Karácsonyi Pflümli (szilvalikőr) és csokis-glazúros alma

Posted on Updated on

 

 

Etter-Weihnachts-Pfluemli_b3

A kimondhatatlan nevű Pflümli nem más, mintegy különleges svájci likőrfajta, melyet kizárólagosan az Etter cég forgalmaz. A likőr érdekessége, hogy egy ritka svájci szilvafajtából készül az ún. Löhr szilvából, ami szeptember végén érik, kicsi, kerek formájú, rózsaszín és ibolyába hajló színű és sokkal édesebb, mint a közönséges szilva. A likőrt úgy készítik, hogy miután a szilvát a szokásos módon feldolgozzák, fahéjjal, korianderrel és szegfűszeggel ízesítik, majd hozzáadják a 18%-os alkoholt. Kb. 2 éve fedeztem fel ezt a nem túl olcsó nyalánkságot (12-15 euró 20 cl), ami annyira ízlett a családnak és barátainknak, hogy az idén, amint megjelent a boltban gyorsan be is szereztem. Itthon vettem csak észre, hogy ezúttal a bolt tulajdonosa receptajánlatot is mellékelt hozzá, úgy döntöttem hát, hogy még az ünnepek előtt kipróbálom mindet, és ha ízlik, akkor bedobom a karácsonyi családi lakomák alkalmával:

A receptek:

Kir Noel koktélhoz valók: 2-3 cl szilvalikőr pro-secco

A likőrt pezsgős kehelybe öntjük és hozzákeverjük a jéghideg pezsgőt (a pohár szélét kidíszítjük úgy, hogy a vizes pohár karimáját barna cukorba mártjuk).

Hot Shot: 2 cl szilva likőrt felmelegítünk, felverünk hozzá tejszínhabot és azzal kínáljuk.

Kb. 2 dl szilvakompóthoz hozzáadunk 1-2 evőkanál likőrt.

Vanília krémet vagy fagylaltot meglocsolunk 2 evőkanál szilva likőrrel.

Narancs salátát készítünk és öntetként meglocsoljuk szilva likőrrel. Sültekhez vadhúsokhoz kiváló!

A presszó kávéhoz kimérünk egy adag likőrt és tejszínnel dúsítva kínáljuk.

Vagy csak mindenkinek kimérünk egy “kupica” likőrt és tejszínhabot nyomunk a tetejére.

Egészségünkre!

Fényes, glazúros alma

Hozzávalók: 6 db friss alma, körte, banán etc. kandírozott gyümölcs, levendula tea virága vagy egyéb ehető virágok

500 gr cukor

200 gr étcsoki

2 dl víz

125 gr folyékony glükóz vagy kukorica szirup

fekete zselatinos ételszinezék

  1. Béleljünk ki egy tepsit zsírpapírral.
  2. Szúrjuk bele az almákba a hurkapálcikát vagy mint én tettem a faágakat.
  3. Keverjük össze egy lábosban a cukrot, az összetördelt csokit, a vizet, a glükózt, az ételszinezéket és csak addig melegítsük, amíg a cukor meg a csoki feloldódik.
  4. Amikor a cukor és a csokoládé feloldódott, mérsékeljük a tüzet alatta, majd egy vízbe mártott spatulával kaparjuk le a lábos oldalára ragadt krémet még mielőtt kristályosodna.
  5. Hagyjuk a glazúrt egy kicsit karamellizálódni (150°c/310°F).
  6. Óvatosan mártsuk bele a gyümölcsöket a glazúrba, helyezzük rá a zsírpapírra vagy egy rácsra és hagyjuk 1 órát állni. A glazúros gyümölcs gyönyörű karácsonyi dekoráció lehet. Természetesen a piros almát csokoládé hozzáadása nélkül készítettem el, ugyanezzel a módszerrel csak nem olvasztottam bele csokit.


apples

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s