Önálló TV Csatorna lett a Konyha TV

Posted on Updated on

2014 karácsony Belgium 255Spajzgirl gasztró kalandjait eddig csak a KONYHA.TV weboldalán olvashatták, de a közeljövőben remélhetőleg már a konyha.tv saját TV csatornáján is követhetik!

Akik számára még nem cseng ismerősen a név, idemásoltam Guth Ildikó beszélgetését a Konyha.tv online „televíziós csatornáról” Klacsán Gáborral, a MIGA Film kreatív igazgatójával, és Olgyay Bálinttal, a Podravka International marketing igazgatójával.

Mi az a Konyha.tv?

Klacsán Gábor: Ez az első magyar, ingyenesen elérhető, gasztronómiai témájú „integrált web-médium”.

Hol látható, hogyan „fogható”? KG: A www.konyha.tv webcímen, minden internetkapcsolattal rendelkező számítógépen elérhető, illetve az alkalmazásoknak köszönhetően okostelefonon, valamint táblagépeken. Emellett ami nagyon fontos: hamarosan minden Samsung Smart tv-n is – szintén alkalmazásban, azaz egy kis ikonra kattintva azonnal nézhető.

Máris élesben üzemel a Konyha.tv? KG: Januártól már nemcsak Konyha.tv-ként, hanem „integrált web-médiumként” is üzemel a konyha tv, ebben a formában talán elsőként a világon.

Mit jelent pontosan az integrált web-médium?

KG: A kifejezést mi alkottuk meg, igazi újdonság. Valami olyasmit hozunk létre, ami nem igazán illik bele az általános kategóriákba, skatulyákba. Olyan médium, amelyben audiovizuális tartalmak egészülnek ki klasszikus online tartalmakkal. Gyakorlatilag egy műsorfolyam teljesedik ki írásos és egyéb formákkal. Akinek tetszik valamelyik műsor, hozzá tud olvasni, vagy megtalálja az abban publikált hasznos információkat – mint pl. ételrecepteket – írásos formában is. A műsorfolyam gyakorlatilag egy lineáris TV adás. Ez kiegészül a műsorok autonóm elérhetőségével, tehát ha a nézőt kevéssé érdekli az aktuális adás, akkor egy kattintással ki tudja választani, hogy mit nézne helyette inkább. Magyarán kínálunk „étlapot”, amin szerepel a napi menü: ez az adásfolyam. Ezen felül ott a szabadon választott „étlap” is, azokkal a műsorokkal, amiket az adástól függetlenül, bármikor meg lehet nézni. A televíziós formákon kívül lesznek kapcsolódó rovat- és blog tartalmak is, különböző témakörökben. Ezek sok esetben az érdekesebb műsorokat egészítik ki – és itt már benne is vagyunk az integrált web-médium fogalmában. Amit nem tudunk meg a műsorból, azt hozzáolvashatjuk, ha pedig a cikkbe futunk bele először, akkor egy sor olyan dolgot tekinthetünk meg a kapcsolódó tévéműsorban, amit a cikkben nem olvashatunk. Mindezeken túl, jó néhány interaktív tevékenységnek is helyet adunk a Konyha.tv oldalon: lehet játszani, kérdezgetni, írásokat beküldeni. Sőt, érdemes is lesz otthoni főzőcskéző filmeket, konyhai praktikákat, de akár cikkeket és recepteket is feltölteni – hiszen ezek beküldői ajándékot kaphatnak.

Olgyay Bálint: Ez nem egy olyan statikus-klasszikus „csatorna”, amit csak nézel és kész, hanem valóban interaktív. Ide beküldhetsz, regisztrálhatsz, felismernek Téged, véleményt alkothatsz, nyerhetsz, promócióban vehetsz részt, tehát egy olyan integrált felület, ami eddig még nem igazán volt. Külön-külön léteznek ilyenek, de így egyben még nem. Megnéztél egy tematikus csatornán egy receptet a tévében, utána külön rá kellett keresned a neten. Itt a kettő egy felületen lesz elérhető, egy webtévé köré építve.

Milyen promóciókra számíthatnak a játékos kedvű látogatók?

OB: Olyan promóciókat tervezünk, amelyek során a Konyha.tv partnereinek ajándékait, ajándékcsomagjait lehet megnyerni. Például, ha a Vegeta részt vesz egy promócióban, amelyben főzős felvétel vagy recept feltöltése a felhívás tárgya, akkor a résztvevő nagy eséllyel „indul” Vegeta-ajándékcsomagért. Ilyenből elég sok lesz. Sőt, tervezzük, hogy a legjobbak bejöhetnek a stúdióba, és együtt főzhetnek a csatorna mesterszakácsainak egyikével. Tervezünk ifjúsági promóciókat is. Például a fiatal iskolások összeállnak egy csapatba, és sütnek-főznek valamit, azt leforgatják, és feltöltik a videót. Közöttük is lehet majd nyereményeket sorsolni: például elmehetnek felnőtt kísérettel egy étterembe, és egy jó kis buli keretében a Konyha.tv csapat tagjaival együtt vacsorázhatnak.

