Kenguru szték a Vörös kolostorban

Posted on Updated on

Miló 1 éves 307Auderghem (Odergem-a szó jelentése “öreg ház” vagy “ősök háza”), Brüsszel egyik történelmi emlékekben gazdag kerülete. A terület eredetileg egy Watermaelhoz tartozó tanya volt a Woluwe patak völgyében. Mivel erdőségekben és tavakban bővelkedett, a 9. század végén házakat kezdtek építeni a tanya köré, a földművesek, favágók, és a seprűkészítők számára. Ez volt a kezdet, mert napjainkban Auderghem, Brüsszel legkedveltebb lakóövezete, számos, fontos közlekedési útvonal megy át rajta, mégis meg tudta őrízni régi parkjait, zöldterületeit és történelmi emlékeit, amelyek közül a legfontosabbak: a Rood Klooster apátság, a Val Duchesse rendház, a Trois Fontaines (3 kút) kastély, és a Szent Anna kápolna. Nagy szerencsémre legkedvesebb barátnőm éppen Auderghemben vásárolt tavaly egy házat, a Vörös apátság közelében (franciául Abbaye du Rouge-Cloître, flamandul Rood-Klooster), így amikor a múlt héten betoppantam hozzá, elhatároztuk, hogy együtt fedezzük fel a kolostort és történetét.

Vörös apátság

A Soignes-i erdő északi határánál, a Woluwe patak völgyében kezdtük meg sétánkat. A Vörös kolostor patakon (Roodkloosterbeek) átkelve elsőként egy tip-top, kis malomházhoz értünk, majd a lovarda és állatfarm megtekintése után a Vörös remetelak épülete elé értünk (flamandul Roode Cluyse). Az itt elhelyezett információs táblán azt olvastuk, hogy az apátság építését 1366-ban kezdték el egy Gilles Olivier nevű pap és Walter van der Molen laikus testvér kezdeményezésére. Az épület elnevezése pedig onnan származik, hogy a faházakat zúzott, vörös téglaréteggel fedték be. Az alapító okiratból még az is kiderült, hogy 1367. március 1-jén, Jeanne Brabant hercegnője is jelen volt az alapítást ünneplő szentmisén. Hat évvel később a szertartást vezető William Daniels szerzetes vette át az apátság vezetését, két kollegájával, a brüsszeli Gudula felekezetből jött Godefried a Lare-ral és Henricus de Anguloval együtt. Az alapítványt 1373-ban Gérard de Dainville, Cambrai püspök is jóváhagyta. Miután 1381-ben az apátság (Szent Ágoston rendhez csatlakozott) a Brabant hercegnőtől megkapta a földet és a környező tavakat is ajándékba, (a kiváltságokkal és adókedvezménnyel járó előnyökkel együtt), az építészek megkezdthették a templom építését. Ekkortájt jöttek létre a soignes-i erdő adta nyersanyagok kihasználására épülő iparágak is, mint a favágás és fafeldolgozás, emellett a fát, mint tüzelőanyagot felhasználó üveggyártás, ruhafestés és textilkészítés is. Ezek az iparágak egészen a 20. század elejéig működtek. Később, a 16. és a 17. században az apátságot körülvevő területet elsősorban vadászatra használták.Miló 1 éves 286

De térjünk vissza az apátságra, ahol a fehér homokkő templomot Rubens festmények díszítik, és 16. századi neves, spanyol-németalföldi festők tablói. A híres festő, Hugo van der Goes is itt élt-alkotott, és itt is halt meg elborult elmével, 1482-ben. Az apátság kiváló elhelyezése, valamint gazdag könyvtára miatt (kifejlesztettek egy figyelemreméltó megvilágítási technikát is) V. Károly német-római császár, VII. Albert osztrák főherceg és spanyol Izabella, valamint számos más nevezetes személyek is sűrűn látogatták. A németalföldi szabadságharc idején a kolostort sajnálatos módon kifosztották. A francia forradalom után (1789) festéküzemmé alakították, később fogadó lett belőle, magasrangú előkelőségek számára. Amikor az Ágoston rendet, 1796-ban feloszlatták, a kolostor egy ideig tejüzemként prosperált. Végül 1894-ben a Mignolet család vette meg az épületet, amelyben hotelt és vendéglőt nyitottak, és azóta, immáron 121 éve megszakítás nélkül működtetik.Miló 1 éves 278

