Névnapok a konyhában

Posted on Updated on

10649092_877052025650219_9159952814189831401_o“A magyar konyha mértékkel és beosztással él, de amikor ünnepe van, akkor áldoz. Áldoz a barátoknak, a vendégeknek, az örömteli együttléteknek, a hagyományokat őrízve, de merészen rögtönözve”.-Szakál László

Mivel a névnap a katolikus naptárban annak a szent emlékének szentelt nap, akinek nevét valaki viseli, ünneplése csupán a kereszténység elterjedése után fejlődött ki. A névnapok eleinte kifejezetten vallási ünnepek voltak, azt a szentet ünnepelték, aki a nevét a keresztségben kapta. Később a barátok ünnepelni kezdték a név viselőjét is a szentje napján, de a névnap szó csak a nyelvújítás korában született meg. A névnapra járó süteményt, a rétes-bélest is az éppen soros védőszentről nevezték el. Kanizsai Orsika például Tamás bélest küldött férje urának, Nádasdy Tamásnak Tamás napjára (március 7.), s hozzá jófajta itókát, hogy megadja híveinek a Tamás poharát. A koccintás, melyet régen a szent neve fémjelzett, bizony kezdettől fogva hozzátartozott a névnap ünnepléséhez, amelyre az ún névestén, azaz a napot megelőző estén került sor. Az italt mindig az ünnepelt adta. Rákóczi György teszem azt 1636 áprilisban egy egész várost vendégül látott Szent György poharára. A protestánsok ugyan nem tisztelték a szenteket, de a népszerűbb szentek napját ők is megünnepelték, noha egyre többen intettek ivászat terén mértékletességre. Nos a köszöntők régen nagyon hosszúak voltak, Zrínyi Ilonának pl. 23 versszakos köszöntőt mondott 1686-ban a neve napján 2 gyermeke, az akkor 9 éves Ferenc és a 13 éves Julianna Munkács várában. Ez még komoly köszöntő volt, mert még maga Pallasz Athéné sugallta, idővel szerencsére a versek rövidebbek lettek. Minél rangosabb volt aki a szentje napját ünnepelte, annál fényesebb volt a gálanap. Mária Terézia névnapja pl. sokprogramos ünnepségsorozat után udvari bállal végződött 1749-ben. A világítást huszonnégyezer lampion biztosította, de rangot adott az ünneplésnek a lángelme a nagy szellem is. Vörösmarty Mihály névnapját pl. fáklyás felvonulással ünnepelte a nép 1841-ben fennszóval éltetvén a költőt, majd a házához érve hirtelen elcsendesedett a tömeg s az emberek, élükön a színházi kardalosokkal elénekelték a Szózatot.

A parasztember tavasztól-őszig nemigen ért rá dáridózni, legfeljebb csak szűk családi körben tartotta meg az erre az időszakra eső névnapokat. Annál nagyobb volt a vigasság a téli szentek idején. A falubeli legények már kora hajnalban útra keltek, sorra bekopogtattak a karácsonyi Istvánokhoz, Jánosokhoz énekes köszöntővel, amelyhez láncos botokkal verték a taktust. Akit már felköszöntöttek hozzájuk csatlakozott, s velük ment a “druszákhoz”, akik még hátra voltak, így mire a falu túlsó végére ért az ünnepi menet, talpon volt már mindenki. Ahová betértek, pecsenyével, borral, pálinkával várták őket. Útravalónak hajában sült krumplit adtak, ahol akadt muzsikus cigány ott táncra is perdültek. De táncoltak a névnapi vigasságokon a főúri házakban is, a kincstárnok Apor István neve napján pl. 17 asztalt terítettek a vendégeknek, s az udvari nép együtt mulatozott a kocsisokkal, lovászokkal. 90 veder bor fogyott el és táncoltak hajnalig. A névnap után falun szokás volt visszamenni az ünnepelt házába kárlátóra, azaz kenyérebédre. Ami azt jelentette, hogy újból házról-házra jártak és megették a maradékot, ahol nem volt maradék ott ettek kenyeret, hurkazsírral megkenve. Káposztával töltött savanyú paprikát illett hozzá adni vagy savanyított mini görögdinnyét, mert akkoriban még fekete kávét nem főztek falun, így savanyúsággal próbálták a másnaposságot gyógyítani!

Burgonyás béles

Hozzávalók 8 személyre: 1 kg liszt, élesztő, tej, 1 evőkanál cukor, 1 kocka margarin, só, bors, étolaj, 1 tojás, 4 dl tejföl, 70 dkg burgonya

Elkészítés:

A lisztből, 1 tojásból, langyos tej-élesztő-cukor keverékével és egy kevés étolajjal egyszerű kelttésztát készítünk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és forrón buronyanyomóval áttörjük. Hozzákeverjük a margarint, a 4 dl tejfölt, sót, bőven őrölt borsot és kevés cukrot. Kellemes, pikáns püré lesz a végeredmény. A megkelt tésztából négy cipót formálunk, egyenként kinyújtjuk, és kivajazott tepsipe fektetünk egyet. Erre kerül a töltelék fele. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojás sárgájával, és előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon, amíg szép piros lesz a teteje. Miután mindkét adagot kisütöttük, nagy, 10×10 cm-es kockákra vágjuk, és melegen tálaljuk. Kitűnő sörkorcsolya, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásnak is megfelel.10918976_896882700333818_6509873443291732254_o

Almás béles

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 120 gr cukor, 3 tojássárgája,

1 csomag sütőpor,  só, kb 1,5 evőkanál búzadara, 1 kg alma, 20 dkg cukor, 3 egész tojás,

10 dkg mazsola, 1 citrom leve és reszelt héja,

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd megfelezem. Egy 35×35 cm kikent, kilisztezett tepsi alját kibélelem vele és megszórom búzadarával, hogy az almás töltelék ne áztassa majd el. A töltelékhez az almát lereszelem, hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, a margarint, a mazsolát, a tojások sárgáját és végül a fehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Az egészet a tésztára simítom, a másik lappal beborítom és előmelegített, de nem forró sütőben készre sütöm. Ha kihűlt, szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral vagy tejszínből rózsákat nyomok rá.

Sok helyen farsangkor figyelték a rétes elkészítés módját; mert úgy tartották, hogy ha jól nyúlik, akkor a család szerencsés lesz abban az évben. A tavaszi naptárban jeles névnapok: február 19. Zsuzsanna,  febr. 24. Jégtörő Mátyás, március 7. Tamás, március 8. Zoltán, márc. 12. Gergely, március 18.-19.-21. Sándor-József-Benedek…

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s