Májusi retek aranyat ér

Posted on Updated on

May turnip 228A májusi retek, franciául navette, angolul turnip (Brassica Rapa-karalábé vagy répa), egy ehető gyökérzöldség. Morfológiailag szorosan kapcsolódik a Teltow-féle fehérrépához (Teltow répának nevezték a 18.-19. században Potsdam környékén termett retek-karalábéízű gyökérzöldséget) és az általunk kedvelt fehérrépához is. Az utóbbit azonban később szüretelik és egy kicsit nagyobb. Németországban viszont májusi répának hívják (Mairübe), mert kora tavasszal vetik el és májusban takarítják be a fehér-lila-halványrózsaszín, karalábészerű retekgumókat. Németországban már a 13. században elterjedt, és később is olyan népszerű volt, hogy pl. Leonhard von Keutschach, salzburgi hercegérsek (15.-16. szd) címerében is szerepel, ezenkívül a májusi retek lett München város szimbóluma (egy gyermek, fekete-sárga bencés kapucniban a kezében egy krigli sörrel és egy csomag retekgumóval).

Míg a májusi retek nálunk kevésbé ismert zöldség, a világ más részein már ősidők óta fogyasztják. Főként a burgonya elterjedése előtti időkben játszott fontos szerepet, mert a gyökér gazdag különböző vitaminokban, ásványi sókban és fehérjékben. A retek héja viszonylag magas arányban tartalmaz mustár olajat, ezért ha nyersen fogyasztjuk, meg kell hámozni. Amit sokan nem tudnak, hogy a gyökérzöldség levelei is ehetők, ugyanúgy, mint a spenótnak. A retek gyökere viszont inkább főzve jó, mint nyersen, ugyanúgy, mint a fehérrépának.Turnip

A májusi retket már a hellenisztikus időkben is nagyra becsülték, olajos magvait talán Nagy Sándor idején Indiából hozhatták magukkal a katonák vagy a kereskedők. Szapphó, a görög költőnő, a Gongüla szerelme című versében magasztalja, a római Plinius (az idősebb) történetíró szerint pedig tápanyagai felülmúlták bármely más akkor ismert zöldségét. Az tény, hogy a retek nemegyszer mentett meg embertömegeket az éhínségtől (egy évben 2x terem) azonkívül fontos takarmányforrás volt a haszonállatok számára is. Ennek ellenére Európában csak a 15. században terjedt el, vad fajtái, a csípős fehérrépa és rokonai, a retek meg a mustár is csak ekkor váltak fontos táplálékforrásokká, tehát a retek nemesítése valószínűleg Nyugat-Európa országaiban kezdődhetett el.

Az angolok számára Charles Townshend vikomt, angol mezőgazdasági miniszter fedezte fel, aki szabályosan a megszállottja lett (Turnip Townshendként került be neve a történelem könyvekbe). Neki köszönhetően terjedt el az ún. Macomber retek is, mely akkoriban az országút mentén vadon nőtt és egyike volt a nagyon kevés történelmi zöldségeknek Angliában.

Mint láthattuk a májusi retek elnevezése körül nagy a keveredés: Anglia déli részén a kisebb fehér retket fehérrépának nevezik, míg a nagyobb, sárgát, svéd répának. Az USA-ban ma a fehérrépán a magyar fehérrépát értik, Svédországban viszont ugyanezt rutabagának hívják. Skóciában, Írország, Észak-Anglia és Kanada egyes részein, a sárga retek neve fehérrépa vagy Neeps, a fehéré meg svéd répa. Írországban és Skóciában (A skótok még a nemzeti ételükbe, a haggisba is beleteszik.), Samhain napján (Mindenszentek) nem töklámpával, hanem fehérrépába vájt lámpákkal világítanak, amely régen fontos része volt a kelta fesztiválnak. A nagy fehérrépából faragott fejeket az ablakokban helyezik el, hogy a házat elkerüljék az ártó szellemek.

