Szőke Gábor Miklós malac monstruma és a müncheni gasztrófesztivál

Posted on Updated on

Befana 069A Tollwood (Veszett kutya) néven ismert téli fesztivál a szórakoztatás mellett egyúttal fórumként és katalizátorként is működik, mert széles skáláját kínálja a zenei (-rock, az énekes -dalszerző, jazz , blues) és a színházi ( kabaré, varieté, élő és vizuális művészeti előadások) programoknak, valamint a Harmadik Világ vásárnak. A Tollwood fő szervezői 2003 óta különösen érzékenyen reagálnak a környezetvédelmi-ökológiai projektekre és a bio-gasztronómiára. Az azóta eltelt több mint 10 év alatt a “Bio ételek gyerekeknek és a Nagy Fa” című programok tömegmozgalmakká nőtték ki magukat. Ezt követte az Egészségügyi és a Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezésére az “Egészséges életmódra köteleztem magam!” lógójú program 2006-ban. Az idei újdonság a német Animal Welfare Society (Állatjóléti társaság) nagyüzemi gazdálkodás visszaélései ellen indított kampánya. És itt jön a képbe a magyar Szőke Gábor Miklós, hatalmas ketrecbe zárt malaca, ami a Süddeutsche Zeitung szerint megdöbbentő szimbóluma a szenvedésnek és az embertelenségnek. A fiatal művész, “az esténként füstölgő szegény párát” a müncheni Tollwood felkérésére készítette. Az állatjóléti aktivista szervezetek, mint az Animals Angels, a PROVIEH és az Albert Schweitzer Alapítvány ideális mottót választott a műlkotásnak: “Mi vagyunk az állatok!” a felirat összecseng a Tollwood főbejárata fölött lévő felirattal: ÉLŐ! LÉNYEK! A Tollwood főszervezői abban reménykednek, hogy a világhírű magyar művész alkotása tömegeket mozgat majd meg az állatok védelmére.1493195_338643199607266_1859612143_n

Biogasztró finomságok

Még mielőtt rátérnék a szenzációs bio-büfék és vega-vegán-ayurveda-paleo vendéglők széles választékára, megemlíteném a másik nagy magyar sikert, a lángos standot, ahol sós és édes! változatban, különböző feltétekkel népszerűsítik ezt a tipikus magyar street foodot.

Befana 063Négyfogásos biomenü az ausztrál Limbo színházban

Ezen a télen a húsmentes ételekre specializálódott vendéglői egységeket favorizálta a Tollwood vezetősége, amelyek észak és dél-afrikai, európai és ázsiai ételkülönlegességeikkel kápráztatják el a látogatókat. A gasztrófesztiválon csak érvényes bio és fair trade igazolvánnyal rendelkező kereskedők nevezhettek be, így szenzációs élmény volt kóstolgatni a Harmadik Világ termékeit a brazíl kávét, a mongol sós-tejes teát, a perui kakaót, a rózsaszínű banánt Hawaii-ból, a bashmati rizst Indiából, a mexikói csokoládét és a dél-afrikai borokat.

Tollwood 017Két sátorban végeztem degusztálást, a Mélyerdő-Tief Am Wald-ban és a Limbó színház éttermében. Az utóbbi, a Limbó egy ausztrál varietével fűszerezett szenzáció, (“Heaven can wait, this is one of a hell of a party! A menyország várhat, mert ez a legpokolibb party!”) művészei első ízben járnak Európában. A 75 percig tartó élvezetTime out London újság szerint keveréke a live musicnak és a szexy humornak! Ugyanezt lehet elmondani a Limbo étterem menü ajánlatairól is (a 2 fogásos menü jeggyel együtt 58.95 euroba kerül, a 4 fogásos 74.95 euró) ahol az ausztrál klasszikusok mellett a szilveszteri 5 fogásos menüre tényleg azt lehet mondani, hogy It’s Show Time!

