Pinocchio keksz karácsonyra

Posted on Updated on

 

díszek A-Z-ig 004Pinocchio (1883), a Carlo Collodi által életre hívott fabábú története, Olaszországban már a kiadatása évében rekordmennyiségben fogyott el, a 20. században pedig a gyerekirodalom Pantheonjában kapott helyet. Népszerűsége, napjainkban sem csökkent, ezt bizonyítja a számtalan mese-bábjáték és film, valamint a rengeteg irodalmi és tudományos elemzés, melyek némelyikében Pinocchiót ugyanolyan epikus hősnek tartják, mint Gilgamest vagy Odüsszeuszt, sőt mi több némi túlzással egyenesen Jézushoz hasonlítják, aki a Mennyek királyához hasonlóan megjárja a poklot, a tisztító tüzet, hogy emberként újjá születhessen.

A történet paradoxonja azonban, hogy a fantáziadús mese kalandjait nem egy hús-vér embergyerek, hanem egy fabábu éli át. Az izgalmas meseszövés mellett a könyv bibliai utalásai egyértelműek, mint pl. Bálám szamara, Noé bárkája, a Tücsök, a lelkiismeret, a Szentlélek szimbóluma, aztán Pinocchio a születését egy szegény fafaragó mesternek köszönheti, akinek történetesen Gepettó (József-Jézus) a neve, s a falu kárpitosától kapott beszélő fadarab az ő kezei között válik csinos marionette bábuvá. De Pinocchió már akkor lázad, amikor faragják, először csak grimaszokat vág mesterére, majd mihelyt lábra áll, már faképnél is hagyja alkotóját. Hogy miért, azt csak később tudjuk meg, a fabábu vágya ugyanis, hogy igazi gyerekké váljon, de ahhoz, hogy a kívánsága teljesüljön előbb meg kell tanulnia bátornak, becsületesnek és jónak lennie. Hosszú és nehéz lecke lesz, de az emberi hibáktól hemzsegő Pinocchiót az átélt tapasztalatok segítik igaz emberré-felnőtté válni.

A kalandok során a Biblia mellett állandóan visszatérő motívum a bűn és bűnhődés: a rablógyilkos Macska és Róka, Pinocchió hiszékenységét kihasználva ellopják a pénzét, majd felakasztják egy fára, -de a Kékhajú Tündér-Szűz Mária segítségével megmenekül. Később Pinocchio Gepettót keresve egy cethal gyomrában köt ki, majd dühében megöli a beszélő tücsköt (Káin és Ábel), aki arra figyelmezteti, hogy az engedetlensége és hedonizmusa tragédiába fog torkollni. A büntetés nem marad el, mert miközben Pinocchió álomba merül, leég az egyik lába (Gepetto farag majd újat neki), és amikor már megint végre sínen lenne az élete újra bűnbe esik, butasága miatt Játékországban köt ki. Könnyelműségéért súlyos árat fizet, mert igazi szamárnak nézik és eladják a Stromboli cirkuszba, ahol a manézsban kitörik a lába, mire a cirkuszigazgató túlad rajta. A fabábut/szamarat egy kocsis veszi meg, aki dobot akar csinálni a bőréből, de végül sok szenvedés után Pinocchio eléri célját és miután egy Giangio nevű parasztnál hosszú hónapok kemény munkájával vezekel bűneiért, na meg támogatja a beteges Geppettot, jó cselekedetéért cserébe igazi kisfiúként ébred, egy élettelen Pinocchió fabáb, egy új ruha, csizma és egy pénzes zsák szomszédságában. Geppetto újra egészséges lesz és boldogan faragja tovább a marionett bábokat. Ennyi a megható történet, de hogy hogy lett Olaszországban pinocchió a neve egy finom, karácsonyi keksznek? A magyarázat nagyon egyszerű, ugyanis pinocchio, olaszul fenyőmandulát jelent, a karácsonykor népszerű pinocchiopignoli vagy biscotti ai pinoli néven ismert keksz pedig fenyőmandula és mandulaliszt hozzáadásával készül.

A fenyőmanduláról még annyit, hogy a fenyőmag mediterrán területeken élő rokona, ugyanis ez a fenyőfajta főként a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találni bőven mandulafenyő példányokat. A fenyőmag nálunk a pesztók legfőbb alapanyagaként és salátákra szórva ismert. Mielőtt a szenzációsan könnyű és rövid idő alatt elkészülő keksz receptjét közreadnám még annyit hagy mondjak róla, hogy a fenyőmag arról ismerhető fel, hogy a napraforgómaghoz hasonló, de nem szürkés, hanem krémszínű, azonkívül nagyobb és hosszúkásabb. A tobozból kézzel kell kipiszkálni, a mégis bennmaradó magokat viszont kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. Emiatt a hosszadalmas eljárás miatt kerül olyan sokba.

pignoliGiada De Laurentiis, a híres olasz filmrendező, sztárséf unokájának a receptje:

Hozzávalók

125 gr vaj

125 gr cukor+ 2 ek extra cukor

1 kk vanília kivonat

1 kk édesköménymag

1/4 kk só

4 db tojásfehérje

300 gr mandulaliszt

60 gr fenyőmandula

Elkészítése: Használjunk elektromos mixert, verjük a vajat habosra a cukor, a vanília kivonat és az édeskömény magokkal együtt. Adjuk hozzá a csipet sót is meg a felvert tojás fehérjét, végül a mandula lisztet. Dolgozzuk jól össze, majd csomagoljuk fóliába és 2 óra hosszára tegyük a hűtőbe. Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra/350 F. Béleljünk ki egy tepsit zsírpapírral. Szúrjuk ki egy kerek süteményes formával a kinyújtott tésztából a kis “pinocchiókat” kb. a francia macaronhoz vagy a kókuszpuszedli nevű édeskekszekhez hasonló formájúra. Helyezzük rá őket szellősen a zsírpapírral kibélelt tepsire, majd nyomkodjuk bele mindegyikbe-lehetőleg dekoratívan- a fenyőmagokat. Toljuk be a tepsit a sütőbe és csak addig süssük a kekszeket, amíg a szélük aranybarnára sül, kb. 15 percig. Spanyolországban és Mexikóban a Piñon nuts nevű kávéhoz fogyasztják: ami jelenleg a top kávé ital, a spanyol és új-mexikói kávézókban (közepesre őrölt pörkölt kávé pörkölt fenyőmaggal) Olaszországban viszont vanília fagylalttal vagy marcipánnal szeretik.

 

Csokikrémmel töltött Pinocchiók, zselés cukor sapkával.Pinocchio6

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s