Csombortos bableves

Posted on Updated on

Winter savory 019A borsikafű, (Erdélyben csombort/d, pereszlén, hurkafű a neve), latinul satureja hortensis, az ajakvirágúak családjába tartozó, a Földközi tenger mellékéről származó, illatos fűszernövény. Már az ókorban is kedvelt volt, amikor még nem ismerték a borsot. Görögországban főként a borsikafű egyik alfaja, a satureja thyba terjedt el, melyet a Trójához közeleső faluról, Thybráról nevezték el. Ezzel ízesítették az ételeket, de még a helyi borokat is. Később a rómaiak a borsikafűről úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye. Szerelmi bájitalokhoz alkalmazták, meg mindenféle potenciális zavar gyógyítására, de amúgy az íze miatt is kedvelték. Érdekességként feljegyezték, hogy Vergilius sok borsikafüvet ültetett a kertjében, a méhei számára. Jó pár századdal később Shakespeare is megemlékezett róla. Aztán az első angol telepesek terjesztették el a borsikafüvet Amerikában, ugyanis rájöttek, hogy a borsikafű az emésztőszervi problémák mellett számos betegség kezelésére alkalmas. A gyógynövényből készített tea pl. elmulasztja a hasmenést, enyhíti a gyomorgörcsöket, és a torokfájásra is jótékonyan hat. Aztán rovarcsípés ellen, ha eldörzsöljük a borsikafűvet a szúrás helyén enyhíti a fájdalmat, a belőle készített krémekkel pedig horzsolásokat és kiütéseket kezeltek és kezelnek a mai napig.

Nálunk Magyarországon a 16. századi fűvészkönyvekben említik meg először a borsikafüvet, mint fűszert és gyógynövényt, de a bazsalikomhoz és majoránnához hasonló íze miatt főként az erdélyi, a mediterrán és a balkán konyha kedvence (Bulgáriában színes só, azaz sharena sol a neve, a lengyeleknél chubritsa, Romániában cimbru, ahol a szőlőlevélbe töltött húsok domináns fűszere). Mivel a borsnál kevésbé veszélyes, meg az aromája is érdekes, különösen kedveli a húsipar. Azonkívül bableves, babfőzelék, káposztafélék, (édes és lucskos), saláták, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, majonézek és különféle mártások, ecetes és vizes uborka fűszere. Kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. Dél-Franciaországban kecskesajtot pácolnak borsikafüves szószban. A zöldségek közül a legjobban a paradicsomhoz illik, érdemes kipróbálni például tárkony helyett borsikafűvel ízesíteni a paradicsommártást. Az olaszok kedvenc fűszerkeveréke, amelyben a kakukkfű, az oregánó, a majoránna és a zsálya mellett a borsikafű is fontos szerephez jut. Bár a borsikafű fellelhető télen és nyáron is, (az angolok különbséget tesznek a summer savory vagy a winter savory között) mégis leggyakrabban szárított formában használják. Főzésnél azonban takarékosan kell bánni vele, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt (legjobb csak a főzés végén beledobni). A borsikafű gyomorkímélés esetén teljes egészében helyettesítheti a borsot (felfúvódásgátló, görcsoldó, étvágygerjesztő, féregirtó hatása miatt figyelemreméltó). A múlt héten, a szerdai piacon örömmel fedeztem fel, hogy van friss borsikafű, (lsd kép) azonnal vettem is egy csokorral belőle. Aztán eszembe jutott, hogy a nagyanyám mennyire kedvelte a bablevesben, hát gyorsan főztem is egy kiváló zöldbablevest csomborttal! Íme két kiváló recept nagyanyámtól:

Székely leves: Készítsünk 25 dkg marha vagy birkapörköltet, majd öntsük fel vízzel. Tegyünk bele 3-4 kockára vágott burgonyát, 25 dkg zöldbabot, borsikafüvet, babérlevelet és sózzuk meg. 1 gerezd összetört fokhagymával készítsünk rántást és tálalás előtt 1-2 dl tejföllel keverjük el.

Babfőzelék: az előző nap beáztatott 30 dkg tarka vagy fehér babot tegyük fel főni. Zsírból, lisztből egy kis fej vöröshagymával és 1 gerezd szétnyomott fokhagymával készítsünk rántást. Mikor a bab megfőtt, rántsuk be, fűszerezzük sóval, babérlevéllel, borsikafűvel, pici cukorral és ecettel.180 km 078

Németországban Bohnenkraut, hollandul bonenkruid, franciául sarriette, olaszul santoreggia a borsikafű neve.Adri+Zoli 2015 030

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s