Ananász carpaccio fehér csokikrémmel és meringue-gel

Posted on Updated on

 

Broccoli 007Újabban a friss ananászt szeretem úgy elkészíteni, hogy a jól lehűtött gyümölcsöt megtisztítom, majd apró kockákra vágom és egy robotgépben összeturmixolom, átpaszírozom majd jól lehűtve kínálom. A másik kedvencem egy fiatal belga sztárséf receptje, amit a Napi koszt című gasztró sorozatában láttam és nagyon megkedveltem: az Ananász carpacciot fehér csoki mousse-szal és meringue-gel megszórva. Szerintem egy igazán kiváló karácsonyi desszert ötlet. A nagy evészetek után mindenestre abszolút felfrissít.

Hozzávalók:

  • 200 g fehér csoki
  • 1 evőkanál tej
  • 1 evőkanál Grand Marnier
  • zselatinlap
  • tojás
  • 1 3⁄4 dl tejszín
  • 1 érett ananász
  • 1 vanília rúd
  • 60 g cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 zacskó meringue-habcsók

Az elkészítése:

Melegítsünk vizet egy lábosban, de ne forraljuk fel, hanem hagyjuk közepes lángon lassan fődögélni. Tegyük egy másik, kisebb lábosba a darabokra tördelt fehér csokoládét (Bain Marie) és így a gőz fölött olvasszuk meg a csokit egy kevés tej és Grand Marnier likőr hozzáadásával (ízlés szerint)

Áztassuk be a zselatint egy pohár hideg vízbe, csavarjuk ki majd keverjük hozzá az olvadó fehér csokoládéhoz. Amikor teljesen elolvadt egy habverővel dolgozzuk jól össze az olvasztott csokoládét meg a zselatint. Tegyük félre a forró csokit hűlni.Válasszuk szét óvatosan a tojásokat. A sárgájára nincs szükségünk, a fehérjét viszont verjük fel kemény habbá. Öntsük a tejszínt egy másik tálba, verjük fel azt is, a joghurthoz hasonló sűrűségűre. (Ez lehet egyszerűen egy habverővel is). Ezután öntsük a langyos fehér csokoládéhoz a felvert fehérjét és addig “hajtogassuk őket össze”, amíg sima, puha krémet nem kapunk. Adjuk hozzá most a félig felvert tejszínt, és keverjünk mindent össze újra, amíg puha, fehér csokihab lesz belőle. Helyezzük a csokoládé mousse-t a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Öntsünk egy kis vizet egy kisebb edénybe és keverjük össze a cukorral. Vágjuk a vaníliarudat ketté hosszában, és kaparjuk ki belőle az apró magokat. Keverjük bele a cukor szirupba. Melegítsük fel és főzzük közepes lángon addig, amíg egy aranyló színű cukorszirupot kapunk. Végül “frissítsük fel” a vanília szirupunkat egy csipetnyi citromlével és hagyjuk kihűlni.Hámozzuk meg az ananászt, távolítsuk el a kemény, sötét ” pöttyöket “róla.  Ezután vágjuk fel milliméter vékony, kerek szeletekre (úgy 5-6 szeletet számítsunk fejenként). Locsoljuk meg a citromos cukorsziruppal, kanalazzunk rá 3 adag fehér csokihabot, úgy, hogy mártsuk a kanalat egy pohár langyos vízbe és azzal formáljunk ovális alakú krémet. Végül kézzel összemorzsolva szórjuk rá a csokihabra a meringue-t.10480100_736758359696134_3986733160890119976_o

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s