Avokádós hamburger a Hans im Glück burgergrillbárban

Posted on Updated on

Húsvét Ella és Milo 2015 859A németek imádják a témavendéglőket, korábban már írtam egy őrült fagylaltosról, Matthiasról, aki Alíz Csodaországában osztogatja fura fagyijait, (lsd Matthias az egyáltalán nem sültbolond fagylaltos blog) most pedig következzék egy élménybeszámoló a müncheni Hans im Glück burgergrillről.

“Annyira boldog, mint én, nincs még egy ember a világon ” Ezekkel a szavakkal búcsúzik Hans, azaz Szerencsés János a jól ismert Grimm mese utolsó soraiban, miután útban hazafelé lépésről-lépésre értékest, értéktelenre cserél -az aranyrögöt egy lóra, a lovat egy tehénre, a tehenet egy disznóra, a disznót egy libára, a libát meg egy kőre. A végén ott áll nincstelenül, de mégis úgy érzi, hogy ő a világ legszerencsésebb embere, mert amikor a kútból inni akar, a kő, amit a köszörűs sózott rá a libáért cserébe, belepottyan a vízbe. Ez a könnyed, teher és problémamentes életvitel volt az alapgondolata a HANS im GLÜCK, fiatal, német burger+grill láncolatának, ami úgy hirdeti magát, mint a legfinomabb és legvidámabb burger a világon. Hm, legfinomabb burger a világon, ez egy kicsit soviniszta kijelentés a mai rapid gyorsasággal változó világban, egy biztos, hogy a “Hans im Glückről” így vagy úgy, mindenki beszél Németországban, de lehet, hogy csak azért, mert reklámra legalább annyit költenek, mint a Broccoli család a James Bond filmekre. Nos ennek akartam utánajárni Münchenben ahonnan ez az egész, –árusítsunk egészséges burgert-koncepció kiindult. A HANS im GLÜCK-ök közül a 9. egy szuper látványos helyen kapott helyet, egy impozáns 1856-ban épült, neogótikus stílusú épületben, a Sendlinger kapu közelében (a belváros kezdete). Az egyetemi kórház áreához közeleső épület 1992-ig posta volt, majd az átalakítás után a 8 Seasons (8 évszak) szórakozóhely lett belőle, a bal oldalszárnyban pedig a Kapu klub működik (2014 óta), téma partikra, egyetemi rendezvényekre alkalmas termeivel. A” Szerencsés János burgergrill” az épület jobb szárnyába került, 550 férőhelyével (350 férőhely bent, 250 a kinti kerthelységben), talán a legnagyobb HANS im GLÜCK a müncheni hamburger bárok közül, ahol a betoppanók a bajor kék ég alatt fogyaszthatják el “boldog” burgerüket vagy grillezett húsos falatjaikat. Épül itt még egy új áruház is, az lesz majd a zászlóshajója az épületnek, de a maradék rész is teret ad a további ötletelésre”-mindezt Thomas Hirschbergtől, a müncheni hálózat vezérigazgatójától tudtam meg, mintahogy azt is, hogy a HANS ételei nemcsak kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, de egészség és öko-tudatosan lettek összeállítva, friss húsokból, zöldségekből, naponta megújuló gasztro kínálattal.- “Így terjesztjük a szerencsét”-mondta Thomas Hirschberg, a hivatalos megnyitón. -“Egyébként ebben az évben még számos új üzletág nyílik Németországban, mert az 50. Hans im Glückig meg sem akarunk állni!”

HANZI burgere

Hogy milyen volt a legvidámabb burger? Hát kiváló! Először is a HANS im GLÜCKbe lépve nagyon díjaztam, hogy nem a Mc’Donaldsból ismert pult előtti sorállás képe fogadott, de nem is a Meki jólismert sárga-vérvörös színei, hanem egy nyírfaerdőbe érkeztem, ahol erdei fapadok mellett ülő “vándorok” étkeztek, halk madárcsicsergés mellett egy abszolút stresszmentes övezetben. Az étel kiválasztása, mint később kiderült, az óriási választék miatt nehéz dió volt. Egyébként minden a mese története szerint zajlott: A menü ajánlatot egy mesekönyv lapjain lehetett végigböngészni. A tört magyart beszélő pincérlány kérdésünkre elmagyarázta, hogy a “hamburger – tetszés szerint” azt jelenti, hogy mi állíthatjuk össze a burgerünket, kétféle kenyérfajtából, sajtokból, salátákból, csirke vagy marhahúsból, kívánság szerint. Az italunk kiválasztása legalább annyi fejtörést okozott, mint a burgereké, csak a végigolvasása eltartott vagy 10 percig (húszféle különböző koktél, nyolcféle frissítő közül, mojitok, házi fröccsök és egyéb hideg-meleg italok). De végül minden sikerült és kb. 5 perc múlva már hozták is a gigantikus méretű burgert (a férjemnek), a grillezett csirkemellfilét (nekem) hozzá narancsos-mustáros, balzsamecet öntetes salátát, a férjemnek csípős BBQ szósszal leöntött sült burgonyát, ami a Mekis fagyasztottal ellentétben itt szintén házi sütésű volt. A kellemes légkört, a vonzó árak tették még szimpatikusabbá. Szóval a HANS im GLÜCK-ben tényleg minden együtt volt, amit célként tűztek ki a vezetők, mert iszonyú jól éreztük magunkat és a friss ételek elfogyasztása közben tényleg ízelítőt kaptunk a boldogság egy különleges pillanatából. (S ha valaki még éhes maradna az óriás burgerek elfogyasztása után, akkor választhat almás rétest, vanília öntettel, muffinokat vagy bajor krémet forró málnaöntettel, hozzá kávét teát vagy forró csokit is).Húsvét Ella és Milo 2015 854

