Szent György gomba, Szent Péter spárga, Szent Jakab kagyló

Posted on Updated on

Áprilisban a napsütés kicsalja a föld alól az újkrumplit, a spárgát, a brokkolit, az újhagymát, meg a karfiolt, de a felmelegedéssel együtt a fűszernövények is felzárkóznak melléjük. A téli, húsos hónapokat felváltják a gyorsan elkészíthető, egészségesebb zöldségekkel készült ételek. Májusban kiteljesedik a tavasz. Azt mondják, hogy ez a hónap az év legszebb és legnaposabb hónapja, de a meleg nappalokat még felváltják a hűvös éjszakák.

Május, a zöldségkalendár szerint a spárga hónapja, amely ellopja a rivaldafényt a többi zöldségtől. Kevés munkával és idő befektetéssel pillanatok alatt tökéletes egytál ételeket rögtönözhetünk belőle, mint pl: sütőben sült, oliva olajjal meglocsolt, citromkarikákkal és sóval ízesített, ropogós zöldspárgát (vajban átpirított, rozmaringos héjában főtt burgonyával). A fásabb, fehér spárgából meg tejszín, citrom, cukor hozzáadásával ízletes spárgakrém levest készíthetünk.

Május végén a korai káposztafélék is csatlakoznak a tavaszi “fúvószenekarhoz”. Az ifjú fokhagyma feleségül kéri az édes paprikát és boldogan mosolyog ránk a grillezett szték tetejéről. A zöldségek mellett az eper és a cseresznye is felhívja magára a figyelmet, és a szezon végére egyre édesebbek és érettebbek lesznek. A kajszibarack és az őszibarack is ennek az évszaknak a gyümölcse, de jobb vele a hivatalos nyári hónapokig várni, mint ahogy a cukorborsóra is, mert csak akkorra lesznek zamatosak és nőnek meg tisztességes nagyságúra.

Szentgyörgy gomba, Szent Péter spárga és Szent Jakab kagyló

Rövid ideig tart egy különleges csemege, a májusi pereszke, avagy a Szentgyörgy gomba királysága. Ez a kalaposgombák rendjébe és a pereszkefélék családjába tartozó, zamatos gombaféle a kevés tavasszal termő étkezési gombák egyike. Különösen azért kedvelt, mert a népi megfigyelések szerint, már április 24-én, pontosan Szent György napján kibújik a földből. A közepes méretű, okkersárga színű gomba, domború kalapja csak lassan válik lapossá, széle sokáig begöngyölt marad. Onnan ismerjük fel, hogy krémszínű lemezei nagyon sűrűn állnak egymás mellett, és a tönk körül kiöblösödnek. A pereszke/szentgyörgy gomba feltűnően vastag húsú gomba, és az illata meg az íze is a frissen őrölt lisztére vagy a korpáéra hasonlít. A jellegzetes szag és íz egyben a felismerést segítő bélyege is! Április közepétől-június végéig a réteken, erdőszéleken, és erdőkben nő. Olaszországban már márciusban megjelenik, így ott marzolino-azaz márciusi csigagomba a neve. Észak-Spanyol, Dél-Franciaországban és Baszkföldön perretxiko (pereszke) néven ismert, oliva olajban párolva, tojással és sonkával igencsak kedvelt csemege.

St George and dandelionSzentgyörgy gomba spárgával és zöld salátával

Hozzávalók: 200 g Szentgyörgy gomba, só, bors, 12 db spárga zöld, 1 ek oliva olaj, 50 g vaj, 100 gr rukkola, 100 gr galambbegy

Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk félbe. Forraljunk fel egy fazékban vizet, adjunk hozzá egy kevés sót, dobjuk bele a megtisztított spárgát és főzzük 3-4 percig (ennyi idő alatt megpuhul), majd csepegtessük le őket. Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a megtisztított gombát, és süssük mérsékelt tüzön, amíg a folyadék el nem párolog belőle. A Szent György gombát egyébként tovább kell főzni, mint a többi gombafélét, mert nem tartalmaz olyan sok vizet. Amikor kész a gomba adjuk hozzá a párolt spárgákat, ízesítsük sóval, borssal.

Készítsük el a salátaöntetet: 1 evőkanál francia magos mustár, 1 evőkanál juhar vagy agavészirup (vagy méz), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál balzsamecet, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors hozzáadásával. A folyékony összetevőket csorgassuk egy bögrébe és keverjük össze alaposan, majd adjuk hozzá az összepréselt fokhagymát is, és újra keverjük el. Az öntetet öntsük rá a salátára. A spárgás gombát friss bagettel fogyasztjuk.

