Majomkenyér és Fahéjas tépegetős

Posted on Updated on

A nyáron Ghentben (Belgiumban), a De Superette nevű, szuper innovatív kávéházban végre felfedeztem a híres, amerikai Majom kenyeret. Ez a fahéjas csigánkhoz hasonló édesség, a Monkey bread (másnéven: majomkenyér, ragacsos, afrikai kávésüti, arany korona, csípkedős, buborék kalács, sőt majom agyvelő néven is ismert édesség), pontosan olyan finom, ragacsos volt, mint annak idején San Franciscoban, a házunk alatt lévő pékségben.

MonkeyBread

A majomkenyér eredetéről nem sok felvilágosítást tudok adni. A nevét, talán a majomkenyérfa gyümölcséhez való hasonlósága miatt kapta. Először egy amerikai női magazinban közölték a receptjét, az 1950-es évek elején, de valamilyen oknál fogva csak a tengerentúli országokban vált népszerűvé. A sütemény élesztős (vagy kész, fagyasztott) tésztából készül. Magas hőfokon, kuglóf formában sütik, az előzetesen olvasztott vajjal meglocsolt, fahéjas cukorral meg pekán dióval gazdagított tésztát. Amerikában és Kanadában, a vásárokon, meg a nagy bevásárló központokban úgy árusítják, mint nálunk a kürtős kalácsot. Forrón kell enni, kézzel tépegetve. De hogy a majomkenyérnek van egy Pull apart bread variációja is, azt csak a minap, kanadai barátnőmtől tudtam meg, aki a közelgő Mindenszentek alkalmával ráadásul sütőtökkel készítette el!Pull apart bread

Fahéjas tépegetős

Hozzávalók a tésztához: 450 g liszt, 75 gr cukor, 2¼ kk élesztő, ½ kk só, 4 ek vaj, 1 dl teljes tej, 75 ml víz, 1 ek vanília kivonat, 2 tojás

A töltelékhez: 4 ek vaj, 25 dkg cukor, 2 ek fahéj, ½ kk szerecsendió, szegfűszeg (de lehet gyümölcsöt is hozzáadni, pl. apróra vágott almát, körtét, birsalmát, sütőtököt)

Elkészítése: Adjuk hozzá a liszthez a porított formában lévő élesztőt, a tojást keverjük ki a cukorral, meg a csipet sóval. A vajat olvasszuk fel egy lábosban majd adjuk hozzá a tejet meg a vizet, és a vanília kivonatot. Az összeállt tésztát dagasszuk kb. 3-5 percig. Formáljunk belőle egy nagy labdát és tegyük egy olajjal vagy vajjal kikent tálba, egyszer forgassuk meg benne, majd meleg helyre téve kelesszük a duplájára. Amikor duplájára nőtt még 30 percre csomagoljuk nejlon fóliába. Miközben kel a tészta, olvasszuk meg a töltelékhez szánt vajat. Tegyük félre, ezután keverjük össze a fahéjat a cukorral, meg a szerecsen dióval.

Helyezzük rá a tésztát egy lisztezett munkafelületre majd fedjük le lazán egy konyharuhával és hagyjuk állni még 5 percig. Ezután nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 12 x 20 cmes nagyságúra, majd kenjük meg az olvasztott vajjal. Szórjuk meg a fahéjas-cukros keverékkel. (Ne fukarkodjuk a belevalókkal). Kenjünk ki egy őzgerinc vagy patésütő formát vajjal. Vágjuk fel a tésztát függőlegesen 6 hosszú csíkra (vagy kerekre). A csíkokat tegyük egymásra és vágjuk keresztben ismét 6 egyenlő részre. A négyzeteket helyezzük egymásra majd tegyük bele a formába. Fedjük le konyharuhával és hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt 350 F/ 180 fokra. Toljuk be a tésztát a sütőbe, és süssük 30-35 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. (Ha úgy tűnik, hogy a teteje túl gyorsan sül, fedjük le fóliával). Vegyük ki a tésztát a sütőből, és hagyjuk a formában 20-30 percig. Lazítsuk meg egy késsel a tésztát, hogy könnyen leváljon a sütőforma oldaláról, majd óvatosan borítsuk ki egy tálra. Melegen adjuk asztalra.Pullapartbread

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s