Mákos kifli “on my way”

Posted on Updated on

Azért “on my way” ez a mákos kifli recept, mert a pozsonyi kifli tésztájának hozzávalóit megvariáltam egy kicsit (zsír helyett csak vaj került bele és nem tettem bele tojást sem) és így lett belőle egy sokkal finomabb-lightosabb tészta! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

A kiflik elkészítését a töltelékek főzésével kell elkezdeni.

Hozzávalók a diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, kb. 1 dl víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni, ezért célszerű előző nap elkészíteni.

Hozzávalók a mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, kb. 1 dl víz/tej

A tejben vagy vízben főzzük meg a mákot, jól forraljuk fel, a többi hozzávalóval (cukorral meg a vaníliás cukorral, a mazsolával, és a reszelt citromhéjjal). Amikor kész, jól ki kell hűteni, ezért tanácsos előző nap elkészíteni.Húsvét Ella és Milo 2015 895

A lekenéshez: 1 vagy 2 db tojás

Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 12.5 dkg margarin, 6 dkg zsír (én csak vajat tettem bele), 1 dkg só, 2.5 dkg élesztő, kb. 1.5 dl hideg tej

A tészta elkészítése: A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat! Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. Formázzunk belőlük golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk le, hogy könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.

Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel a diósat kapocs, a mákosat patkó alakúra (csak mákos kifliket készítettem).

Helyezzük el a kifliket egy sütőpapírral kibélelt tepsin, kenjük le őket a tojássárgájával (egyformán mindenhol, különben nem lesz szép). Tegyük őket hűvös, szellős helyre és hagyjuk megszáradni. Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem szárad jobban és nem lesz szép márványos a kiflink! Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kifliken, kenjük le őket a tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia, cserepesednie. Végül előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

Húsvét Ella és Milo 2015 899

Advertisements

2 thoughts on “Mákos kifli “on my way”

    Timi said:
    2015. április 10. péntek - 07:06

    Hmmm, nagyon kis szépek…lehet, hogy elkészítem holnap reggelire. 🙂

      spajzgirl responded:
      2015. április 10. péntek - 10:24

      Sok sikert hozzá..szerintem sokkal finomabb így, mint a hagyományos módon…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s