Sült batata/édesburgonya argentin módra

Posted on Updated on

 

Hatalmas tévhit, hogy az édesburgonyát kiválóan helyettesíti a közönséges burgonya, mert az édesburgonya rendszertanilag nem is rokona a burgonyának, csak a gumója na meg a neve hasonlít rá. A benne lévő ásványi sók és vitaminok is jelentősen különböznek, mert az édesburgonyának pl. magasabb a C, B2 és B6,- valamint E-vitamin tartalma, azonkívül gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, réz és a mangán. Ezenkívül a kardiológusok nagy örömére alacsony a zsír- és koleszterintartalma, plusz a neve ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Ma már a világ minden táján ismert és kedvelt zöldség: Afrikában (Uganda) földimogyorószósszal, Ázsiában street foodként, levest, édességet készítenek belőle, de Japánban pl. a wagashi nevű édes keksz mellett népszerű a shōchū nevű tömény ital, mely szintén édesburgonyából készül. A Fülöp szigeteken az édesburgonya a halo-halo nevű étel alapanyaga, ami kókusztejből, cukorból és különböző gyökérnövények hozzáadásával készül (pl. a jákafa gyümölcséből). Dél-Amerikában (Argentin, Paraguay, Uruguay, Chile), különösen Brazíliában népszerű a dolce batata néven ismert édesburgonyából készült desszert, ami hasonlít a magyar birsalma sajthoz vagy az amerikai édes kocsonya marmeládhoz (jelly). A franciáknál ugyanez az édesség marron glacê néven ismert. Latin-Amerikában konzervben árusítják és csokoládéval meg sajttal fogyasztják. Amerikában az utóbbi időben az édesburgonyalisztből készült kenyér meteorit gyorsasággal terjed. Nos, az édesburgonya “fényezése” után következzen egy finom argentin babos-édesburgonyás recept, amit lehet darált hússal, chili con carné-san is elkészíteni, vagy csak vegásan, íme:Chimichurri 026

Argentin sült batáta csimicsurri (chimichurri) pesztóval

Hozzávalók: 400 gr fekete mungó bab vagy normál tarkabab, vesebab konzerv, 1 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 ek olaj, darált hús, 1 db spanyol paprika, 1 kk kakukkfű, 1 doboz paradicsom ivólé, 4 db nagy édesburgonya/batata (100 gr energiatartalma 117 kcal), 2 ek friss koriander, só

a chimuchurri pesztóhoz: 1 csomag koriander, 1 csomag petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 60 ml borecet, 5 ek oliva, 3 ek víz, oregano, só, bors

Elkészítése:

1.  Ha friss mungó babból főzzük, akkor áztassuk be a babot másfél órára (én konzerv babot használtam). Mossuk meg és keféljük le az édesburgonyákat. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. Helyezzük el a burgonyákat egy zsírpapírral kibélelt tepsin, csináljunk mindegyik közepén egy vágást, majd sózzuk meg és locsoljuk meg mindet egy kevés oliva olajjal. Toljuk be a sütőbe és süssük 35-40 percig.

3. Készítsük el a babos-húst (a konzervből), egy kevés olajban pároljuk meg az apróra vágott hagymát meg egy gerezd fokhagymát, és a szintén juliennezett paprikát, adjuk hozzá a darált húst. Szórjuk meg oregánóval, kakukkfűvel, édes piros paprikával, öntsünk rá egy kis doboz paradicsompüré (2dl) italt, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg friss korianderrel. Végül adjuk hozzá a babkonzervet. Amikor a hús megfőtt vegyük le a tűzről.

4. Közben készítsük el a csimicsurri dippet/pesztót a korianderből, fokhagymából, petrezselyemből, úgy, hogy az apróra vagdalt növényekhez adjunk hozzá 5 evőkanál olajat, 3 evőkanál vizet, 1 evőkanál borecetet, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az oregánóval majd egy robotgépben mixeljük pesztóvá.

5. Amikor kész a batatánk, vegyük ki a sütőből, helyezzük mindegyiket külön tányérra, töltsük meg a babos hússal és ízesítsük a csimicsurri pesztóval.Chimichurri 016

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s