A menü

A fokhagyma, metélőhagyma, wasabi, édes chili vagy piros paprika mártás az asztalra volt készítve, a burger meleg, házisütésű kenyérből készült, a saláta öntet szintén választható volt, a burgert/grillhúst lehetett sült krumplival vagy csak salátával kérni.

Saláták:

Friss levegő saláta: gorgonzola sajtkrémes saláta napon szárított paradicsommal, dióval és kelbimbóval

Paradicsom saláta, grillezett zöldségekkel, rukkolával és olasz pecorino sajttal fokhagymás majonézzel

Wolpertinger saláta (német meseállatok): Paradicsom mozzarellával és rukkolával és egyéb fűszerekkel megszórva

Erdő & mező saláta zöldségágyon, 3-féle sajttal, avokádókrémmel, olíva olajjal meglocsolva

Caesar saláta speck & parmezán+dresszing

Nyírfa erdő saláta: gombás saláta & erdő-mező virágaival ízesített sajttal

Vegyes saláta királysága: saláta parmezánnal, dióval, kelbimbóval és alapöntettel
Aranykehely: rukkola csirkemell, gomba és dió öntettel
Betyár saláta: vegyes saláta balzsamecetes dresszinggel, csiperkegombával és almával
Baromfi vegyes saláta grillezett csirkefilével parmezános öntettel
Vándorkedvű saláta: rukkola, mozzarella, pármai sonkával és almával balzsamecetes dresszinggel
Szerencse gyerek vegyes saláta: parmezánnal és alapöntettelHúsvét Ella és Milo 2015 855

Burgerek

Minden burgerek anyja (klasszikus burger)

Reménythozó burger: szaftos marhaburger rukkolával, olasz sajttal és parmezán öntettel

Sajtos, speckes és húsos burgerek: Elzászi camembert sajttal (Brie) & vörösáfonyával

Hans im Glück burger: pármai sonkás, kemény olasz sajttal, zsomborral & balzsamecettel

Kecskesajtos burger & fügeszósszal

Lélekmelengető burger: mozzarellás burger sok paradicsommal & zsomborral

Vadorzó burger: Heumilchkäse sajtos burger (virággal és erdei növényekkel medvehagymával etc. etetett állatok tejéből készült sajt) grillszósszal & sülthagymával

Honvágyas burger: Gorgonzola sajtos burger & napon szárított paradicsommal

Grill

Tejszínes gorgonzola krémmel leöntött csirke

Szerencse kovácsa: Heumilchkäse sajttal & piros borsos szósszal leöntött grillezett csirkemellfilé

Kakas grill: grillezett csirkemellfilé, wasabival, szójacsírával & édes chiliszósszal ízesített salátával

Ínycsiklandó csirkemell mozzarellával, napon szárított paradicsommal & zsomborral

Csirkemell filé istállófiú módra: Speck & Heumilchkäse sajttal (virággal és erdei növényekkel etetett állatok tejéből készült sajt)Húsvét Ella és Milo 2015 858

Desszertek: bajor krém: puding forró málnaöntettel és tejszínnel
Nagymama krémes csokoládétortája egy gombóc fagylalttal, muffinok almás strudelek vanília szósszal

Italok:
Nem alkoholos: őszibarack, áfonya, mangó, ananász, citrom, marakuja, narancslevek

Nyári fuvallat (alkoholmentes) gyümölcslevek bodzaszörppel: Aranyeső bodza, Szerencséthozó bodzavirág ital, ginnel, áfonyával (szódával), Aranyrög licorice (igazi édesgyökér) ital, Bodzavirágos-gyömbéres ital, Gyömbér Mosquito (alkoholmentes), Mentás-citromos gyömbér ital
Alkoholos: Eredeti rum: menta, lime, cukor, szóda hozzáadásával
Áfonyás rum: menta, áfonya, lime, cukor, szódával
Erdei szamóca és málnaszörp rummal, citrommal, szódával
Savanyú alma rum, mentával (szénsavas)
Vadon termő gyógynövényekből készített rum
Vadrózsa rum
Homoktövises égetett szesz/rum, menta, mangó, citrom hozzáadásával, szénsavas verzió
Hans titkos főzete, mókás legényes: vodkás, amarettós, barackpálinkás, gines változatú rum és mandulás ízesítésű koktélok, citrommal


Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s