Szicíliai citrom torta

Posted on Updated on

lemon treeDél-kelet Szicíliában télen is gyönyörű látványt nyújtanak a citrom ligetek. A fák roskadoznak az érett gyümölcsöktől olyannyira, hogy a levelek szinte nem is látszanak tőlük. Igaz, hogy ma már a világ minden táján lehet citromot kapni, de a szicíliai emberek számára a citrom ligetek látványa mégis olyan örömünnep, mint a japánok számára a cseresznye virágzás. A tél végére kövér, testesre érett gyümölcsök illata pedig olyan finom, hogy az ember legszívesebben egész nap a citromligetekben tartózkodna. Mindez a jövő évi naptár készítése közben jutott eszembe, amikor a fotók keresgélése közben rábukkantam arra a kis szicíliai kávézóra, ahol egy pihekönnyű, joghurtos citromtortát ettem kb. úgy 2 évvel ezelőtt. Tegnap este aztán kedvem szottyant rá, hogy ki is süssem. Íme az eredmény!

Hozzávalók a cukormázas szicíliai citrom tortához:

112 g vaj

300 gr cukor

3 db tojás

325 gr liszt

1 tsp 5 gr bikarbóna

½ tsp só

150 ml tej

75 ml yoghurt

1 ek reszelt citromhéj

2 ek 30 ml citromlé

4 ek (60 ml) citromlé

100 g cukor

2 ek citromhéj

A glazúrhoz:
 0,5 kg porcukor
3 ek friss citromlé vagy cukor

Elkészítése:

  1. Kenjük be zsiradékkal a tortaformát, melegítsük elő a sütőt 180° C-ra.
  2. Vegyítsük össze a tejet meg a joghurtot (220 ml tej 2 ek citromlével ízesítve) majd hagyjuk állni kb.15 percig.
  3. Keverjük össze a száraz hozzávalókat a liszthez adjuk hozzá a sütőport meg a csipet sót.
  4. Keverjük habosra a vajat a cukorral együtt adjuk.
  5. Verjük fel egyenként a tojásokat.
  6. Adjuk hozzá a tojásokat a lisztes keverékhez, majd adjuk hozzá a tejes-joghurtos keveréket is.
  7. Adjuk hozzá a citromhéjat meg a levet is. Keverjük össze újra.
  8. Amikor csomómentesre kevertük öntsük bele a tésztapépet a tortaformába.
  9. Toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük 50-55 percig (egy pálcikával próbáljuk ki, hogy kisült-e vagy sem).
  10. Miközben sül a tortánk készítsük el a citrom mázat: melegítsük fel a rezsón a citromlevet, keverjük hozzá a cukrot és tartsuk langyosan (Vagy főzés nélkül is lehet készíteni, úgy, hogy a citromléhez hozzáadjuk a porcukrot és egy keverőgépben addig forgatjuk nagy fordulatszámon, amíg sűrűvé nem válik).
  11. Vegyük ki a tortát a sütőből és azonnal fúrjunk bele lyukakat a torta tetején egy fogpiszkálóval vagy egy spékelő tűvel.
  12. Öntsük rá a citrommáz három negyedét a tortára.
  13. Hagyjuk állni 20 percig.
  14. Keverjük hozzá az 1 kanál citromhéjat a maradék glazúrhoz és kenjük meg vele a torta tetejét és oldalát.
  15. Díszítsük ki a tortát ízlésünk, kedvünk szerint, pl egy rozmaring ággal vagy citromkarikával vagy friss mentával.
  16. Hagyjuk állni a tortát még 30 percet, csak utána kezdjük kínálni.Lemon cake 011

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s