Hogyan került kapcsolatba a Vegetát gyártó és forgalmazó Podravka International a Konyha.tv-vel?

OB: A Miga Film megkeresett bennünket azzal a szokatlan és kiváló ötlettel, hogy kitaláltak egy különleges médiafelületet, azt a bizonyos integrált web-médiumot, amiről Gábor az előbb beszélt. Mi pedig az első pillanattól nagy lehetőséget láttunk abban, hogy egy gasztrotévét, ráadásul egy ilyen újszerű ötletet támogassunk. Mindenki tudja, hogy a szórakozáshoz a legjobb ingyen hozzájutni, erre óriási igény van. Ott vannak a letöltős oldalak, ahonnan a filmeket ingyen letölthetjük. Másfelől ott vannak a kereskedelmi csatornák, akik létrehozták a maguk webtévéit. De lássuk be, ezek nem azt a tartalmat hozzák, ami a fő műsoridőben van, hanem apró, nüansznyi kiegészítő dolgokat, ami tényleg már csak azokat érdekli, akik nagyon benne vannak az adott témában. Biztosan van jó néhány ember, aki nagyon fogékony arra, hogy az épp aktuális tehetségkutató show-ban valakinek hogyan reszelik a körmét, de nyilvánvaló, hogy a csatorna nem kreál saját magának konkurenciát. De az igény ott van, hogy szórakozni ingyen szeretnénk, és a weben ezt meg is lehet tenni. Erre ez az integrált web-médium, a Konyha.tv nagyon jó megoldás, nagyon korszerű válasz. Aki vásárol magának egy Samsung okos televíziót, az a készülékkel együtt már megvásárolta magának a Konyha.tv tartalmát is. Csak rá kell kattintania egy ikonra, és a fotelből élvezheti a tartalmat. Akinek még nincs Smart tévéje, mindezt számítógépével vagy okostelefonjával teheti meg.

Kiknek szól a Konyha.tv?

KG: A világ összes olyan, magyarul beszélő internet-felhasználójához kívánunk szólni, aki naponta legalább egyszer eszik. Az emberek talán leggyakrabban végzett tevékenysége az evés, szerencsés esetben naponta többször is. Az sem mindegy, mi kerül az asztalra. Így tehát bizonyos, hogy mindenkit érint. Férfiakat, nőket, fiatalokat, idősebbeket, gazdagokat és egyszerű körülmények közt élőket is. Ők mind-mind különböző célcsoportot alkotnak, de az közös bennük, hogy mindegyikük szokott enni.

Nálunk tehát a ketchup fog folyni, nem a vér, nálunk nem lesz erőszak, és nem igazán lesz szex.  Pontosabban utóbbi nem „úgy”. Mert afrodiziákumokról és hasonló jellegű étel-erotika kapcsolódásokról sokat fogunk beszélni, ahogy sok minden másról is, ami jó dolog, és közvetlen vagy közvetett módon kapcsolódik az evéshez. Ami biztosan nem lesz nálunk, az a politika, mert az csak elrontaná a gyomrunkat. Azt nem garantálom, hogy nem fordulnak majd elő a konyhánkban hébe-hóba’ politikusok is, de azt megígérhetem, hogy abban a szent minutumban, ahogy kampányolni kezdenek, már tárjuk is ki előttük a KIJÁRAT feliratú ajtót. A Konyha.tv-ben nem lehet politikáról beszélni, már csak azért sem, mert ennél markánsabban megosztó dologról nem tudok. Mi azt valljuk, hogy ami nem ünnepi asztalhoz való téma, azt meghagyjuk másoknak.

Milyen műsorok kerülnek adásba a Konyha.tv-n?

KG: Természetesen rengeteg főzős műsor, szándékaink szerint számos új megközelítésű, rendhagyó, de izgalmas és hasznos, tehát reményeink szerint nagy érdeklődésre számot tartó „mozi”. Terveink közt szerepel például főzőcskézős rajz- vagy bábfilm-sorozat készítése is – nemcsak gyerekeknek. Jól haladunk egy gasztro-South Park-jellegű projekttel is, ami persze közel sem lesz olyan obszcén hangvételű, inkább szókimondóan humoros. Régi jó kapcsolatot ápolunk a Szépművészeti Múzeummal (a Miga Film közel 10 éve dolgozik a kiállítások kommunikációs partnereként), és sok, régi festményen szereplő étel rekonstruálására is módunk lesz, egy kultúrtörténeti kalandozás során.

