Pasqualina

Posted on Updated on

PasqualinaA pasqualina (jelentése kicsi húsvét-húsvétka) egy népszerű, olasz spenótos-rikotta torta vagy lepény, amit régen kizárólag húsvétkor fogyasztottak az olaszok, napjainkban azonban minden valamirevaló pékségben kapható.

Hozzávalók 12 darabhoz: 400 gr kész tészta, 1 kg spenót, 1 csipet só, szerecsendió, 2 ek oliva, 2 tojás, 500 gr rikotta túró, 70 gr reszelt parmezán sajt, 6 db keménytojás, 4 ek oliva, 1 tojássárgája, 1-2 ek tej, 23 cm-s átmérőjű tortaforma

Elkészítése: előmelegítettem a sütőt 200 fokra. Ezután megtisztítottam a friss bébi spenótot és egy percig pároltam. Megsóztam és megszórtam szerecsendióval, majd meglocsoltam 2 ek olivaolajjal.

A rikotta sajtot egy nagy tálba tettem, majd hozzáadtam 2 tojást és 4 dkg reszelt parmezán sajtot. A spenótot is hozzákevertem. Közben megfőztem a tojásokat, majd megtisztítottam. A 2 tésztalapot kinyújtottam, és 2 kerek formát vágtam ki belőlük, az egyiket, ami a tetejére került, azt nagyobbra hagytam. A kisebbet a kivajazott liszttel megszórt tortaformába helyeztem. Ezután egyenletesen rákentem a spenótos rikottakrémet majd elhelyeztem rajta a keménytojásokat és megszórtam reszelt parmezán sajttal. A másik tésztatekercs alulsó részét megkentem az oliva olajjal és befedtem vele a spenótos rikottás tölteléket. A tészta oldalát körbe-körbe lezártam (összecsíptem), majd a tojássárgáját hozzáadtam a tejhez, felvertem és ezzel kentem meg a torta tetejét. Megszúrkáltam egy villával, majd 60 perc alatt 180-200 fokon aranybarnára sütöttem. A maradék tésztalapból lehet a rikotta torta tetejére különböző állatfigurákat kiszúrni sütőformákkal, mint pl nyuszit, kacsát, tojást, répát etc.

A pasqualinát tetszés szerint lehet variálni én pl. hozzátettem egy kis füstölt sonkát is és rikotta sajt helyett feta sajttal készítettem, kemény tojások nélkül.

Easter is coming 038

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s