Wakame és spárga saláta

Posted on

Ganesh visiting us 007

A wakame egy ehető tengeri moszat, amiben gyakorlatilag nincs semmiféle zsír, és a zöldségek birodalmában a leggazdagabb az ásványi sókban. Seibin és Teruko Arasaki: a Vegetables from the Sea (A tengeri zöldségek) szerzői szerint a wakamé minden élőlény számára elegendő mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a kálciumot, nátriumot, magnéziumot, káliumot, jódot, vasat, és cinket. Ezenkívül sok nyomelem is van bennük”.Ráadásul a wakame levelek gyönyörű üvegzöld színűek, finoman édeskés az ízük és selymes a textúrájuk, tehát nagyon is élvezhető, kifejezetten finom zöldségféle. Elsőként japán halászok kezdték kultiválni a Nara korszakban.

Japánban és Európában a wakamet szárítva vagy sózva árusítják, leveseket (különösen miso levest) és salátákat készítenek belőle, gyakran egyszerűen csak köretként kínálják pl. a tofu és az uborka mellé. Ezeket az ételeket általában szójával/szezámmagos szósszal és rizsecettel ízesítik. A főzés előtt a tengeri moszatokat apró darabokra kell vágni, mert a főzés során duplájára duzzadnak.

Wakame saláta

Hozzávalók: 200 gr szárított wakame

3 ek rizsecet

3 ek szója szósz

1 ek szezámolaj

1 kk cukor

1 kk gyömbér

12 kk  fokhagymapor

1 ek pörkölt szezám mag

Elkészítése

Áztassuk meleg vízbe a tengeri moszatot kb. 5 percig.

Szűrjük le és csavarjuk ki belőle a maradék vizet. Ha a wakame nincs apróra vágva akkor daraboljuk fel.

Keverjük össze a japán mirin ecetet, a szója szószt meg a szezám olajat, ízesítsük egy kevés fokhagyma porral egy csipet cukorral, szórjuk meg a paprika magokkal. Tegyük bele a moszatot ebbe az öntetbe (lehet friss koriandert meg reszelt répát is hozzátenni). Végül szórjuk meg bőven a pörkölt szezám magokkal.

Hozzávalók a spárgához:

12 db fehér spárga rügy, bors, 1-2 ek citromlé, 200 gr előfőzött folyami rák, 3 ek majonéz + 2 ek joghurt keveréke, 1 gerezd fokhagyma, só, bors oliva olaj

Elkészítése: Vágjuk le a spárga fás szárait, (félre tehetjük spárgaleveshez). A rügyeket pároljuk meg kevés vízben, 2 perc alatt, illetve csak addig, hogy a rügyek még ropogósak maradjanak. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük 2 evőkanál citrommal meg egy csipet cukorral; tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Közben a folyami rákot pároljuk meg egy kevés vajban, szórjuk meg fokhagyma porral és sózzuk, borozzuk. Végül keverjünk össze 3 evőkanál majonézt 2 evőkanál friss görög joghurttal és öntsük rá a spárgára meg a folyami rákra. Rendezzük el egy salátás tányéron a majonézes-folyami rákos spárgát és tegyük mellé a ropogós wakamé salátát.

A wakame segít a zsírok kiégetésében.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s