A Vörös Kolostorról még annyit, hogy környéke egyike, Brüsszel öt természetvédelmi területének, így nem csoda, hogy a Sonian-Soignes-i erdő értékes, ritka (vad) növényvilága a természetimádók paradicsoma. A tölgy-bükk mellett itt tenyészik a berki szellőrózsa, a vad jácint, a vad nárcisz, a kökörcsin, a Salamon Mercurialis örökzöld, a fehér Rapunzel, a ritka tüskés répagyökerű harangvirág. A meszes talajon kiválóan érzi magát a csarab (hangafajta), a pirító gyökér, az ujjas és hamvas sás, a belladonna, a csalánlevelű harangvirág, a farkasszőlő vagy rókaszőlő, a vad orchidea, vad fagyal, a spanyol uszály és a közönséges kecskerágó. A környék állatvilága sem kevésbé érdekes, a kétéltűek közül megtalálhatjuk a varangyot, a közönséges békát, az alpesi gőtét, a tarajos gőtét, a talpas gőtét meg a ritka, foltos viziszalamandrát is. Rajtuk kívül igazi csodaszámba mennek a különleges denevérek, mint a bajuszos denevér, a szőröskarú korai denevér, a durvavitorlájú, törpe denevér, a barna, hosszúfülű denevérek, nem beszélve olyan vízi madarakról, mint a búbos vöcsök, a kontyos réce, a barátréce, a szürke gém, a kormorán és a jégmadár. Miló 1 éves 279

Kenguru szték a Vörös remetelak vendéglőben

(Kenguru húst a Lidl árusít Magyarországon)

Miután kellőképpen kigyönyörködtük magunkat a tájban, alaposan megéheztünk. Barátnőm ötlete volt, hogy próbáljuk ki a Mignolet család által üzemeltetett Vörös remetelak vendéglőt. És így is tettünk, de arra nem számítottam, hogy egy különleges gasztóélményben lesz majd részem, ugyanis az étlapon a rengetegféle kagylóétel mellett (itt a szezonja) egy kenguru sztékre bukkantam. Barátnőm, aki egy lánybúcsú partin nemrég próbálta ki, bőszen biztatott, hogy kóstoljam meg, mert az ő kengurusztékje nagyon sovány, koleszterinszegény, ráadásul puha hús volt. Nos kíváncsiságom megint jó tanácsadónak bizonyult, mert a szenzációsan porhanyós, portói borban megmártózott kenguru hús tökéletes volt, íme a recept:

Hozzávalók:  30 dkg kenguru szték/személyenként, 2 szelet grillezett ananász, 4-5 db krokett/személyenként, 1/2 l vörösbor vagy portói, 1 kk kakukkfű, 1 kk fahéj, só, bors

A sütéshez: kacsazsír vagy olaj

A húst legalább 2 óra hosszat a pácban kell pihentetni, majd kivenni onnan, szárazra törölni, mindkét oldalát sózni, borsozni. Az idő letelte után a felhevített zsírban mindkét oldalát megpirítani (1-1 perc), mivel a kenguru hús a marhasztékhez hasonló, ezért minél tovább sütjük, annál szárazabb, cipőtalpszerű lesz. Amikor a kenguru szték mindkét oldala kellőképpen átsült (rare-medium vagy well done) akkor egy tálra kitesszük, a húsból kisült léhez hozzáöntjük a 1/2 liter portói bort meg a tejszínt és besűrítjük. A húst a szósszal leöntjük, krokettel és grillezett ananász csíkokkal tálaljuk.

kenguru

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s