OB: Nekünk azért tetszett meg, mert nem csak az idősebb korosztályhoz, hanem a fiatalabbakhoz is szólnak. Lesznek kisiskolás programjaik, amikor valóban ők főznek, vagy nyereményjátékok, amikor őket díjazzák. Ugyanakkor teret adnak a fantáziadús, fiatal magyar kezdeményezéseknek, gondolok itt rajzfilmsorozatokra, bábfilm sorozatokra és hasonlókra. Direkt említettem a bábfilmet, mert készítenek majd egy sorozatot, ahol zöldségek lesznek a főszereplők, és a magyar ételek nevén keresztül mutatnak be különböző aktuális hétköznapi problémákat, hogy éppen azt, hogy mivel szembesül ma egy magyar ember. Szigorúan nem politikai vonatkozásban. A mindennapi élet problémáit, jó dolgait, aktualitásait mutatják be, ahol a magyar sajátosságokra hívják fel a figyelmet, egy kicsit ironikus, vicces módon.

A Konyha.tv-n tehát nem csak sütés-főzés lesz. Milyen témákra számíthatunk még?

KG: Megnézzük, hol lehet jó alapanyagokat beszerezni, milyen piacokra érdemes kijárni, de a látogatóink számukra hasznos, független és építő kritikákkal, összehasonlító tesztekkel is találkoznak majd. Utánajárunk, milyen gagyi élelmiszereket próbálnak ránk sózni itt, ott, amott. Amit csak tudunk, mindent megkóstolunk, kipróbálunk, tesztelünk. Utánajárunk, mit érdemes és mit nem érdemes megvenni, mik azok az alapanyagok, ételek, amelyek fogyasztásával állítólag sokáig életben maradhatunk, ráadásul egészségesen. Hívjuk ezt akár helyes táplálkozásnak. Mi ezt fogjuk támogatni, de biztosan nem esünk át a ló túlsó oldalára. Szeretnénk építő kapcsolatban együtt dolgozni a magyar kistermelőkkel is, de nagyon nem szeretnénk odaállni a genetikailag módosított, adalékokkal súlyosbított élelmiszerek mellé. Magunkénak érezzük a háztáji gazdaságok ügyét, az ökogazdaságokat, és mindent, amit tiszta élelmiszernek neveznek. Tervezzünk sok dokumentumfilm műsorra tűzését, különösen a mezőgazdaságról és a tiszta élelmiszerek előállításáról. Emellett hiteles fórumává kívánunk válni a belföldi turizmusnak, és a minőségi szórakoztatásnak is.

OB: Szintén nagyon szimpatikusnak tartjuk, hogy olyan sorozatot is terveznek, amiben magyar éttermeket mutatnak be úgy, hogy a főszakács kalauzolja az olvasókat és megtudhatják, hogy mik az adott étterem különlegességei, sajátosságai. Emellett beszámolnak majd magyar gasztro Guinness-rekordokról, és különféle helyi gasztronómiai eseményekről is, de a Konyha.tv blogjai segítségével gasztró világjárókká válhatunk Spajzgirllel együtt, akinek hatalmasan életszerű és információ gazdag gasztró kalandjait eddig is élvezettel követhettük a cikkei során szenzációs témákban (Az ő cikkeit olvashatjuk még a Gomerától-Tuvaluig blogban is).

Milyen fogadtatásra számít a Konyha.tv?

KG: Sokan vélhetően ütni-vágni fognak bennünket, lévén egy új vetélytárs megjelenéséről van szó, ami elég autonóm, ráadásul teljesen új megközelítésből, nagyon friss ötletekkel „támadja” a piacot. Ráadásul mi nem egy nagy média-multi gyermekei, hanem magánkezdeményezés vagyunk. De a Konyha.tv kizárólag a szakmaiságra és a nézőkre kíván koncentrálni. Csak ők számítanak, és ők – szerintem – szeretni fogják a Konyha.tv dolgait. Néhány kivételtől eltekintve nálunk mesterszakácsok főznek majd, és sok különleges, izgalmas témával, műsorral készülünk meglepni a látogatóinkat. Tessék minket nézni a www.konyha.tv oldalon, ahol minden kiderül. A napi aktualitásokról a Facebook-on a Konyha.tv profil ad hírt, érdemes rákeresni, hiszen sok cikket és érdekességet is megosztunk azokkal, akik kedvelik a témát és naponta legalább egyszer enni is szoktak.kukta 027

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s