Cukorborsó cupcake, cukorborsó smoothie és társai

Posted on Updated on

sugar pea smoothieVégre beköszöntött a cukorborsó szezon. Mégha több időt is vesz igénybe a borsó szemezgetése, vagy a zöldbab pucolása, megéri, mert amikor a tányérunkra kerül, olyan, mintegy festmény: Abszolút “mega hit” nyári borsó és zöldbab receptek:

Cukorborsó-narancs smoothie

Hozzávalók (4 személyre, 15 perc alatt kész, kalória tartalma 175 kcal): 200 gr friss borsó, 200 gr édeskömény, 400 ml frissen préselt narancslé, 3 ek oliva olaj, egy csipet só

A megtisztított, zsenge borsót dobjuk be 2 percre forrásban lévő vízbe, majd vegyük ki, szűrjük le és jeges vízben hűtsük le. Vágjuk fel vékony hasábokra az édesköményt. Préseljük ki a narancslevet, azután minden hozzávalót öntsünk a turmixgépbe és pürésítsük. Ha lehet azonnal szervírozzuk.

Cukorborsó saláta

Hozzávalók (30 perc alatt kész, 290 kcal): 2-3 zöldcitrom-limette, chili, 2 ek agavé szirup, só, bors, 4 ek oliva olaj, 2 ek szőlőmagolaj, 2 kicsi édeskömény felszeletelve, 2 csomag friss koriander

A limetteket hámozzuk meg, a héját vágjuk fel apróra. Készítsük el a dresszinget: A citromok levét nyomjuk ki. Adjuk hozzá a citromléhez a chili paprika karikákat, az agavé szirupot, a sót, borsot meg az olajat. Vágjuk fel vékony szeletekre az édesköményt, szemezzük ki a borsót. Az utóbbit dobjuk bele forrásban lévő sós vízbe és főzzük 2 percig, majd jégágyon hűtsük ki. Mossuk meg a koriandert és aprítsuk fel. Rendezzük el egy tányéron a borsót meg az édesköményt, öntsük rá a dresszinget majd szórjuk meg friss korianderrel.

sweet peaCukorborsós ricotta cupcake, mézes citrom glazúrral

Cukorborsó a neve a friss, nyári, zsenge zöldborsónak, de a legtöbb ember mégsem úgy gondol rá, mint potenciális édesség alapanyagra. Pedig hihetetlen, de fantasztikus édességeket lehet belőle varázsolni. Bevallom, hogy egy nyári cupcake tanfolyam keretén belül számomra is a múlt hét volt az első alkalom, hogy édesborsó-ricotta cupcake-t készítettem, de megérte vállalni a kihívást, mert igazi desszert csoda lett belőle: könnyű, édes, a csipetnyi bazsalikom és menta őrjítő aromát kölcsönzött neki, a tetején a mézes-citromos glazúr volt a ráadás.

Hozzávalók: 375 gr liszt, 1 kk sütőpor, 1 kk szárított bazsalikom, só, 125 gr vaj, 375 gr cukor, 3/4 cup food processed cukorborsó, 2 nagy tojás, 125 gr ricotta

Hozzávalók a glazúrhoz: 75 ml tejszín, 8 ek krémsajt, úgymint mascarpone vagy Philadelphia, 2 ek méz, 1 csokor citrom melisse vagy menta

Tegyük a lisztet, a sütőporral együtt egy tálba, adjuk hozzá a bazsalikomot, a menta felét, meg a csipet sót. Egy másik tálban keverjük a vajat habosra a cukorral együtt. Adjuk hozzá a liszthez a tojást, a ricotta sajtot/túrót, végül a vajas cukros keveréket és dolgozzuk jól ki, hogy az anyagok jól elvegyüljenek. A legvégén adjuk hozzá a pürésített borsót. A tésztát adagoljuk egyenlően bele a kivajazott, belisztezett cupcake formákba (12 db lesz a megadott mennyiségből) és süssük 350 F vagy 180 fokon 20 percig.

Közben készítsük el a mézes-sajtkrémes glazúrt a következő módon: Verjük fel a tejszínt, adjuk hozzá a mézzel ízesített krémsajthoz. Keverjünk mindent össze alaposan, majd kenjük rá a kihűlt cupcake-ek tetejére. Tejszín helyett lehet 75 gr vajjal is készíteni!

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s