Golden blog+2 Michelin vendéglő

Posted on Updated on

2014 karácsony Belgium 011A 2014-es év végén egy blogtársam hívta fel a figyelmemet arra, hogy a blogom részt vett a goldenblog.hu versenyben (HVG). A hírt hallva kissé meglepődtem, mivel nem neveztem be, (nem szóltam ismerősöknek, barátoknak, hogy facebookon Twitteren, Tumblr-, Google+Pinterest-profil, Youtube-csatornán vagy egyéb médiaforráson klikkeljenek rám, mivel nem is tudtam, hogy a jelöltek között vagyok), de persze rettenetesen örültem a helyezésnek meg a gratulációknak, mert a sok pozitív visszajelzésből azt a következtetést vontam le, hogy egyre többen követik gasztróvilág(járás)omat (nem spajzgirl néven futottam!). A siker mindig doppingol, így az idén is folytatni szeretném a hagyományos és egészséges életmódra fókuszoló, ország-világjáró sorozatomat, valamint az éttermeket tesztelő beszámolóimat. Most is egy ilyen következik:

Óév búcsúztató a leuveni Faculty clubban

Advent utolsó hete egy forró csokival indult Brüsszelben majd a karácsony és újév két Michelin csillagos vendéglőben folytatódott, Leuvenben (Belgium) és Morsbronne les Bain-ben (Franciaországban).

Keresve sem talál az ember szebb környezetet, mint a leuveni Grande Beginage (Nagy Beginázs). Míg a középkori városrész, utcákkal, terekkel, kertekkel és parkokkal a 13. században még a hajadonok és apácák lakóhelye volt, addig az 1970-es évek óta egyetemi tanároknak és diákoknak biztosít szálláslehetőséget. A beginázsról még annyit, hogy fénykorát a 14. és 16. században élte, de a francia forradalom után pénzszűke miatt fokozatosan pusztulásnak indult. 1960-ra már olyan siralmas állapotba került, hogyha a Leuveni Katolikus Egyetem nem vásárolja meg bizonyára megsemmisült volna. Mindezt onnan tudom, hogy egyetemistaként 3 évig a beginázs 16. századbeli Spanyol negyedében laktam, ezenkívül a gótikus stílusú templommal szemben lévő nemzetközi klubban coordinátorként dolgoztam 8 éven keresztül. A klub mellett lévő gyönyörű épületben, a Faculty clubban ünnepeltük meg 2000-ben angol-francia szakos diplomámat ami nem volt véletlen, mert a korhűen restaurált épületet pontosan efféle bankettek, konferenciák, esküvők megrendezésére hívták életre 1970-ben.

2014 karácsony Belgium 190A menü

December 23.-án este 7-kor léptünk be a Faculty clubba. A bejáratnál diszkrét hangulatvilágításban ízléses, fából ácsolt kis és nagykarácsonyfák figyelmeztettek a másnapi ünnepre. A portánál váró hotel menedzser kabátjaink elvitele után azonnal a társalgóba vezetett minket. Az italok megrendelésekor derült ki, hogy kétféle menü közül választhatunk, úgymint a meglepetés vacsora vagy a web oldalukon levő menü között. Nos mindketten a webes megoldást választottuk egy kis variálással. A paradicsomital és fehér bor elfogyasztása után a pincér már hozta is az első előételt a: Sütőtökkrém levest, lazac carpaccio-val2014 Xmas in Belgium and France 022, majd miután elfogyasztottuk, bekísért minket a Saskia grill nevű terembe, ahol 8 kerekasztal volt megterítve. A terítő, a tányérok, a mini, kerek vagy négyszög alakú zsömlécskék fakó színe, a gyertya stb szóval minden fantasztikusan illett a középkori épülethez. Miután elfoglaltuk a helyünket, már hozták is a 2. előételt: a Tengeri gyümölcs parádét-tintahal csíkokat, pankós tigrisrákot, békacombot! balzsamecetes vénuszkagylót, fekete retekkel és római salátával

az én főételem: Szarvas medaillon volt sült céklával, zellerburgonyapürével, és mini retekkel

a férjemé: Tőkehal (bőröstül vajban sütve), mini kukoricával és burgonya krokettel2014 Xmas in Belgium and France 027

A finom ételektől elpilledve úgy 10 óra körül kértük csak a desszertet, ami: citrom-narancs, grapefruit szorbé volt, brazilienne-el megszórva, Campari narancslikőrrel és bergamot olajjal meglocsolva. A “vissza a jövőbe”(középkori milliő-modern komforttal) időutazás során megállapítottuk, hogy a Faculty clubban ismét 100%-os kulináris élményben volt részünk (az 5 fogásos menü fejenként 68 euróba került)!

folyt köv.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s