Pisztráng, paradicsomos édesköménnyel és túrófánkkal

Posted on Updated on

túrófánk paradicsomos hallalElőször a túrófánkot készítsük el!

Hozzávalók: 500 g túró, 3 tojás,  2 dl tejföl, egy csipet só, citromhéj, 300 g liszt  1 kk sütőpor, étolaj a sütéshez

A liszt és a sütőpor kivételével botmixerrel összedolgozzuk az összes hozzávalót: a túrót, a három egész tojást, a tejfölt, a sót, a citromhéjat. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet. A masszát fél órán keresztül konyharuhával letakarva pihentetjük. A masszából vizes teáskanál segítségével gombócokat szaggatunk forró étolajba. Bőven elég egy púpos teáskanálnyi mennyiség, mert sülés közben szépen meg fognak dagadni a gombócok a tésztában lévő sütőportól. A felfúvódott gombócok maguktól is meg tudnak fordulni a forró olajban, de figyeljünk arra, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. Ne hagyjuk viszont, hogy az olaj túl forróra hevüljön, mert akkor hirtelen sülnek meg kívül a gombócok, a belsejük viszont nyers marad. Papírtörlőre szedjük a kisült túrófánkokat, és leitatjuk róluk a felesleges olajat.

Hozzávalók a halhoz és a párolt édesköményhez: minden személyre 1 szelet pisztrángfilé, só, bors, oliva olaj és vaj keveréke

1 nagy édesköménygumó, apróra darabolva, 4 db friss paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis hagyma, 2 dkg friss gyömbér, 1 kk édeskömény mag, 1 db csillagánizs, 2-3 ek szójaszósz, 1 ek méz, 1 ek mirin vagy borecet, olaj és vaj a pároláshoz

Az édesköményt feldaraboljuk, a többi zöldséget is főzéskész állapotba hozzuk. Egy nagy teflonos edényben felforrósítjuk a vaj-olaj keveréket, beledobjuk a fokhagymát, a hagymát, a gyömbért és kb. 3-4 perc párolás után hozzáadjuk az apróra vágott édesköményt. Meglocsoljuk a szójaszósszal, felöntjük kb. 2 dl vízzel, megszórjuk a fűszerekkel (csillagánizs, édeskömény mag) és aromásítjuk a japán mirin borecettel vagy 1 ek málnaecettel. 15 percnyi főzés után, vagy amikor az édeskömény már kellőképpen puha, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomokat (héjastul vagy anélkül) végül 1 kanál mézzel ízesítjük.

Elkészítjük a pisztrángot, sózzuk, borsozzuk és a forró olaj-vaj keverékében ropogósra sütjük. Én kb. fél dl fehér borral is meglocsoltam.

Egy mély tálba helyezzük a halat, rámerjük a paradicsomos édesköményt és mellé vagy rátesszük a túrógombócokat. Ez az egyfogásos étel szimplán felejthetetlen ízorgia!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s