Évkezdés egy Liquamen szószos gyöngytyúkkal

Kép Posted on Updated on

P1050933Egy eredeti római kori étellel köszöntöttem az újévet, mégpedig a Liquamen szószos fenyőmagos gyöngytyúkkal. A liquamen-garum, egy fermentált halszósz volt az antik Rómában. Tulajdonképpen tekinthetjük akár a mai ételízesítő ősi változatának. Azonban ahelyett, hogy fáradtságos munkával rekonstruálnánk, a thai konyhából jól ismert halszósszal helyettesíthetjük. A liquamenről-garumról még annyit, hogy a rómaiak olyan nagyra tartották, hogy az ára a legdrágább illatszerekével vetekedett. Akár 500 aranyat is fizettek egy garummal teli congiariumért, pedig abba csak kb. 3 liter folyadék fért. A liquamenhez ecetet, vizet, bort és gyümölcslevet adtak hozzá.

Hozzávalók:

1 gyöngytyúk mellfilé személyenként, ¼ kk asa foetida por (egy gyantaféle, keserű íze miatt elhagyható vagy a görög retsina borral helyettesíthető), ½ kk bors, ½ kk római kömény, ½ kk koriander, rutafű, (terhes nőknek nem ajánlott a rutafű, helyettesíthető a Cynar nevű olasz articsóka likőrrel), 4 db datolya, 50 g fenyőmag, 1 ek oliva olaj, 2 ek méz, 1-2 ek balzsamecet vagy borecet, 1-2 ek halszósz, 100 ml fehér bor, liszt, 150 gr champignon

Elkészítése: mossuk meg a filéket és tegyük fel vízben főni. Ízesítsük sóval, borssal és az asa foetida porral. Amikor kész, vegyük ki a filéket a vízből majd süssük át kevés vajban vagy oliva olajban kb. 10-15 perc alatt. 

Készítsük el a gombát: tisztítsuk meg majd vágjuk apróra. Pároljuk meg egy kevés vajban. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel és oregánóval.

Készítsük el a szószt: áztassuk be a fenyőmagot egy pár óra hosszára vízbe. Egy kevés magot tegyünk félre és pirítsuk-pörköljük meg egy serpenyőben. 

Keverjünk össze egy mozsárban 1 kk koriandert, 1 kk római köményt, 1 kk asa foetida-t és ruta fűvet.

Öntsük le a vizet a fenyőmagról és pépesítsük egy turmixgépben. -Jól dolgozzuk össze, mert ez a hozzávaló kulcs fontosságú lesz.- Keverjük össze a bort, a mézet, a halszószt, az apróra vágott datolyát, adjuk hozzá az olajat és a borecetet is, majd keverjük hozzá a fenyőmaghoz. Tegyük ezt a keveréket egy serpenyőbe. Pirítsuk meg, majd kevés víz hozzáadásával főzzük 10 percig. Ezután, ha szükséges, sűrítsük be a szószt egy kevés liszttel. 

Helyezzük egy tányér közepére a gyöngytyúkot, öntsük le a szósszal és szórjuk meg bőven friss korianderrel. Ropogós kenyérrel és a gombával kínáljuk!P1060128

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s