Húsvéti colomba

Posted on Updated on

ricetta-colomba-pasqua-Potito-qColomba di Pasqua (vagy colomba pasquale), magyarul Húsvéti galamb, egy hagyományos olasz sütemény neve. Tulajdonképpen tekinthetjük a karácsonyi panettone és pandoro húsvéti ikertestvérének, mert a tészta hozzávalói ugyanazok, mint a panettonénak, azaz liszttel, tojással, cukorral, élesztővel, vajjal készül, de míg a panettonét jól megpakolják mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, addig a colombába nem tesznek semmit. Az édesség, a nevét természetesen a formájáról kapta. A galamb panettone tetejét Milánóban leggyakrabban ehető színes vagy csak ezüst gyöngyökkel meg mandulával szórják meg még a sütése előtt. Néhány olasz élelmiszer társaság viszont csokoládékrémmel bevonva forgalmazza. Az eredetéről annyit tudunk, hogy egy milánói pék és cukrászmester, Angelo Motta (1890-1957) volt a kiötlője, aki 1935-ben remek üzleti érzékkel, éppen húsvétkor dobta piacra a Colomba di Pasqua-t. A galamb formájú, húsvéti kalács azonnal bombasiker lett. Ez a korai változat még némi gyümölcsöt is tartalmazott. A gazdag polgárok körében hamarosan divatba jött a munkahelyeken, partikon mindenkit egy-egy colombával megajándékozni. Angelo úr, aki vérbeli üzletember volt, Amerikában híres művészeknek vagyonokat fizetett a Motta-féle galambok reklámozására, így terjedt el világszerte. Kellett is körülötte a csinadratta, mert eleinte, akárcsak a panettone, iszonyúan drága volt. Napjainkban 75 országban forgalmazzák.Colomba

Hozzávalók: 1 evőkanál szárított élesztő, 1,5 dl langyos tej 40 dkg liszt 4 tojássárga 5 dkg cukor 9 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű) 1 teáskanál vanília-kivonat 1 teáskanál sütőpor csipet só 10 dkg porcukor 15 dkg kandírozott narancshéj

A tetejére: 4 tojásfehérje 20 dkg porcukor 8 dkg mandulaliszt, 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg mandula reszelék

Elkészítése: A tésztához egy nagy tálban összekeverjük az élesztőt, a tejet és 1/3 bögre kézmeleg vizet. Hozzáadjuk a lisztet, jól összedolgozzuk, és kb. 1 órát hagyjuk, hogy szépen megkeljen. Majd ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját, a cukorral és a maradék liszttel együtt, azonkívül tegyük hozzá a 3 evőkanál vajat, a vanília-kivonatot, a sütőport és egy csipet sót. Jól dolgozzuk össze, majd a maradék vajat és a kandírozott narancshéjat is adjuk hozzá, és várjuk meg, hogy duplájára keljen.

Ha megkelt a tészta, öntsük kerek tortaformába (az interneten beszerezhetünk eredeti COLOMBA-galamb alakú sütőformát).

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tetejére készítsük el a mázat: egy tálban verjük habosra a tojásfehérjét, majd apránként adjuk hozzá a porcukor 2/3 részét, a mandulalisztet és a finomlisztet. Ezt a keveréket kenjük a tészta tetejére, szórjuk meg a mandulával és a maradék porcukorral.  Toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük először kb. 30 percig 200 fokon, majd további 30 percig 160 fok körül. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

Lehet a galambot mandula hozzáadása nélkül készíteni és csak porcukorral “behavazni”.

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s