La Befana, a karácsonyi boszorkány és a taralli (bagel) története

Posted on Updated on

imagesTN89BB2A

A Mikulás, olasz neve Babbo Natale, azaz Karácsony apó, de ami érdekes, hogy Olaszországban nem ő az ajándékosztó, hanem a La Befana. A középkorban még gonosz boszorkányként számontartott teremtményt La Vecchia-nak (öregasszonynak) nevezték és csengővel riogatták. A későbbi századokban azonban Befana kedves, ajándékosztó tündérré szelidült. Első megünneplésére a legenda szerint Jézus születése és a Háromkirályok idején került sor: “Amikor Gáspár, Menyhért és Boldizsár tevéiken ajándékokkal megrakodva Befana házához értek, mivel az övé volt a falu legtakarosabb háza, szállást kértek tőle 1 éjszakára. Másnap amikor útrakeltek hívták Befánát is, hogy tartson velük Bethlehembe, de az asszony arra hivatkozott, hogy még sok a dolga. Később azonban meggondolta magát és utánuk eredt, de hiába követte a fényes csillagot, nem találta sehol a Háromkirályokat, így minden házban, ahol gyermekek éltek ajándékokat hagyott hátra, hátha valamelyik közülük a Kisjézus. Befana azóta is minden évben január 5.-éről 6.-ára virradó éjjelen (12 nappal karácsony után) felpattan a partvisára és elindul a Kisjézus keresésére, minden ház ablakán beles, s ahol kisgyermek él, ha rendes, tiszta a szoba, akkor lepottyant egy ajándékot, ha viszont rendetlennek találja, akkor bizony széndarabot dug a hanyag gyermek zoknijába, valamint hagymát meg fokhagymát tesz a párnája mellé”.

Taralli, az olasz bagel

Olasz barátnőm, Rossella hozta szóba a múltheti Mikulás estünkön a Befanával kapcsolatos olasz szokásokat, s mivel nincs ünnep ünnepi étkek nélkül, Karácsony anyó története mellett pár olasz recepttel is megajándékozott. -“Bevallom, hogy én már úgy nőttem fel, hogy nem igazán tudtam, hogy miért is olyan különleges ez a La Befana,-kezdte Rossella,- a szüleim mindig azt mondogatták, hogy ő a Mikulás távoli rokona, én meg ennyivel beértem. Úgy 5 vagy 6 éves lehettem, amikor Epifánia napjának reggelén finom ánizs illatra ébredtem. Amikor felültem az ágyban, a párnám mellett találtam valamit, ami úgy nézett ki, mintegy széndarab. Már görbült is le a szám, de amikor közelebbről megvizsgáltam, rájöttem, hogy amiről azt gondoltam hogy szén, az valójában egy fekete ánizsba mártott pillecukor (marshmallow, fekete licorice-ba mártva) volt. Elfogyasztva persze azonnal megbékéltem a világgal és Befanával. Nem mondom zseniális volt. A tréfacsináló, persze, mint később kiderült az apám volt, mert ahogy visszagondoltam az előző napi eseményekre, összeállt a kép, hogy Vitó -szeretem így hívni az apámat,- előző este könyörgött, hogy menjek át egy pohár Limoncelloért (citrom likőr) és a Tarallikért a nagyihoz. Nagyi ugyanis mindig ezt készítette ki La Befanának, azzal a felkiáltással, hogy szegénynek nagy szüksége van rá, hogy visszanyerje az erejét miután a kéményen keresztül lemászik hozzánk (Zárójelben megjegyzem, hogy akkoriban Brooklynban éltünk és egyáltalán nem volt kéményünk, a likőrre meg Nagyinak volt szüksége az egész napi robot után). “A Karácsony apónak szánt tejjel és keksszel úgy látszik nem éri be!-mondta az apám hamiskás mosollyal,- mert az évszázadok során ennek a La Befanának egyre kifinomultabb lett az ízlése, különösen a szíverősítő italok terén!”-tette hozzá nagyira nézve, mire ő jóízűen felnevetett. Az apám később a széndarabnak álcázott cukorral kapcsolatban azt mondta, hogy La Befana megsúgta neki, hogy én jó kislány voltam, de meg akart bizonyosodni róla, hogy az is maradok az év hátralévő részében, ezért csapott be. Aztán elmesélte, hogy amikor ő kisfiú volt, még Olaszországban, mindössze egy narancsot kapott, akkor is ha nagyon jó volt, szóval örüljek neki, hogy én meg ilyen finomságot, mégha széndarabnak nézett is ki!kék befana

“Ma Olaszországban Befana napja a legjobb üzlet, mert a kedves, idős hölgyet, aki repked össze-vissza, mellesleg még össze is söpör a gyerekszobában, egy kis üveg borral, meg némi édes és sós keksszel kell megvendégelni. A receptek vidékenként változnak, Pugliában a legnépszerűbbek a karamelles és az igazi édesgyökérrel ízesített aprósütemények, aztán a mandulakrémes torták (Vicoliban, Pescarában, ahonnan apám származik), a panettonék és torronék, na meg a sós Tarallik.

A Taralli körgyűrű alakú (10 – 12.5 cmes) olasz bagel. Létezik fűszeres és cukor bevonatos változata. A legkedveltebbek a hagymás, fokhagymás, szezámmal, mákkal megszórt, édesköményes, borsos-chilis ízesítésű tarallik. Az édeset borba mártva fogyasztják, úgyanúgy, mint a cantuccinit. A kisebb taralli neve, tarallini.

A bagelhez hasonlóan rövid ideig főzni kell, mielőtt a sütőbe betolnánk, ettől lesz olyan különös a texturája. A sütőben sütött egy szellős zsákban taralli hónapokig eltartható, az olajban sült viszont hamarabb romlik.

Hozzávalók: édeskömény mag, bors, só, ánizs, kömény, oregano, kakukkfű, bazsalikom, vagy akár zöldfűszer keverék ( ízlés szerint válasszuk ki a számunkra legcsalogatóbb fűszert)

500 g búzaliszt

150 ml oliva olaj

10 g só

7 gr szárított élesztő

200 ml fehér bor

2 dl langyos víz

1/2 ek tetszés szerinti fűszerkeverék

Keverjük el a lisztet az élesztővel, sóval, édesköménymaggal vagy amilyen fűszert választottunk. Adjuk hozzá az olajat és a bort, majd annyi langyos vizet, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. 10 perc alatt gyúrjuk ki. Takarjuk le, tegyük félre kelni másfél órára. Amikor letelt az idő sodorjunk a tésztából 1 cm átmérőjű kis bageleket, ezeket vágjuk fel 10 cm hosszúságúra. Fogjuk össze a bagelek végét, hogy létrejöjjön a klasszikus taralli forma. Lobogó vízben 1-max 2 perc alatt főzzük meg a karikákat egyszerre 10-et. Tegyük őket egy sütőpapírra lecsöpögni, majd helyezzük át szintén egy sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd 160 fokon 30 percig. Kiváló karácsonyi ajándék lehet a taralli egy díszes dobozban vagy celofánba csomagolva, színes masnival átkötve.imagesRS0XS6BO

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s