A négyfogásos menü

Előétel 1: Vénusz krémleves- zellerleves, szarvasgombaízesítésű olajban sült croutonnal

Előétel 2: Mata Hari tavaszi tekercs, téli zöldségekkel töltött rizstészta kisütve, mandarin-oliva olajos pikáns paradicsom salátával

Lolita gyöngytyúk: Gyöngytyúk zöldségburokban kisütve, kurkumás kaffir limette szósszal, Wermutban marinádozott paradicsomos kuszkusszal és fekete köménnyel

Timbale Salome: Padlizsán és topinambur (másnéven jeruzsálem articsóka, egy burgonyafajta, amiben nincs keményítő, cukorbetegek is fogyaszthatják), napon szárított paradicsommal, rozmaringos olajban, édes burgonya gratinnel rukola ágyon

Desszert Pavlova, igazi ausztrál specialitás: szenvedély gyümölcse Lord Lamington tortaszelettel (kókuszkrémes csokitorta lsd a képen)

Szilveszteri 5 fogásos bio menü (személyenként 152 euróba kerül a belépővel együtt)

Előétel 1: Fekete kaviár pastiszos turbolya habbal és crostinivel

Előétel 2: Fűszernövényekbe hempergetett kecskesajt, mézes narancs salátával és friss kakukkfűvel.

Leves: Borsóleves-capuccino, pohárban

Főétel: Fűszeres mustárral megkent rózsínűre sült turnedos marhaszelet, Portói borban párolt hagymával és tárkonyos répa tallérokkal

Vegetáriánus változat: Involtini blinivel, párolt bébi spenót levelek Greyeri sajttal töltve, osztriga téli fűszernövényekkel és grillezett gomba Wermut szószban

Desszert: Szenvedély gyümölcse trió: krémhab, sorbet és profiterol marakujakrémmel töltve

Éjfélkor: Magyar gulyásleves, a vegetáriánusoknak krumpligulyás bio harapnivalókkal

LamingtonimagesLR2L0V3NLamington torta

Ez a kókuszkockánkhoz hasonló torta Lord Lamingtonról kapta a nevét, aki Ausztrália polgármestere volt az 1860-as években. A sütemény annyiban különbözik a mi kókuszkockánktól, hogy tejszínnel és lekvárral töltik meg (Újzélandon citrom vagy kókuszkrém az elterjedtebb).

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg búzaliszt, 12 g sütőpor, 8 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 db tojás, 3 evőkanál méz, 2 dl 1,5%-os tej

Az öntethez: 25 dkg vaj, 25 dkg kristálycukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 dl 1,5%-os tej

A beforgatáshoz: 30 dkg kókuszreszelék

A töltelékhez: tejszín és eper vagy málnalekvár vagy mascarpone kevés cukorral és kókusz likőrrel ízesítve

A kicsit megolvasztott margarint a porcukorral kihabosítjuk. A tojásokat egyenként hozzáadjuk majd a mézet és a tejet is. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzákeverjük. Sütőpapírral kibélelt 30×27 cm-es magas falú tepsiben, 180 C fokon kb. 25 perc alatt világosra sütjük. Az öntet hozzávalóit egy edénybe mérjük és összefőzzük. Ha felforrt már jó is. Ha kihűlt a tészta felkockázzuk. Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a kockára vágott tésztákat, majd a kókuszreszelékbe beleforgatjuk.

És most jön az ausztrál verzió: A töltelékhez verjük fel a tejszínt kemény habbá egy kevés vaníliás cukor hozzáadásával és csorgassunk rá egy kevés eper vagy málnalekvárt. Töltsük meg vele a kettévágott kókuszkockákat vagy kenjük meg kókuszlikőrös mascarpone krémmel.

 

Az első Tollwoodra 1988-ban a müncheni Olympia parkban került sor, 2000 óta A Tollwoodot a Theresienwiese-n rendezik meg minden évben kétszer, télen és nyáron.

Az 1984-ben született Szőke Gábor Miklós fa-fém szobrairól vált ismertté. Művei ma már megtalálhatóak több jelentős magángyűjteményben, az egyre szélesebb körű érdeklődést jól példázza, hogy rendhagyó (deszka) állatai a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykertben is helyett kaptak. A nemzetközi hírnevet a Washington D.C. -ben kiállított Kínai Sárkány és Bécsben az óriás griff szobor hozta meg számára.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s