Egy ex-thai szépségkirálynő vendéglőjében Brüsszelben

Posted on Updated on

Miló 1 éves 245A belga gasztronómiára abszolút nem igaz az a sztereotípia, mely szerint csak a kagyló és sült burgonya kettőséből áll. Ezt a tévhitet könnyen megcáfolhatjuk, Brüsszel belvárosában csatangolva, ahol lépten-nyomon kulináris highlightokba botlunk. Az ínyenccé válás folyamatához, íme a legjobb ételeket kínáló vendéglők listája!

Michelin

Brüsszelben, mintahogy egész Belgiumban, nincsenek távolságok. A díjnyertes éttermek zöme mondjuk Brüsszel szívében találhatóak, így egy kényelmes sétakörút során, mindet egyszerre megtekinthetjük. Kezdjük a “csillagosokkal”: a Michelin kalauz szerint a belga gasztronómia csúcsát Brüsszelben, 3 mesterszakács, 3 Michelin csillaggal képviseli. Az egyik a Comme chez soi nevű, intim és elegáns söröző, amely 1926 óta létezik. A mára már nyugalmazott Pierre Wynants mesterszakács tette világhírűvé, a 90-es években, aztán átadta a stafétabotot vejének, Lionel Rigolet-nek, akinek sikerült megtartania a csillagokat. Az ún. zöld kikötőben, a Forêt de Soignes-erdő közepén található a 2. csillagos létesítmény, a Chalet de la Forêt (Erdei Kunyhó), végül a tekintélyes Radisson Hotelben működő Sea Grill áll a 3. helyen, melynek a főszakácsa Yves Mattagne, a tenger gyümölcseivel készült ételek nagy virtuóza.

A három “nagyhatalmast” követik a brüsszeli ujoncok, a belga konyha újabb, csillogó gyémántjai, névszerint a Va Doux Vent, mely 2010 óta büszkén viseli első csillagát, őt követi a Le Passage (átutazó), a Le Jaola, majd 2 olasz vendéglő: a Senza Nome és a San Daniele, aztán ott van az Alexandre, a Bon-Bon, a La Paix, a Kamo et la Truffe Noire. A Bazilika mögött bújt meg még egy, 1 csillagos Michelin vendéglő a Bruneau, s milyen jó volt a szimatom, hogy leellenőríztem, mert az ételkritikusok szerint ez a vendéglő a legkreatívabb az összes előbb említettek között. A Gault Millau, legbefolyásosabb gasztrókalauz szerint a vitorláját, (mind a helyet, mind az ételeket illetően), a modernség szele repíti. Végül a La Villa Lorraine zárja a csillagos sort, melyet 2013-ban 1 Michelin csillaggal jutalmaztak.Miló 1 éves 240

A megtámadhatatlanok

Brüsszel belvárosához közel vannak még vendéglők, melyek nem ragyognak a csillagoktól, de mégis a brüsszeli gasztronómia nagyjai közé tartoznak. A zsargonban csak úgy emlegetik őket, hogy a megtámadhatatlanok! Ez nagyjából azt jelenti, hogy mindenki jól ismeri és kedveli ezeket, s ha randevúzni akar a gasztronómiával, akkor ide tér be: ilyen pl. a Cospaia, egy új stílusú, trendi vendéglő & bár, amely túlzás nélkül mondva, de alaposan megcsiklandozza az ízlelőbimbókat. Sokak szerint vetekszik a Costes-szel Párizsban, a Bankkal Londonban és az Arts-szal Barcelonában. Aztán a régi nagy kedvencem is a rebellek közé tartozik, ez a Belga királynő-Belga Queen, melynek vendéglőjében Antoine Pinto főszakács, vendégeit minden egyes alkalommal páratlan gasztronómiai utazásra röpíti. Ez az a hely, ahol egy üzleti vacsora során, barátok között vagy a családdal eltölthetünk egy kellemes estét, miközben az ételek garantáltan minden érzékszervünkre hatni fognak.

Az autentikus Quincaillerie, szecessziós épületét mindig szerettem. A XX. század elején épült, azóta több ízben átalakították, Ixelles híres, elegáns kerületében. A menüt böngészve, azonnali vágyat érzünk, hogy megkóstoljuk kifinomult konyháját. Egyébként itt fordulnak meg leggyakrabban a francia filmvilág nagy öregjei, Alain Delon, Gérard Depardieu és Michel Lebb. Végül egy igazi brüsszeli intézmény, a Les Brasseries Georges, melynek hatalmas előnye, hogy csak egy lépés választja el a Bois de la Cambre-tól (park). Itt tudják legszenzációsabban elkészíteni a tenger gyümölcseit, de a kacsamell és a báránysült is kiváló, nem beszélve a világhírű édességről, a Páris-Brest, biciklikerék formájú süteményről. A teraszon elkölteni egy ebédet vagy vacsorát, egy szép, napsütéses délutánon felejthetetlen élmény!Miló 1 éves 246

Hogy én melyikben ettem végül? Nos, egyikben sem, mert még EU-s múltamban hallottam a Premier Comptoir Thai (első bárpult) vendéglőről, amit egy ex-thai szépségkirálynő nyitott meg 1995-ben (ennek is gyakori vendége Gerard Depardieu). Mivel szeretem a thai ételeket (én magam is sokszor készítek) már régóta furdalt a kíváncsiság, hogy vajon milyen lehet. A chausse Charleroin járva elhatároztam hát, hogy végre megkóstolom. Bevallom, egy kicsit elbizonytalanodva léptem be, de végül nagyon boldog voltam, hogy kipróbáltam. Kellemes hangulat, barátságos személyzet fogadott és az ételek!!! Végre igazi, eredeti thai receptek szerint készültek és fantasztikusak voltak.

A menünk: Kiow nam leves-Thai leves, 5 db rizstésztába csomagolt kisrákkal, utána Tom ka kai,-citromfüves csirke kókusz szósszal és rizzsel, a férjem Panang neuna-t evett, vörös currys, kókusz szószos marhát. A pincér szerint az orchideát is meg lehetett volna enni! Legközelebb arra is sor kerül!

(A Gault-Millau szerint a Sea Grill és a Comme Chez Soi járnak az élen. A Bruneau étteremben, és a Bon -Bon-ban viszont egyszerűen képtelenség asztalt foglalni. A Le Passage, a la Truffe Noire és Jaoláról annyit, hogy jelentősen hozzájárultak Brüsszel 2012-es kulináris sikeréhez, amikor néhány étterem Delta díjat kapott (az aranyat az Inada, az ezüstöt a Va Doux, a bronzot a Leonor vitte el).

 

Miló 1 éves 247

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s