikust, akkor legalább nem kell állandóan ellenőrizni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s