Az északi országokban, a fehérrépa eleinte a burgonyát helyettesítette, később, a 18. században kereszteződött a karalábéval, meg a káposztával, így lett belőle a svéd rutabaga.

Receptek

Törökországban, különösen Adana közelében, a májusi retekből (çelem), egy vöröses-bordó színű ivólevet készítenek, a şalgam-ot, savanyított répával és különböző fűszerekkel ízesítve. A retek pontosan úgy készül, mint a magyar savanyú káposzta, tehát hordókban érlelik/fermentálják, csak később bulgurral összekeverik. Hidegen, széles szájú öblös poharakban szervírozzák, savanyított sárgarépával (ez a tane), majd a fogyasztás előtt megszórják csípős paprikával. Forrón is népszerű ital pl. az Adana kebab mellé. A közel-keleti országokban, mint pl. Libanonban, a fehérrépát savanyúságként eszik. Iránban, a főtt fehérrépa, gyógyír köhögés és hideglelés ellen. India és Pakisztán, Punjab és Kasmír régiójában a fehérrépát különféle ételekhez ízfokozóként használják. Más ázsiai országokban, mint pl. Japánban, a májusi retek neve daikon vagy tarlórépalevél, és olyan fontossággal bír, hogy a 7 rituális gyógynövény között tartják számon. Az ún. szuzuna fesztiválon minden évben megünneplik a daikont, kovászolva vagy levesbe főzve fogyasztják, vagy nyersen lereszelve szója szósszal. A tarlórépa levelet Európában viszont legtöbbször főtt sonkához, kövér sertéshúsokhoz kínálják, a levét pedig fermentálva, italként fogyasztják (Stewing a neve). Az Egyesült Államokban évente kétszer, ősszel és télen, párolt fehérrépa fesztivált tartanak, ahol a másik kedvenc a májusi retek/turnip savanyúságként. Ausztriában, Tirolban, a síszezon idején fehérrépa “fodor” (úgy vágjűk) salátát kínálnak a vendéglők (nyers), mustáros-olajos-mézes szósszal leöntve.tornado 043

A japán daikon készítése: Az alapvető fűszerezéshez sót, csilipaprikát, újhagymát, gyömbért és fokhagymát használunk. Készülhet kagylóval vagy garnélával és egyes változatokban mustárlevelet és a retek levelét is hozzátehetjük.

Kenyértorony májusi retekkel és cukorborsóval

Hozzávalók: 1 csomag májusi retek, mini pirítósok, pogácsaszaggatóval kerekre vagy háromszög alakúra formálva, és szezámmagban megpirítva, 150 gr túró, vajban párolt gyenge borsó, petrezselyemzöld

A minikenyereket egy kevés vajban szezámmag hozzáadásával megpirítjuk, a túrót sózzuk, borsozzuk, lehet beleaprítani egy kis újhagymát vagy snidlinget majd elkészítjük a kenyértornyot. Egy réteg mini pirítós, egy réteg túró, retekkel stb. Kevés tárkonyos vajban megpároljuk a friss zsenge cukorborsót. Sózzuk, borsozzuk és azzal körítve kínáljuk a pirítós tornyot.

Májusi reteksaláta zsázsával

Hozzávalók: 1 csomag májusi retek, 1 db savanyú alma, 2 vastag szelet ementáli sajt, 1 db citrom, 150 gr joghurt, 1 ek mustár, só, bors, 1 ek cukor, 1 doboz zsázsa, 1 ek oliva olaj

Mossuk meg a májusi retket és vágjuk fel apró kockákra. Az almát úgyszintén. Nyomjuk ki a citrom levét, adjuk hozzá a joghurthoz, ízesítsük mustárral, olajjal, sóval, borssal és egy csipet cukorral. Mindent keverjünk jól össze és öntsük rá a dresszinget az apróra vágott retekre, almára és a vékonyra felszeletelt ementáli sajtra. A vendégek érkezéséig a hűtőben tároljuk. A salátát legjobb tálalás előtt félórával elkészíteni és akkor megszórni a zsázsával.Kaniwa bread

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s