Szilvás túrógombóc portói boros szilvalében

Posted on Updated on

Szilvás túrógombócHozzávalók a gombóchoz: 1 db citrom, 50 dkg sovány túró, 15 dkg cukor, 2 kis tojás, 3 l sós víz, 8 dkg vaj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 15 dkg liszt vagy búzadara (9 ek), 4 evőkanál porcukor, 70 dkg szilva, só, liszt a formázáshoz

Elkészítése: Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, és reszeljük le kb. a héját (kb a felének). Tegyük egy géz anyagba a túrót és csöpögtessük le egy szitán (circa 15 perc). Mossuk meg a szilvát, törölgessük meg, vágjuk fel az egyik oldalát és távolítsuk el a magját. Rakjunk minden szem szilvába egy kis kockacukrot.

Tegyük a túrót egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a sót, 1 kiskanál citromhéjat és a lisztet vagy búzadarát. Kézzel gyúrjuk jól össze majd lisztes kézzel formáljunk a tésztából gombócokat. Forraljunk egy nagy lábosban kb. 3 l vizet, és sózzuk meg. Dobjuk bele a gombócokat, és főzzük azokat alacsony hőfokon kb. 10- 15 percig (akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére, és félbevágva szép egyszínű a belsejük).

Forrósítsuk fel a vajat és pirítsuk meg benne aranysárgára a zsemlemorzsát, egy kevés porcukor hozzáadásával. Emeljük ki a gombócokat szűrőkanállal, s ha jól lecsöpögtek, forgassuk meg a vajas zsemlemorzsában. Tegyük egy rácsra.

Hozzávalók az öntethez: 30 dkg szilva víz, 1 ek fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg, 1 dl vörös portói bor vagy marsala, 4 púpos ek cukor vagy 2 ek méz, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl főzőtejszín

Elkészítése: Magozzuk ki a szilvát és daraboljuk fel, majd tegyük egy fazékba és annyi vízzel öntsük fel, ami épphogy ellepi a szilvákat. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, a portói bort, a fahéjat meg a szegfűszeget, és az egészen rottyantsunk egyet. Várjuk meg, amíg egy kicsit lehűl, majd öntsük egy turmixgépbe és pépesítsük. Keverjük hozzá a tejszínt, és öntsük az egészet vissza a lábosba. Megint rottyantsunk rajta egyet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Kóstoljuk meg és ízlés szerint édesítsük mézzel, cukorral, vagy juhar sziruppal etc. amennyi jólesik (én 4 ek erdei málna sziruppal ízesítettem.) Tálalásig tároljuk a hűtőben. De sokkal finomabb, ha langyosan ráöntjük a szilvás gombócokra és úgy fogyasztjuk.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s