Varázslatos velencei pillanatok

Posted on Updated on

 

1024px-FeastofthegodsSerenissima, a szerelmesek városa, az „Adria királynője”, a „lagúnák birodalma” ezek Velence legismertebb elnevezései, de ne felejtsük el, hogy ugyanakkor a világ legszebb és legősibb karnevál városa. Mégpedig a legkülönlegesebbé, mert a velencei karnevál már évszázadok óta minden évben a Szent Márk téren kezdődik, ahol pontosan délben a karnevál angyala (egy fiatal nő személyében) lerepül a Campanile tornyából. Ő adja meg az engedélyt a karneváli szezon megkezdésére, innentől kezdve aztán 2 hétre a város visszatér a galantéria korába. A karnevál legpompásabb napja természetesen a Hamvazószerda, amikor a város apraja- nagyja pompás jelmezekbe öltözve csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka is ott tartózkodik. Állandó zeneszó mellett mindenki a vízen ebédel és vacsorázik. A karnevál idején a szórakozás minden formája megengedett, még a tűzijáték is. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vet magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől. Ezeket a hamisítatlan olasz karneváli pillanatokat legjobban egy Bacaro bor és néhány Ciccheti társaságában élvezhetjük (sós előétel), na meg a világ legfinomabb eszpresszójának a kortyolgatása közben, a híres Florian kávézó egy félhomályos zúgában.

Úgy tűnik, mintha az idei velencei karnevál rendezvényei a történelmi korok szerint lettek volna összeállítva. Időrendben az első, az Istenek lakomája, melyhez Giovanni Bellini (1430-1510 Velence): The feast of the Gods című festménye adta az ötletet. A bált a római Lupercalia mintájára, február 15-én tartják a Pisani Moretta palotában (kecskeáldozat nélkül). Jelmezviselet és interaktivitás kötelező, mert a pompás színjátékest során Vénusz, a szerelem, a szépség, és a csábítás istennője és Bacchus, az őrület, az eksztázis és vad vágyak megtestesítője elmés vitát fog folytatni arról, hogy mi az emberi lélek mozgatója – a tiszta, lelki szerelem vagy a testi vágy? A földi halandóknak a mennyei lakoma mellett különböző kihívásokban is része lesz. A grand finálé a nimfák táncával és nemzetközi hírű művészek fellépésével meglepetés. Ki fog nyerni? Vénusz vagy Bacchus? A döntés a résztvevők kezében van. A gurmandoknak való kitűnő vacsora, a show műsor és az alagsorban lévő disco-bár DJ-je gondoskodik a felejthetetlen élményről, 490 euróért.

Braised pork 010Casanova bál: Velencét legalább egyszer Casanova miatt is érdemes bejárni, lehetőleg a nagy nőcsábász memoárjával, az Életem című könyvével a kezünkben. Mert Casanova, Velence szülötte annyira népszerű itt, hogy legalább 3 idegenvezetős program közül választhatunk, mint pl a városi Casanova gyalogtúra (40 euróba kerül), a Galleon hajóút (a hajóút vacsorával együtt 80 euró a La Fenice operaház elöl indul) meg a bál között. Mindegyik lényege, hogy Casanova szerelmi légyottjainak színhelyelése mellett szíve hölgyeivel is megismerkedhetünk: az első állomás a „falusi hercegnő”, Krisztina háza. Ez a kaland még Casanova korai próbálkozásai közé tartozott. A gondola, amin hárman utaztak (Krisztina plébános nagybátyja is jelen volt), a szárazföld és világváros közötti öböl vizét szelte mi ugyanezt hajóúton járhatjuk be. A következő épület a Szent Márk téren emelt 200 éves palota (ma iroda). Itt próbált érvényesülni Giovanna Maria Farussi-művésznevén „Zanetta” vagy „La Burinella, az előkelő velencei asszony, aki Casanova édesanyja volt, később a hírhedt életélvező Giorgio Baffo szeretőjeként híresült el. A kellemes viszony során, Casanova és Baffo között baráti kapcsolat alakult ki (ő vezette be Casanovát az érzékek birodalmába, Baffo, nappal szenátorkodott, éjjel pornográf verseket írogatott, amit az egész város nyálcsorgatva olvasott). Ezután a színház felé veszi a hajó az irányt, ahol Casanova szülei színészkedtek, az épület sajnos már csak rom. Ezután a Canal Grande vonalán hajózunk ki a nyílt tengerre, ahol egy kis szigeten megismerkedhetünk a kultúrpártoló, Malipiero család palotájával (Palazzo Malipiero), mert a bizánci, gótikus és 18. századi klasszikus elemeket vegyítő épület ma is áll, kertje közvetlenül a főcsatorna vizére nyílik. Ezután megint egy hölgy következik, Henriette, aki egy magyar katonatiszttel (gróf Szapáry lehetett) utazgató titokzatos úrihölgyként híresült el, és állítólag Casanova egyetlen igaz szerelme volt, de sokkal mulatságosabbak a C. C-vel és M. M-mel, a neves velencei családokból származó muranói apácákkal átélt kalandjai. Csak kizárólag miattuk látogatunk el a Ridottóba, az első velencei kaszinóba, a “zárt házba” (casa chiusa), ami Casanova idejében egy diszkrét örömökre szolgáló villa volt. A barokk pompába öltözött kéjlak egy kis szigetre épült, a hálószobában aranycirádás tükrök, máshol obszcén jelenetekkel díszített csempék tanúskodnak a régmúlt időkről. Mellesleg egy vagyonba kerülhetett a kibérlése (még szakács is járt hozzá). A nagy szívtipró sikamlós szerelmi történetei így elevenednek meg a tetthelyek megtekintése során. Közben elsuhanunk Murano, Burano, Torcellora előtt, valamint Sant’ Erasmo és San Francesco del Deserto, két kicsi és bájos sziget előtt, ahol mintha megállt volna az idő, az épületek ködfátyolba burkolózva Csipkerózsika álmukat alusszák. Innen indul aztán a hajó vissza Velencébe a Szent Márk térre. Amikor elüti az éjfélt a toronyóra megszólalnak a fanfárok, konfetti és szerpentineső hullik az égből, és még sok-sok móka várja az éhes turistákat a hajó fedélzetén. A mulatság éjjel 1-ig tart, ekkor a hajó visszatér a hajó múzeumhoz.547101_3384221936401_129016590_n

