Fácán karácsonyra

Posted on Updated on

pheasant 006Ez a recept Jeroen Meustől, egy belga mesterszakács-TV celebtől származik, akit van szerencsém személyesen is ismerni. Két éve karácsonykor nagy sikerrel én magam is elkészítettem a konyakkal flambírozott fácán receptjét, íme:

Hozzávalók a fácánhoz:

Minden személyre 1 comb meg 1 melle húsa

2db répa

2db zeller szár

1 db hagyma

2dl csirke vagy zöldség bouillon

1dl konyak

2 dl tejszín

kakukkfű

babér

vaj

só, bors

A kelbimbóhoz

500 g kelbimbó

200 g füstölt sonka

szerecsendió

1 csipet szódabikarbóna

só, bors, vaj

A gombához

250 g gomba

2-3 gerezd fokhagyma

vaj

1 dl fehér bor

petrezselyem, só bors

A fácán elkészítés módja

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Főzzük meg a leveskockából a levest és tisztítsuk meg a zöldségeket.

Először a fácánt készítsük el. Kenjünk be a fácán combokat és melleket bőven vajjal, vagy spékeljük meg szalonnával, tekerjük körbe füstölt sonkával, majd helyezzük el egy vajjal kikent tűzálló tálban.

Toljuk be a húst az előmelegített sütőbe és süssük 20 percig. Ezután vegyük ki a fácánt és csomagoljuk be a húsokat fóliába, hagyjuk állni 10 percig.

Közben öntsük egy serpenyőbe a fácán alól visszamaradt levet és kezdjük el ebben a zsiradékban párolni a megtisztított zöldségeket, először a hagymát majd a zeller szárakat, végül a répát. Adjunk hozzá a léhez még egy kis vajat és mérsékelt lángon pároljuk tovább a zöldségeket.

Közben vegyük ki a fácánt a fóliából, szedjük le róla a füstölt sonkát és tegyük félre (a sonkát).

Adjuk hozzá a párolódó zöldségekhez a fácán húst és pároljuk tovább mindent együtt 5 percig. Öntsük rá a konyakot a húsra meg a zöldségekre és flambírozzuk! Vigyázzunk, flambírozás közben ne hajoljunk a lábos fölé és kapcsoljuk ki a szagelszívót!

A flambírozás után öntsük rá a fácánra a leveskockából főzött levest, dobjuk rá a babért és szórjuk meg bőven kakukkfűvel. Pároljuk fedő alatt mérsékelt lángon addig, amíg a hús megpuhul. Vegyük ki a fácán combokat és mellfiléket, tegyük félre egy tányérra.

Szűrjük le egy szűrőn a zöldségeket, majd turmixoljuk össze a lé-szósz nélkül. Öntsük vissza a levet a lábosba, adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Egy másik serpenyőben olvasszunk egy kevés vajat és süssük át benne a fácánhúsokat.

A kelbimbó elkészítése

Mossuk meg a kelbimbókat, szedjük le róluk a nem kívánatos leveleket, vágjuk le a torzsát és szeljük mindegyiket ketté. Tegyük lábosba és főzzük meg annyi vízben, ami ellepi egy kevés szódabikarbona hozzáadásával. Sózzuk, borsozzuk a kelbimbót és ízesítsük szerecsendióval. Közben egy kevés vajban süssük ropogósra a fácánról lehántott füstölt sonkát. Amikor megfőtt a kelbimbó, dobjuk bele ebbe a füstölt sonkás zsiradékba és pároljuk vagy 2 percig. Pürésítsük.

Az erdei gomba elkészítése

Olvasszunk egy kevés vajat, pároljuk meg benne az összepréselt fokhagyma gerezdeket, adjuk hozzá a megtisztított és felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, öntözzük meg 1 dl fehér borral.

Amikor mindennel készen vagyunk tegyük tányérra a fácáncombot és mellet, a pürésített kelbimbót, a zöldségeket és a gombát, majd locsoljunk meg mindent bőven a szósszal. Helyezzünk 1-1 ropogós füstölt sonka szeletet a kelbimbó tetejére. Krokettel vagy pürével körítve tálaljuk.header

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s