Sárga cékla, piros cékla és a céklás tojás

Posted on Updated on

A céklát már i.e 3000-ben is ismerték, Magyarországon viszont csak a 17. században terjedt el. Lippai János, (1606-1666) a pozsonyi, érseki udvar főkertésze, “Veteményes kert” című könyvében, a cékla vörös, fehér és sárga változatáról is említést tett. A modern, étkezést szolgáló céklafajták azonban csak a 19. és a 20. században terjedtek el.

A cékla gyógyászati hatása miatt napjainkban igazi sztár, különösen amióta kiderült, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik, így gátolják meg a ráksejtek szaporodását. Ezenkívül a cékla vérképző, és szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát, meg a máj anyagcsere-folyamatait.

A vörös, ritkábban sárga cékla gyökereit, főzve, sütve vagy nyersen, önmagában, vagy salátákhoz hozzáadva fogyaszthatjuk. A nagy élelmiszer áruházakban a céklát legtöbbször fermentálva, ecetes savanyúságként árusítják.

Lengyelország és Oroszország híres nemzeti étele a borscs-a céklaleves. Az indiai konyha viszont apróra vágva, főzve, és sokféle fűszerrel megszórva köretként kedveli.

Kevesen tudják azonban, hogy a cékla zöld, leveles része is fogyasztható. Leggyakrabban főzik vagy párolják. Az íze és textúrája a spenóthoz hasonló. Óvakodjunk azonban a túlságosan ernyedt levelektől vagy azoktól, amelyeken megjelennek a kiszáradás tünetei, mert keserű lesz a belőle főzött étel. Bartolomeo Platina (1421-1481) olasz történész, esszéista, gasztronómus, író, hívta fel a figyelmet arra, hogy a cékla megszünteti a fokhagymás lehelletet.

Beetroot-Pickled-Devilled-EggsHagyományos holland-(és pennsylvániai) étel az Ecetes céklás tojás: melyet úgy kell elkészíteni, hogy először a tojásokat keményre főzzük majd a céklát sós vízben, borecet (almaecet), cukor, szegfűszeg, babér és egyéb fűszerek hozzáadásával megfőzzük. Amikor kihűlt a cékla, melléhelyezzük a főtt (megpucolt) tojásokat, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tojások gyönyörű ciklámen rózsaszínűre változnak. Ekkor a tojásokat kettévágjuk és elkészítjük a tölteléket: a tojásokból kikanalazzuk a sárgáját, egy tálba tesszük, sóval, borssal, pici cukorral, majonézzel, tormával és mustárral ízesítjük. Hozzákeverünk egy kevés vajat és egy villával selymes krémmé dolgozzuk. A végén hozzáadunk egy kevés céklalevet, és újra összekeverjük, amitől a képen látható ciklámen színű lesz. Márcsak a töltés van hátra: egy tortakrém nyomóval rózsákat nyomunk a tojások közepébe és már fogyaszthatjuk is.

Grillezett ropogós cékla chips

A sárga színű cékla nagyon ritka, így nagyon megörültem, amikor a múlt héten a piacon felfedeztem, rögtönöztem is belőle egy fantasztikus köretet. Íme a recept:

A céklákat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Egy zöldségreszelővel vékony csíkokat „vágunk” belőlük. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy teflonos tepsit alkalmazunk). Készítsük el a céklamarinádot: 1,5 dl olivaolajhoz hozzáadunk 1 evőkanál málnaízű borecetet vagy balzsamecetet (de ha a sötét balzsamecetet választjuk és nem a fehéret, akkor a sárga cékla elveszti szép színét, amely sütés után gyönyörű narancssárga lesz!). Ezután fűszerezzük a céklákat köménymaggal, indiai garam massalával, aki szereti curryvel is megszórhatja. Jól keverjük össze egy villával a marinádot. A cékla darabokat helyezzük óvatosan egymás mellé  – nem egymás tetejére! Sózzuk meg majd kenjük be az olajos marináddal. Az előre melegített sütőben, süssük ropogósra (160 fokon kb.  20-25 perc alatt lesz ropogós).Bernried 018

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s