Japán zöldteás springerle

Posted on Updated on

DSC02199A karácsonyi aprósütemények között az egyik legszenzációsabb a német Springerle, ami magyarra fordítva kislovagot jelent. A középkor óta csodálatos famintás sodrófával készítik, főként ánizs és édesgyökér kivonat hozzáadásával. Ez a világon egyedinek számító kézműves sütemény egyébként azért olyan szenzációs, mert 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz, ráadásul 3 hónapon keresztül finom, friss marad. Újabban azonban az ánizsos kislovagok helyett (lsd magyar medvecukor, amiről bebizonyosodott, hogy felviszi a vérnyomást) népszerűbb a citromos és a mandulás, na meg ez a zöldteás spingerle. Németországban mézeskalács díszek helyett karácsonykor gyakran ezeket a művészi alkotású spingerléket aggatják fel a fára.

Hozzávalók: 100 g vaj, 100 g cukor, 1 tojásfehérje, 185 g liszt, 15 g matcha por

A vajat verjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojásfehérjét majd a liszthez keverjük hozzá a zöldtea port. Végül mindent keverjünk össze. Nyújtsuk ki a tésztát 1.5 cm vastagra. Nyomjuk rá a mintát. Emeljük le a tésztáról óvatosan a gyúródeszkát, ha nem vagyunk elégedettek a mintával, akkor nyújtsuk ki újra a tésztát és nyomjuk rá megint a mintát. Helyezzük rá egy tálcára a springerléket majd tegyük be a hűtőbe vagy hideg helyre 10 percre. Toljuk be a sütőbe és süssük ki 165 C-on vagy 320 F, 15- 25 percig. Vegyük ki időben még mielőtt megbarnulnának.DSC02183_edited-1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s