Japán mézes piskóta (kasutera-castella)

Posted on

Nasi lemakAnnak ellenére, hogy a Kasutera, portugál nyelven Castella nevű piskóta Európából származik, mégis a legősibb japán édességnek tekintik, mert ez az édesebb, puha és nem száraz, hanem ragacsosabb (jó értelemben) piskóta tészta egészen más, mint a normál, Európában ismert piskóta, ugyanis a japán ízlésnek megfelelően úgy lett dizájnolva, hogy semmilyen krém vagy lekvár, öntet nem kerül rá. A kasuterát Japánban pusztán magában fogyasztják, és zöld teát isznak hozzá.

Sütemény a középkorból

A Castella eredetéről annyit tudunk, hogy Nagaszakiban bukkant fel először a teaházakban, a 16. században. Ez volt ugyanis az egyedüli kikötő, ahol megengedték az idegen hajósoknak, hogy kikössenek és áruikat átpakolhassák. A süteményt a portugál misszionáriusok terjesztették el, hogy pontosan melyiket, azt senki sem tudja biztosan, maga a sütemény elnevezése Pão de Castela, azaz castilei kenyér (Castile egy város Portugáliában) néven vált ismertté. Egy biztos, hogy a hosszú évszázadok során a kasuterát a japán pékek a japán ízléshez formálták, ma mézzel, cukorral és kukorica sziruppal készítik. A nagy mennyiségű cukor és szirup eredménye a sütemény tetejét beborító, gyönyörű aranybarna kéreg, ez egyben a Kasutera sütemény ismertető jele, sok ember éppen emiatt a kéreg miatt kedveli (japán sógornőm is ezt eszi meg-le először a sütiről). A sütemény textúrája a liszthez kevert méz miatt ilyen különleges és ami még a sütemény nagy előnye, hogy semmilyen zsiradékot nem tartalmaz. A sárga és barna szín a benne lévő tojásnak és a barna cukornak köszönhető, mivel semmiféle mesterséges ételszínezéket nem tartalmaz.

A sütemény eredete tehát 100 %-osan portugál, a japánok mégis saját, legősibb süteményüknek tekintik. Az országban mindenhol lehet kapni, de igazi hazája Nagaszaki, ahol a híres Castella gyártó üzemekben, a Bunemidoban és a Fukusayában tonnaszámra gyártják a castellát. Az ízesítése (macsa teaporral), nagysága, (bébi macik) formája és az ára, városonként, boltonként különbözik, a drágától az olcsóig. A képen látható téglalap formájú Castella népszerű születésnapi ajándék. A kis kerekded verziója, az úgynevezett ” Suzu Castella ” viszont a japán fesztiválok kedvence.nagasaki castella

Castella, portugál kenyér

A leghíresebb japán cukrásziskolák ezzel a japán desszerttel kezdik az oktatást, japán sógornőm bíztatására tegnap én is kipróbáltam az ő castella receptjét, és ma reggel amikor ezt reggeliztem, (mascarpone krémmel)tényleg szenzációsnak találtam. Még mielőtt belekezdtem volna a sütésébe, Shizuka azt a jó tanácsot adta, hogy a süteményt jobb, ha a sütés utáni napon vagy pár nap múlva fogyasztjuk, mert az íze annál finomabb lesz, minél tovább áll.

Hozzávalók: 6-7 db nagy tojás, 220 gr cukor, 80 gr folyékony méz, 200 g liszt, 2 ek meleg víz

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Szitáljuk át kétszer a lisztet, adjuk hozzá a melegvízzel higított mézet.

Törjük fel a tojásokat, verjük fel a fehérjét kemény habbá egy csipet só hozzáadásával, a sárgájához meg adjuk hozzá a cukrot.

Keverjünk mindent jól össze majd adjuk hozzá a liszthez a cukros tojás sárgáját meg a kemény habbá vert fehérjét. Öntsük ezt a nyers tésztaalapot egy zsírpapírral kibélelt tortaformába (30,5×13,5cm) és toljuk be a sütőbe. Süssük 160 fokon 50 percig. A sütőben hagyjuk kihűlni.

elkészítési idő: 15+50 perc, egyszerű, 6 személyre szánt, 273 kcal-t tartalmazbaby castella

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s