Normand körtés pite

Posted on Updated on

Spain and France 2014 September 127Megint egy francia klasszikus gyümölcspitével hozakodom elő, ami ropogós linzer alappal készül, francia “pâtissière” krémmel van töltve, fahéjjal és Calvadosszal ízesített, vajban párolt körtével a tetején.

Hozzávalók:

a tésztához: 20 dkg finom liszt

10 dkg vaj

1 csipet só

3 kk porcukor

3-4 ek víz

a krémhez:

500 ml tej

125 g cukor

50 g liszt

2 tojás sárgája

1 zacskó vaníliás cukor vagy 1 kiskanál vanília aroma

a tetejére:

1 kg körte

5 dkg cukor

5 dkg vaj

2 dkg fahéj

1 dl Calvados vagy alma pálinka

Az elkészítés módja: Pároljuk meg 5 dkg vajban, kevés cukor és a Calvados hozzáadásával az 1 kg meghámozott és felszeletelt, édes körtét (Meg lehet szórni dióval, mandulával vagy fahéjjal is). Közben készítsük el a tésztát oly módon, hogy 10 dkg vajat dolgozzunk bele 20 dkg lisztbe. Ízesítsük egy csipet sóval, 3 kávéskanál porcukorral. Gyúrjunk tésztát 3-4 evőkanál víz hozzáadásával. Minél kevesebb vizet használunk a gyúráshoz, annál omlósabb lesz a tészta!

A krém készítése: A tojássárgájához adjuk hozzá a cukrot, és egy villával keverjük össze, majd tegyük fel főni a tej felét, adjuk hozzá a tojás sárgáját. Vigyázat, a krém mellett állandóan ott kell állni és keverni kell, nehogy odaégjen. Adjuk hozzá a tejhez a lisztet és keverjük tovább a habverővel. Öntsük hozzá fokozatosan a maradék tejet, mérsékeljük alatta a lángot és keverjük tovább addig, amíg krémmé sűrűsödik, körülbelül 10 percig.

Amikor kész öntsük a krémet azonnal egy tálba, és hagyjuk teljesen kihűlni, (takarjuk le egy nejlon fóliával, hogy megakadályozzuk bőr képződést rajta). Tartsuk hűvös helyen, miközben készül a pite vagy torta. A jól meggyúrt tésztát mindenféle pihentetés és előzetes nyújtás nélkül kézzel nyomkodjuk szét egy kivajazott (24 cm-es) sütőformában. Kenjük meg a tetejét tejszínnel vagy tejjel. 

Öntsük rá a krémet majd rendezzük el rajta a párolt körte szeleteket a levével együtt. Tegyük be az előmelegített sütőbe a tortát és süssük 180 fokon kb. 40-45 percig.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s