Olasz vörösboros vaddisznó ragu aromásított sült tökkel és gnocchival

Posted on Updated on

sütőtök vaddisznóvalKözeledik november harmadika, Szent Hubertus napja, akinek a tisztelete főleg Lotharingiában, a Rajna vidékén és Belgiumban virágzott ki (de hazánkban is több történelmi szakaszban felbukkant). Hubertuszról (656-727) annyit tudunk, hogy egy nemesifjú volt, Németalföldön élt, és nagyon szeretett vadászni. 678-ban egy nagypénteki vadászat során az Ardennek erdejében megjelent előtte egy szarvas, agancsai közt a feszülettel, és egy égi hang megtérésre szólította föl. Ezt követően megkeresztelkedett. Két év múlva, amikor a felesége belehalt gyermekük születésébe, remete lett. Szentéletére való tekintettel Rómában a pápa püspökké szentelte (Liége-i lett püspök). Végül egy horgászbaleset során szerzett sérülésébe halt bele a Brüsszelhez közeleső Tervurenben, 727-ben. Halála után szentté avatták, így lett a vadászok, lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengettyűkészítők, mészárosok, szűcsök és tímárok védőszentje. A középkorban kutyaharapás, kígyómarás ellen hozzá fohászkodtak. Belgiumban, Szt Hubertuszra, a vadászat patrónusára többek között egy finom vaddisznó raguval emlékeznek meg november harmadikán, ami eredetileg római recept, de hogy a Halloween se maradjon ki az idén, ezúttal sütőtökkel készítettem el.

Hozzávalók: 30 dkg csont nélküli vaddisznóhús, 2 dl vörös bor 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 1 db leveskocka, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 db babérlevél, 1 evőkanál mangalicazsír, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl vörösbor, só, őrölt feketebors, őrölt pirospaprika, gyömbér, szegfűszeg borókabogyó, kakukkfű, rozmaring, majoranna

A nudlihoz: 2 db nagyobb krumpli, 3 evőkanál liszt, 1 db tojás, só

A sütőtökhöz: 1 db kisebb sütőtök, só, bors, 1 kk köménymag, 1 kk garam masszala, 1 kk curry, 1 kk koriander, 1 kk őrölt gyömbér

Elkészítés: A húst marinádozhatjuk a szokásos módon vörösborban, a borókabogyó, szegfűszeg babérlevél, és a zöldségek hozzáadásával. Másnap a húst vegyük ki a marinádból és vágjuk kockákra. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk durvára, a szalonnát és a zöldségeket daraboljuk fel.

Egy lábasban kevés zsíron pirítsuk meg a szalonnát, pároljuk meg a hagymát. Dobjuk rá a húst. Amikor már kifehéredett, szórjuk meg paprikával, öntsük rá a bort meg a vizet, tegyük bele a többi fűszert is. Amikor a hús már félig puha, adjuk hozzá a zöldségeket, s öntsük rá a vörösboros leszűrt páclevet, főzzük puhára lassú tüzön.

A sütőtök elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, a sütőtököt vágjuk fel 8-12 darabba, kanállal kaparjuk ki a magházát. Tegyük egy alufóliával kibélelt tepsibe, úgy, hogy a tök belseje nézzen felfelé.

Locsoljuk meg a tököt jóféle oliva olajjal, sózzuk, szórjuk meg az előzetesen egy mozsárban összekevert őrölt köménnyel, piros paprikával, garam masszalával, meg egy kis korianderrel. Ha édesebben szeretjük, egy kevés barna cukorral is megszórhatjuk a tökcikkelyeket, (karamellizálja a tököt és még finomabb lesz).

Toljuk be a sütőbe, és süssük 50-60 percig (nem légkeveréssel). A pontos időtartam inkább ízléstől függ, ki hogy szereti, illetve mekkora darabokra vágtuk a sütőtököt. Akkor jó, ha néhol már égettnek tűnik, ott ugyanis tökéletesen karamelllizálódott.

A gnocchi elkészítése: Közben tisztítsuk meg a burgonyát, kockázzuk fel, főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le. Amikor kihűlt törjük össze, keverjük hozzá a lisztet meg a tojást, kicsit gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle gömbölyded budlikat. Pihentetés után főzzük meg forró vízben. Szedjük ki egy serpenyőbe és kevés vajban pirítsuk át.

A fűszeres vadragut a gnocchival és a sült tökszeletekkel tálaljuk, vörösbor illik hozzá.

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s