A 2. világklasszis: a fekete berkenye (aronia)

Posted on Updated on

aronia 011Fűben-fában orvosság és a bogyókban is, tehetjük hozzá a régi mondáshoz a fekete berkenye kapcsán, amiben ráadásul kiválóan érvényesül a goethe-i ún. Urpflanze fogalma is, azaz, hogy akkor étkezünk helyesen, ha az egész növényt hasznosítjuk, a gyökerétől a száráig, a levelétől a virágjáig stb. Az arónia főként Kelet-Európában és Észak-Amerikában honos, bogyós gyümölcs. A csipkebogyóhoz hasonlóan a rózsafélék családjába tartozik, eddig 300 fajtája ismert. Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós, agyagos, lápos-megél, de a mocsaras helyeket különösen kedveli, ezért is terjedt el-illetve terjesztették el egyes európai országokban. A legízletesebb fajtái a dán „Aron”, a finn „Viking”, a szlovák „Nero, az orosz „Rubina” a svéd és német „Hugin”. Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban a XX. század eleje óta kultiválják, de különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek vége óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban, főként Szászországban. A fekete berkenye, májusban mintegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, talán leginkább a galagonyáéhoz. Erős, a madárberkenyéhez hasonló illata miatt a méhek tömegesen rajzanak a bokrok körül, ezért a feketeberkenye ültetvények mellett jól termő méhészeteket szoktak kialakítani. Az érett bogyóját a madarak ugyanennyire kedvelik, mert érdekes módon nem érzik a fanyar ízét, ami miatt az arónia nyersen nem igazán élvezetes, valószínüleg ezért nevezik az angolszászok „chokeberry”-nek, azaz „fojtogató bogyó”-nak. A fekete berkenyét érdemes késő ősszel lefotózni, mert gyönyörűen fénylő levelei hirtelen vörösre színeződnek. Vidéken sokfelé díszsövényként kedvelt és utak szegélyezéseként.

Az arónia a gyógyászatban és a konyhában

A friss gyümölcsöt elsősorban vitamin pótlásként szokás fogyasztani, a szárított termés teafőzetét viszont vesekőképződés és általános húgyúti fertőzések esetében alkalmazzák. A virágból enyhe hashajtót és vizelethajtó teát állítanak elő, míg a berkenyefa levele az ún. “orosz tea” pótlására is felhasználható. Az arónia héjában lévő növényi színezőanyagot gyakran használják élelmiszerek színezésére, hogy szebb, intenzívebb színű és tartósabb legyen. A fekete berkenyének magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, ez utóbbi miatt, ha levet-szörpöt készítenek belőle – a teljesebb lé kinyerése érdekében-, először lefagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal édesítik. Sok helyen a kellemes ízhatás érdekében még citromsavat is adnak hozzá. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpaszírozott gyümölcsök pedig a vadételek mellé kiválóak. Svédországban a berkenyét a málnás-epres-áfonyás joghurtokhoz adják hozzá ízfokozóként, Németországban pedig már kidolgozták az aróniából készíthető bor és pálinka technikáját. A berkenye tehát kedvező élettani hatásai miatt (ORAC-Oxygen radical absorbance capacity) elsősorban gyógyító növényként “törzskönyvezett”, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló roboráló, immunerősítő szer, segít a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek leküzdésében, gyógyír az emésztési problémákkal küzdők számára, javítja a májfunkciót, szárított formában pedig hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek esetében, sőt újabban a mellrák gyógyításban is látványos eredményeket értek el a fekete berkenye kivonatból készített kapszulával.aronia 017

Receptek:

Minden Németországban található bió és reform boltot felkutattam aróniára vadászva, és örömmel állapítottam meg, hogy óriási nagy a választék berkenye szörpökből, szárított berkenye drazsékból, berkenyés müzlikből és csokikból, de fanyar íze miatt viszont igazán kevés receptkönyvben szerepel. Párra azért mégis rábukkantam pl. a Natürlich Frau nevű német képes újságban, melyet Marion Kracht német celeb tett közzé. Ráadásul minő véletlen, hogy az Arany Kamerával jutalmazott, több, mint 100 film és 3 sikeres TV sorozat sztárja éppen a múlt héten a Lafer! Lichter! Lecker! (Nevetségesen könnyű és finom) vegánoknak és vegáknak szánt gasztró élőshowjában mutatta be, hogy milyen finomságokat lehet varázsolni berkenyéből. A lekvár receptjét igazán vonzónak találtam, de a fekete berkenyés pite sütése közben már tollat ragadtam, és gyorsan lejegyeztem, a minap pedig ki is sütöttem. Erős túlzással Michelin csillagos sztárnívójúnak nevezte az egyik vendégem, aki azonnal el is kérte a receptjét.

Berkenye lekvár

A berkenye érett termését a fürtről le kell szedni, majd akár napra kiterítve, keményre kell szárítani. Kb 3 kg friss termésből lesz 1 kg száraz áru.

Hozzávalók: 250 gr  Aronia bogyó, 250 gr meggy vagy áfonya, 10 dkg cukor, juhar szirup, méz vagy egyéb édesítőszer

Tegyük a szárított vagy fagyasztott berkenye bogyókat és kimagozott meggyet egy lábosba, mérjük ki hozzá a cukrot vagy mézet és kevés víz hozzáadásával mérsékelt tüzön főzzük kb. 10-15 percig. Szűrjük át majd tegyük befőttes üvegekbe. Túróhoz vagy palacsinta töltelékként kiváló.

DSCN5904Fekete berkenyés pite

Hozzávalók: Vegyünk kész fagyasztott tésztalapot vagy készítsük el az almás pite tésztáját a következő recept alapján: 35 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 2 ek cukor, 1 tojás, csipetnyi só, csipetnyi cukor

a töltelékhez: 2 ek vaj, 1 kg aronia bogyó (szárított), 400 gr cukor, és méz vagy egyéb szirup, 5 ek citromlé, 150-200 gr liszt

1. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, a többi tésztához valóval összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát vagy közepes nagyságú tepsit.  Zsemlemorzsával meghintjük és a tölteléket ráterítjük.

2. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a berkenyét, a cukrot meg a citromot. Amikor a berkenye levet ereszt sürítsük be a liszttel. Hűtsük le szobahőmérsékletüre. Öntsük rá a pite tésztára a berkenyét és rendezzük el rajta egyenletesen. A tetejére az almás pitéhez hasonlóan egy réteg tészta kerüljön. Kenjük be a piténk tetejét tojásfehérjével, villával szúrkáljuk meg és a tésztát forró sütőbe tolva erős lángon süssük szép pirosra (ha tepsibe tettük akkor 220 fokon 25 perc alatt kész, ha kerek porcelán formába, akkor 220 fokon 40-45 percig kell sütni). Amikor kész a berkenyés pité tegyük 1 éjszakára hideg helyre, mert ez az a pitefajta, ami másnap fogyasztva sokkal finomabb.

(A berkenye orvosi hasznosításához felhasználtam Dr Simoncsics Péter cikkét)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s