Belga mandulás szelet

Posted on Updated on

miserable3Ez a népszerű belga sütemény Victor Hugo: Nyomorultak című regényéről kapta a nevét (Les miserables). Nem tudni miért, mert a sütemény a mandula miatt nemcsak drága, de finom, ropogós, a vajkrémet pedig a friss vanília teszi ellenállhatatlaná.

Hozzávalók a mandulalisztes tésztához: 8 db tojásfehérje, 50 gr kristálycukor, 250 gr őrölt mandula, 250 gr porcukor, 25 gr liszt, 25 gr kukorica keményítő,

a vajkrémhez: 2 egész tojás, 1 vanília rúd, 250 g porcukor, 300 g vaj

Elkészítése: melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Verjük fel a tojásfehérjét, adjuk hozzá a kristálycukrot, majd az őrölt mandulát, a porcukor felét. A liszthez keverjük hozzá a kukoricakeményítőt. Adjuk hozzá óvatosan a keményre felvert fehérjéhez a lisztes keveréket és keverjük ki egyenletesre. Öntsük bele a masszát egy lapos, téglalap alakú sütőformába (ne kerekbe, mert pl a 24 cmes átmérőjűben a sütemény közepe nyers marad). Süssük 20 percig 190 fokon.

Közben készítsük el a vajkrémet: az egész tojásokat és a maradék porcukrot keverjük össze egy botmixerrel, kaparjuk ki a vaníliarúdból a húsát, adjuk hozzá. Végül adjuk hozzá a tojásokhoz a vajat és a botmixerrel keverjük ki szép habosra.

Vegyük ki a sütőből a tortát, vágjuk ketté. Az egyik lapot kenjük be a vajkrémmel, a másikat meg borítsuk rá. Gyengéden nyomkodjuk rá a felső lapot az alsóra, szórjuk be a tetejét porcukorral és már kész is ez az utánozhatatlan, belga finomság.

 

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s