Kávékrémes éclair fánk karneválra

Posted on Updated on

worlds-best-eclairs-cafe-graziaÉclair-(villám, csillám), profiteroles, Paris-Brest, cream puffs, magyarul képviselőfánk, mindegy, hogy hogy nevezzük és hogy milyen alakú (legtöbbször papucshoz hasonló, vagy a macskanyelvhez) ez a süti, mindenki megkedveli, ha egyszer megkóstolja. Mert nem annyira édes, friss vanília puding vagy krém van a közepén és fénylő csokimáz a tetején! Ráadásul nevetségesen kevés cukor kell hozzá! Szóval irány a konyha, mert már alig van időnk a karneválig kipróbálni ezt a finomságot. Franciaországban klasszikusan csoki vagy kávékrémmel töltik meg az éclair fánkokat. Mellesleg a hazája Lyon, ott ettem 2 éve a legfinomabbat.

Kávékrémes éclair fánk

A tésztához:
13 dkg finomliszt, 13 dkg víz, 13 dkg vaj, 4 közepes tojás, csipetnyi só, csipetnyi cukor

Elkészítés: Egy tepsibe ujjnyi vizet töltök, a sütő aljára csúsztatom. A sütőt 210 fokra előmelegítem. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek.
Egy tálba kimérem a lisztet. A vizet és a vajat kimérem egy közepes, vastag fenekű lábosba, majd hozzáadom a cukrot és a sót. Ezt az elegyet felforralom, majd hozzáadom a lisztet, és fakanállal folyamatosan keverem. Addig dolgozom rajta, amíg el nem válik az edény falától. Ezután egy habüstbe borítom, és elektromos mixerrel egyenként beledolgozom a tojásokat.
A kész masszát habzsákba töltöm, és sima csővel – kellő távolságra egymástól – a nagyjából 7-8 centis fánkokat nyomok a sütőpapírra. A tepsit a sütőbe tolom, és míg sül, elkészítem a tölteléket.

worlds-best-eclairs-sketch-parlour london

A kávékrémhez:
50 dkg mascarpone, 2 erős presszókávé, 4 evőkanál porcukor, 2 ek kávélikőr, tejszínhab, 6 evőkanál kristálycukor, 8-10 szem kávé

Elkészítés: A mascarponéhoz hozzáadom a kávét, a kávélikőrt és a porcukrot, majd alaposan kikeverem. Ezután egy serpenyőben – közepes láng felett – felolvasztok 5-6 evőkanál cukrot.
A kisült fánkokat a tepsin hagyom kihűlni, majd kenyérkéssel óvatosan félbevágom, megtöltöm őket a kávékrémmel, egy kevés tejszínhabbal, majd ráhelyezem a fánk másik felét. A csokihoz hozzáadom a likőrt, felolvasztom és bevonom vele a fánkok tetejét. Pár kávészemet összezúzok és azzal díszítve tálalom.

de lehet régimódi kávékrémet is készíteni, amihez: 6 tojás kell, 18 dkg porcukor, 6 evőkanál feketekávé, 25 dkg vaj

 

A hat egész tojást 18 dkg porcukorral habosra keverünk 1/2 óráig, teszünk bele 6 evőkanál nagyon erős feketekávét, folytonos keverés közt felforraljuk, s addig keverjük, míg ki nem hűl, akkor 25 dkg habosra kevert vajat teszünk hozzá.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s