Angyal kenyér

Posted on Updated on

Cortona 005Az Angyal kenyér/kuglóf/torta a 19. század óta népszerű az egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és a skandináv országokban. Nevét valószínüleg légiesen könnyű textúrája miatt kapta, amit az angol előkelő körökben csak úgy emlegettek, hogy “az angyalok eledele” (A receptje először, Lettice Bryan: The Kentucky Housewife című könyvben, jelent meg, 1839-ben).

Az Angyal kenyér/kuglóf sajátossága, hogy rengeteg tojásfehérje kell hozzá, amit a borkősav hozzáadásával, (az stabilizálja a tojásfehérjét) addig kell verni, amíg nagyon kemény hab nem lesz belőle. Utána a fennmaradó összetevőket óvatosan “bele kell süllyeszteni”. Ez a speciális “kelesztés”, csak akkor működik, ha a lisztes keményítőt nem egyszerre adjuk hozzá.. 

Az utóbbi időben az Angyal tortát magas, kuglófformában sütik, ami azért jóval praktikusabb, mert a tészta a közepén lévő csőhöz igazodva magasabbra tud felemelkedni. Másik fontos szabály, hogy az angyal tortaformát nem szabad zsírral kikenni, sem zsemlemorzsával beszórni, mert az kérget formálna a sütemény tetejére és az oldalára. Ha mindent a használati utasítás szerint csinálunk, a süteményünk, annyira habkönnyű lesz, hisz nincs benne semmiféle zsiradék, hogy még az epebetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Az angyal kenyér magában is nagyon finom, de édes gyümölcs szósszal vagy citrom, málna, epermázzal még szenzációsabbá lehet varázsolni. Az utóbbi időben sok sztár séf (pl. Alton Brown) aromás fűszerek (mint pl. a szerecsendió és a szegfűszeg plusz ehető virágok) hozzáadásával arat hatalmas sikert az Angyal kenyérrel. Nem akarok senkit sem sokkolni, a karácsony közeledtével, de ez a süti olyan “isteni”, hogy egyenesen a karácsonyi desszert asztalra kívánkozik! Tegnap este újra kisütöttem, ezúttal a torta közepét megkentem eper lekvárral, a külsejét pedig gazdagon bevontam tejszínhabbal! Angel food

Hozzávalók: 125 gr liszt, 75 gr kukorica keményítő, 275 gr porcukor, 30 dkg friss málna, 10-12 db tojásfehérje, 1,5 kk borkősav, 45 gr cukor, 1 csipet só, tea rum

a glazúrhoz: 60 ml citromlé, 2 ek víz, 30 dkg porcukor, 3 ek ehető virágszirom

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk zsírpapírt a tortaformánkba, ami lehet kuglóf forma vagy őzgerinc.

  1. Szitáljuk át a lisztet, adjunk hozzá először 55 gr cukrot, és egy csipet sót. Pépesítsük a málnát, majd passzírozzuk át egy szitán, hogy megszabaduljunk a magoktól;
  2. Verjük fel a háztartási robotgéppel a 12 tojásfehérjét kemény habbá, adjuk hozzá a borkövet és a vanília kivonatot vagy a tearumot, valamint a maradék cukrot.
  3. Szitáljuk a lisztet hozzá a tojásfehérjéhez; “hajtogassuk” bele óvatosan egy spatulával. Adjunk hozzá elsőként 2 evőkanál málnapürét. Keverjük bele, majd adjunk hozzá megint 2 evőkanállal stb. Ezzel szép márványos lesz belülről a tésztánk. Öntsük bele a tésztát a tortaformánkba és ne egyengessük el, hanem csak óvatosan rázogassuk össze a tojáshabos tüneményt (tényleg angyalian néz ki a felvert tojáshab miatt).
  4. Toljuk be a sütőbe és süssük 180 fokon 45-50 percig. Fontos, hogy az első 30 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját!
  5. A sütőben hagyjuk kihűlni (kb. 1 óra). Ezután válasszuk el egy kés segítségével a süteményt a tortaforma falától, majd borítsuk ki egy tálcára.
  6. Friss málnával, ehető virágokkal, vagy citrommázzal bevonva kínáljuk (vagy csak porcukorral beporozzuk).

A citrom máz elkészítése:
1. A cukrot a citrom levével és a vízzel addig keverjük, amíg a cukor elolvad (kb. 15 perc). Csak annyira híg legyen, hogy rácsurgathassuk a tészta tetejére.

2. A mázzal megkent tortát 1 napig szellős, hűvös helyen szárítjuk ( a fent megadott mennyiség egy torta bevonásához elegendő).Rose-Cake

 

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s