Egy másik ugyancsak tavasz végén megjelenő, számunkra ismeretlen zöldség a Samphire, (“sampiere”, “Saint Pierre”) magyarul Szent Péter uborka, vagy tengeri spárga, s mint a neve is mutatja Szent Péterről, a halászok védőszentjéről kapta a nevét. Ez a meglehetősen egyedi, sós ízű növény, magyarul sziksófű néven található a növényhatározó könyvekben. Eredetileg a sós, sziklás, nedves, tengerek melletti régiókat kedvelte, napjainkban Észak-Európában a sziklák között nő vagy a part menti területek mocsaras részein tenyészik. Norfolkban sampha (sam-fa) néven ismert, Észak-Welszben, különösen a Dee folyó mocsaras területein már évszázadok óta sampkinként szerepel a receptkönyvekben. Minden samphire fajta és a hozzá hasonló sós növényfajták évelő növények, tehát tavasztól- késő őszig fogyaszthatóak. A tél folyamán csak vegetálnak, de amikor az első meleg nap megsüti őket, szárba szökkennek, tavasz közepére pedig elérik a 6-8 centimétert.

Angliában régen a mocsári samphire hamujából szappant és üveget készítettek, innen származik a régi angol neve, “glasswort”- azaz üvegfű is. A 14. században az üvegesek a műhelyüket azon régiók közelében létesítették, ahol ez a növény nőtt, így termesztésük szorosan kapcsolódott a vizi kereskedelemhez is. A samphiret Shakespeare is kedvelte, olyannyira, hogy még a Lear királyban is megemlékezett a samphire gyűjtők nehéz munkájáról: “Félúton lóg az egyik, úgy gyűjti a samphire-t; Óh rettenetes kereskedelem!” (IV. felvonás, VI. jelenet). Napjainkban Nagy-Britanniában a samphire összes fajtáját fogyasztják, a tavasszal és nyáron összegyűjtött levelekből savanyúságot készítenek, olajosan vagy ecetesen. A mocsári samphire-ről mostanában röppent fel a hír, hogy potenciális biodízel forrás.

SamphireSzent Péter spárga tofuval és tükörtojással

A sziksófű felhasználása pofon egyszerű, lehet nyersen, kevéske citromlével, olívaolajjal salátának elkészíteni, vagy pár csepp olívaolajban megpirítva köretnek. A Földközi-tenger vizében, vad formában is megtalálható, vagy konyhakész állapotban a boltokban. Jellegzetes sós íze miatt a kelet-európai konyhákban kevésbé kedvelt és ismert növény, a sós tengerrel rendelkező országokban viszont napi szinten használatos, Nagy-Britanniában annyira népszerű, hogy nincs olyan halétel, ami mellé ne ezt kínálnák, mivel nagy előnye, hogy minden ételnek karakteres ízt ad. Egy biztos, hogy izgalmas ételkülönlegesség.

Hozzávalók: 2 db friss tojás, 2 ek repceolaj, 100 g füstölt tofu, kockákra vágva (tejben kiáztatva 20 percig, ha sós), Szent Péter uborka vagy 100 g zöld spárga, 100 g gesztenye/vagy barna gomba, 4 szál újhagyma, citromlé

Pároljuk meg a gombát vajban pár percig, adjuk hozzá a tofut, az újhagymát meg a szent péter spárgát, de csak pár percig hagyjuk őket párolódni, hogy ropogósak maradjanak. Tegyük félre lefedve. Olvasszunk vajat vagy forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Üssük bele a friss tojásokat; és addig süssük, amíg a fehérje már nem áttetsző, kvázi egy kicsit buborékos – úgy 1 és ½ 2 percig, majd adjunk hozzá 1 evőkanál meleg vizet, várjunk addig, amíg ” sss ” hangot hallunk, ekkor fedjük le. Hagyjuk így egy percig. Így lesz tökéletes a tükörtojásunk. Tányérra tesszük a tofus szent péter spárgát és ráhelyezzük a tükör tojásokat.

St JacobSzent Jakab kagyló

Májusban a halárusok márványpultja roskadozik a friss halfajtáktól, az izmos ördöghalak mellett, vörös márnák mutogatják áramvonalas testüket, de a 12 hónap legszebb hala címre hiába pályáznak, mert május hónapban a Szent Jakab kagyló viszi el a pálmát (később néhány hónapra eltűnik, mármint a friss, majd ősszel felfrissülve újra megjelenik). Iszonyú finom ételeket lehet készíteni belőle, igaz, hogy az ára elég borsos, de egyszer-egyszer érdemes kipróbálni pl. vajban párolva, egy kis balzsamecettel meglocsolva, szójaszósszal leöntve (vagy konyakos vaníliaszószban).

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s