Az életélvezethez nélkülözhetetlen ételek és italok:

Aperitif: Spritz” (tipikus velencei ital), sós sütemények, forró, sózott mandula, húsos lasagna, hal rizottóval

Főétel: Mindenféle pizza, szalámi és sajt, friss zöldségek és kis zsemle (pármai sonka, füstölt nyers marhahús rukkolával és egyéb salátával, ” soprèssa “-tipikus velencei szalámi, sült malac, leveles tésztás és egyéb sütemények, polip saláta, sült rák, rántott olajbogyó all’ascolana (hússal töltve) .

Desszert: Szezonális gyümölcsök, velencei keksz a “Buranelli”, Illy kávé valamint vörös és fehér bor Veneto régióból (cola, lemonszóda, Prosecco, sör és üdítők) a kávé és az alkoholos italokért külön kell fizetni.

Receptek:

Hússal töltött olajbogyó rántva

Hozzávalók: 500 g zöld olajbogyó (Ascoli, már kimagozott nagyszemű olajbogyó), 100 gr marhahús, 100 gr sertéshús, 100 gr csirkehús, zeller, sárgarépa, lilahagyma, fél csésze olaj, fél pohár fehér bor, 1 egész tojás, 50 gr parmezán, 50 gr zsemlemorzsa, só, bors, szerecsendió

a panírozáshoz: liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa

Tegyük fel az olajat egy nagy serpenyőben és pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, zellert és a sárgarépát majd add hozzá a húst. Várjuk meg, hogy a zöldségek íze jól összekeveredjen a hússal, ekkor öntsük rá a pohár bort, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a hús megfőtt, tegyük a mixerbe, adjuk hozzá a tojást, a reszelt parmezánt, a szerecsendiót, a tejbe áztatott zsemlét és jól nyomkodjuk össze. Ezzel a töltelékkel töltsük meg az óriás, kimagozott, spirálisan keresztbe vágott olajbogyókat. Panírozzuk őket és süssük ki forró olajban.frittelle3

Forró kávé és a tipikus olasz karneváli édességek

Fritelle Veneziane (fritole) a velencei fánk neve, ami egy kerek formájú élesztős tészta, csak fenyőmag vagy mazsola van a tésztába keverve; vannak városok, mint pl Verona, ahol zabaglione, Nutella tiramisu krémmel töltik meg.

Galani fánk, porcukorral beszórva, forró csokival vagy egy könnyű borral

Hozzávalók: 400 gr liszt, 1 ek vaj, 1 tojás, 1-1/2 ek cukor, só, 1 dl száraz fehér bor

Keverjük össze a vajat kevés liszttel, a tojássárgájával, a sóval meg a borral. Jól keverjünk össze mindent és dagasszuk a tésztát egy fakanállal erőteljesen püfölgetve. Adjuk hozzá a maradék lisztet, mindig keveset és úgy dolgozzuk össze a tésztát, hogy hajtogatható legyen. Ezután próbáljuk meg egy lisztes felületen minél vékonyabbra kinyújtani. Vágjuk fel egy derelye szaggatóval, vékony 5 cms csíkokra (a tésztát pasztakészítő gépen húzzuk át párszor, hogy szép egyenletes legyen), majd a közepén ejtsünk egy vágást és azon keresztül húzzuk át a tészta egyik oldalát. Forrósítsuk fel az olajat és süssük ki a fánkokat, de ne rakjunk a zsírba-olajba egyszerre sokat, és 2 perc múlva fordítsuk át, hogy mindkét oldalukon szépen kisüljenek. Tegyük ki a kész fánkokat papírtörlőre, hogy az olaj vagy zsír jól lecsorogjon róla.Várjuk meg míg a fánkok teljesen kihűlnek és csak ekkor szórjuk be porcukorral. Szobahőmérsékleten, légmentesen lezárt dobozban 3 hétig is eláll.

Chiacchiere Di Carnevale (jelentése pletyka, csacsogás) a csavaros csacsogás

Hozzávalók: 300 gr liszt, 100 gr vaj, 2 ek cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 2 csomag vaníliás cukor, fehérbor és rum

olaj vagy zsír a sütéshez, porcukor

A lisztet a vajjal, a cukorral meg a tojásokkal, a csipet sóval és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. Tésztát gyúrunk belőle majd fél óra hosszat hideg helyen pihentetjük. Az idő letelte után 5 cm vékonyra nyújtjuk. Tetszés szerinti méretre szaggatjuk pl. négszög alakúra, majd zsírban kisütjük, porcukorral megszórva kínáljuk. A tésztához grappát vagy fehérbort kínálunk.

Idei karneváli programok: Elvarázsolt kastély, a 400 éves Igor gróf gondoskodik a szórakoztatásról 490 euróért, Szt Valentin maszkabál febr 14-én, 550 euró, a Dózse bálja 800 eurótól 2500-ig, Velencei csoki körút 95 euró, borkóstoló körút 45 euró, La Fenice opera elől indul a Giacomo Casanova kalandtúra (Venetian Galleon hajón 80 euró)

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s