Normand almatorta

Posted on Updated on

october 2014 180Hozzávalók:

A tésztához: 20 dkg finom liszt, 10 dkg vaj, 1 csipet só, 3 kk porcukor, 3-4 ek víz

a tetejére: 1 kg alma, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, mandula, fahéj, dió, 1 dl Calvados vagy alma pálinka

Az elkészítés módja:

Pároljuk meg 5 dkg vajban, kevés cukor és a Calvados hozzáadásával az 1 kg karikákra vagy hasábokra szeletelt, édes almát (Meg lehet szórni dióval, mandulával vagy fahéjjal is). Közben készítsük el a tésztát oly módon, hogy 10 dkg vajat dolgozzunk bele 20 dkg lisztbe. Ízesítsük egy csipet sóval, 3 kávéskanál porcukorral. Gyúrjunk tésztát 3-4 evőkanál víz hozzáadásával. Minél kevesebb vizet használunk a gyúráshoz, annál omlósabb lesz a tészta!

A jól meggyúrt tésztából mindenféle pihentetés és előzetes nyújtás nélkül kézzel nyomkodjuk szét egy kivajazott (24 cm-es) sütőformában. Kenjük meg a tetejét tejszínnel vagy tejjel, majd rendezzük el rajta kör alakban az almákat. Helyezzük be a tortát az előmelegített sütőbe és süssük 200 fokon kb. 30 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, öntsük rá a vajas levet, amely az almából párolás közben kifőtt (ha kihűlt melegítsük meg). Tegyük vissza a sütőbe még 10 percre. A normand almatorta melegen a legfinomabb.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s