La Delizia al Limone-citrom álom

Posted on Updated on

Van valami oka annak, hogy az Amalfi öböl úgy szerepel minden valamirevaló esküvőszervező listáján, mint a világ egyik legromantikusabb és legszebb helye, nem csoda, hogy oly sok fiatal pár akarja a Tirrén tenger partján kimondani a boldogító igent. Roberto Rossellini, a neorealista filmek atyja, az 1940-es évek közepén szeretett bele Amalfiba, amikor egy nap, lesétált a tengerpartra, és látott néhány agyonnapozott “őrültet” (művészt) a forró homokban heverve, értette meg, hogy honnan szállt beléjük az ihlet. Rosselini ezután 4 filmet forgatott le az Amalfi öböl különböző városaiban, Anna Magnanival, akivel közösen megvásárolt egy monazzenot, egy kis olasz halászkunyhót (ahova azonban később Ingrid Bergman költözött be). Rosselini lelkesedése hamarosan átterjedt a korszak nagy hollywoodi sztárjaira is, akik elözönlötték a szigetet. És bár igen valószínűtlen, hogy Salvatore De Riso cukrászmestert is az Amalfi part forró homokja ihlette meg, amikor 1989-ben megalkotta a “La Delizia al Limone ” süteményét, mindenestre azóta a legkeresettebb édesség. Naples 325

A De Riso család 1908-ban vásárolta meg dohányboltját az Amalfi-part egyik legrégebbi településén, Minoriban (az 1. századból származó római villák maradványai itt találhatók, gyönyörű pompeji színű freskóikkal, agyagkancsóikkal stb.), ahol 1910-től jégkrémet és citrom granitát kezdtek árusítani a turistáknak. A jóval később született Salvatore, (1966-ban) megörökölvén az üzletet már fiatal korában eldöntötte, hogy a vendéglátóiparban fog dolgozni. A vendéglátóipari főiskola elvégzése után inaséveit az Amalfi-part legjobb szállodáiban töltötte, majd 1989-től érdeklődése egyre inkább a cukrászat felé kezdett irányulni. Sal akkora szenvedéllyel vetette bele magát a gasztronómiába, hogy néhány éven belül az egyik legelismertebb cukrászmester lett nemcsak Dél-Olaszországban, de az egész országban is. A 90-es években indította el Minoriban, a tengerparton “Sal De Riso” nevű vendéglőjét, Tramonti kézműves műhelyében pedig 1994-ben megalapította az első és azóta is Dél-Olaszország egyetlen tekintélyes Olasz Mestercukrász Akadémiáját, az IGINO-t. 1999-ben óriás csokitortájával hívta fel magára a figyelmet, amikor Alfred Hitchcock 100. születésnapja alkalmából elkészítette a világ legnagyobb tortáját. A piramis alakú, gigantikus csokoládétorta súlya 500 kiló volt, azonkívül 300 kg cukrot használt fel a rendező filmjeinek legfőbb jeleneteit ábrázoló snittek megalkotásához. Annak ellenére, hogy Salvatore 2010-ben és 2011-ben is megnyerte az olasz Accademia Maestri Pasticceri Italiani versenyt, számára a mai napig a legnagyobb érdem, hogy sokan kizárólag csak azért zarándokolnak el ide Minoriba, hogy megkóstolják valamelyik süteményét. Sikerének titka a szenvedély és elhivatottság mellett, hogy kiváló minőségű termékeit, gondosan kiválasztott szakemberek segítségével, szuper alapanyagokból gyártja. Vitathatatlan, hogy Sal minden terméke, akár édes, akár sós, egy-egy kalaplengetés Dél-Olaszország kincsei előtt, mint az amalfi citrom, az annurcai alma, a giffoni mogyoró, a tramonti ricotta, Campania citrus gyümölcsei (narancs, japán naspolya, barack), a san marzanoi paradicsom és az itt termelt extra szűz olívaolaj.

Delizia al limone

delizia al limone süteményt 1978-ban Carmine Marzuillo cukrászmester ötlötte ki, és az édesség már a születése pillanatában népszerű lett az Amalfi parton. Később 1989-ben az akkor még nagyon fiatal Salvatore De Riso vette át tőle a staféta botot és így lett a körte-ricottakrémes tortája mellett, a citromos kupola a legkeresettebb desszertje, nemcsak Minoriban, de Nápolyban is. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Salvatore, Minori faluban lévő cukrászdája valóságos zarándokhely, a sütemény varázsának rengeteg híresség hódol, mint pl. Rainer monacói herceg, a pápa stb., mert a La Delizia al Limone egyike azoknak a páratlan alkotásoknak, amelyek nem túl édesek, de leheletkönnyű tésztájuk és utánozhatatlan citrom aromájuk miatt egyszerűen olyanok, mintegy legismertebb-legidézettebb költemény szállóigévé vált sorai. Nos, képzeljünk el egy kis, havas kupolát –(de van akiket a kis torta alakja egy kényes női kebelre emlékeztet, engem a mi kaszinó tojásunkra) – citromkrémmel megtöltve, vékonyra reszelt citromhéjjal a tetején. A kupola, a speciális Pan di Spagna, azaz a spanyol kenyér vagy ún. Genovai torta receptje alapján készül, ami olyan puha, hogy szinte szó szerint elolvad az ember szájában, a citrom kellemes savanyú ízét pedig jól kiegészíti a tésztában lévő darált mandula. A szenzációs, hogy amikor a villával beleszúrunk a süteménybe, nem ütközik ellenállásba, a fehér citromlikőrös krémnek pedig annyira intenzív az íze, hogy a gyönyörtől automatikusan becsukódik az ember szeme. Ez a torta az olaszok szerint magába foglalja a Sorrentoi-öböl citromligeteinek parfümjét. Az Amalfi napsugara alatt érlelődő citromlikőr, a Limoncello ugyanis nem hordozza magában az alkohol drasztikusan domináns, néha keserű ízét, amely néhány likőrrel töltött édességnél zavaró tényező, mert Sal de Riso szerint a citromlikőr feladata, hogy a citromkrémmel együtt beszivárogjon a torta minden “porcikájába”. A citromálom dicsőítéséről ennyit, ezután csak annyit tennék még hozzá, hogy az Amalfi-öbölben járva feltétlenül látogassanak el Salhoz,- és kóstolják meg a ” Delizia al Limone “-t-, amely nem véletlenül hódította meg az egész világot (éppúgy megtalálható Nápoly minden cukrászdájában, mintahogy a londoni Harrodsban, és egyéb speciális gourmet üzletben szerte a világon).Delizie-al-Limone

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s