Japán káposztás palacsinta-okonomiyaki

Posted on Updated on

EggyAz okonomiyaki, ami egy ízletes japán palacsinta vagy omlett (okonomi jelentése,”ahogy tetszik” vagy “amit akarsz”,  yaki grillezett vagy főtt”) hiroshimai specialitás (27 féleképpen tudják elkészíteni), de elterjedt az egész országban. A hozzávalók szerint ma má4r többszáz variánsa ismert. A tokiói okonomiyaki pl. kisebb, mint a hiroshimai vagy oszakai, de ami mindegyik okonomiyakiban azonos, hogy a tészta lisztből, reszelt nagaimoból (egy édes burgonya fajta), vízből, dashiból, tojásból, reszelt káposztából, újhagymából, húsból (vékonyra vágott, szárított, füstölt pacalból, amiről sokan azt hiszik, hogy füstölt sonka), polipból, tintahalból, tigrisrákból, vagy csak zöldségekből áll. Az okonomiyakit emiatt hol a rántottához, hol pedig a palacsintához hasonlítják, Amerikában “japán pizzának” vagy “Oszakai soul food-nak” nevezik, aszerint, hogy hogyan készítik.Okonomiyaki 2

A legősibb a kanszai vagy Oszaka stílusú okonomiyaki, a legélvezetesebb viszont a street food verzió, pl. Kiotóban, ahol az okonomiyakit a palacsintához hasonlóan készítik, úgy, hogy a finomra vágott, reszelt zöldségekkel megpakolt tésztát mindkét oldalán kisütik, (egy fém spatula segítségével fordítják át), majd felszeletelik a töltött hústekercshez hasonlóan. A kész okonomiyaki tetejére otafuku/okonomiyaki szósz kerül (hasonlít a Worcestershire szószhoz, csak édesebb és sűrűbb), aonori (tengeri alga), és bonitó hal pehely, majd díszítésül újhagyma karikákkal megszórják, ne felejtsük el, hogy a japán konyha látványkonyha) japán laktózmentes majonézzel és citromos-mézes gyömbérrel fogyasztják. Sok okonomiyakira specializálódott vendéglőben léteznek ún. csináld magad részlegek is, ahol a vendég miután a felszolgálóktól megkapja az alapanyagokat, egy asztalhoz erősített teppan-on (egy speciális forró lapon) maga sütögetheti ki a saját káposztás omlettjét.

Hozzávalók: 25 dkg káposzta, 1 szál póréhagyma, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 1 evőkanál olívaolaj, 0,5 dl víz, só, friss gyömbér, japán laktózmentes majonéz, okonomiyaki szósz (1 ek Worcestershire) 1 evőkanál szójaszósz

Az okonomiyaki elkészítése gyerekjáték: aprítsuk fel a káposztát és a hagymát, majd egy tálban keverjük össze a sóval és a liszttel, végül lassan adagoljuk hozzá a vizet. Forgassuk a tésztát jól össze, hogy a liszt egyenletesen bevonja a zöldségeket, majd üssük rá a két tojást, és keverjük jól el megint. Egy nagy, lapos serpenyőben a felmelegített olajra tegyük rá a káposztás keveréket, és egy spatulával nyomkodjuk lapos palacsintává (én több kicsit készítettem). Süssük 4-5 percig, amíg az alja aranybarna lesz, aztán fordítsuk át (vagy egy nagy kiszedő kanállal, vagy úgy, hogy a serpenyőből egy tányérra csúsztatjuk, arra egy másik tányért borítunk, majd együtt megfordítjuk, végül visszacsúsztatjuk a serpenyőbe). A tészta másik oldalát is süssük ropogósra. Tegyük tányérra, szórjuk meg friss újhagymával, rácsozzuk be mutatósan a majonézzel meg az okonomiyaki szósszal és már kész is!Okonomiyaki and yakisoba

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s