Két vörös cikóriás recept

Posted on Updated on

Chanterelle 044Az olasz radicchio vagy vörös cikória egy lilásvörös és fehér levelű, mutatós saláta, kemény, ropogós, borsos ízű, enyhén kesernyés levelekkel. Leginkább Olaszországban termesztik. Vértisztító, kóros álmatlanság elleni gyógyhatásáról Pliniusz (k.e. 23-k.e. 79) írt elsőként a Naturalis Historia című könyvében. Az ókor óta bebizonyosodott, hogy a vörös cikória valóban sok értékes dolgot tartalmaz, mint pl az intibint, ami segíti az emésztést, (gyomor keserűt készítenek belőle), azonkívül jól ismert nyugtató/altató/fájdalom csillapító hatása is, emellett flavonoidokat is és egyéb hasznos ásványi sókat is tartalmaz.

Modern kultiválása a 15. században kezdődött meg Veneto és Trentino tartományokban, de a sötét-vörös változatát  a belga agronómus Francesco Van den Borre nemesítette ki 1860-ban, aki az ún imbianchimento azaz fehérítő technikát alkalmazta, így terjedt el a sötét vörös-bordó színű radicchio fajta, aminek a torzsa fehér, a levelei pedig cirmosak. Napjainkban a radicchiót úgy termesztik, hogy a palántákat vízes, árnyékos helyre ültetik. A fény hiánya aztán meggátolja a növényben a klorofill termelését, melynek következtében a radicchió bordóra változik.

A radicchiót az olaszok főként grillezve fogyasztják, oliva olajjal bőven meglocsolva vagy risottóhoz köretként. Ezenkívül Dél-Olaszországban létezik egy radicchiós, tésztás étel, ami olyan, mint a mi káposztás kockánk, (megpárolják a kockára vágott leveleket és a tésztához keverik), csirkéhez, pulykához pedig töltelékként használt adalék anyag, mintahogy a tapenádéhoz is. Gyökeréből pótkávét készítenek. Ha nem kedveljük a keserű ízt, a radicchio felhasználása előtt érdemes a tömör leveleket középen félbevágni és a torzsát ék alakban kimetszeni. Leginkább a tejszínes, rokfort-márványsajtos vagy mustáros öntet illik hozzá.

Trevisanói radicchio saláta (4 személyre)

Hozzávalók: 1 nagy radicchio vagy 2 kicsi, oliva olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl fehér bor, 1 tejszín, só, bors, balzsamecet, rokfort sajt

Tisztítsuk meg a salátát, vágjuk fel nagyobb darabokra. Vágjuk ki a torzsát ék alakban. Egy teflon serpenyőben forrósítsuk fel az oliva olajat, pirítsuk meg benne a fokhagyma gerezdeket, majd kb 2-3 perc múlva vegyük ki belőle. Ezután öntsük fel fehér borral majd pároljuk a levet vagy 2 percig. Adjuk hozzá a balzsamecetet meg a tejszínt a léhez, sózzuk, borsozzuk, egy kis mézzel is édesíthetjük mielőtt ráöntenénk a salátástálba helyezett radicchióra. Végül morzsoljunk rá tetszés szerinti mennyiségű rokfort sajtot.

Grillezett radicchio tormás, zellerpürével és főtt kolbásszal

Hozzávalók: oliva olaj, fél citrom leve, só, bors, édeskömény mag, balzsamecet, 1 kk majoránna, fél fej zellergumó, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 zöldségleveskocka, 1 ek torma

Készítsük elő a grillezéshez/sütéshez a radicchiót. Negyedeljük fel és vágjuk ki a torzsát. Sózzuk borsozzuk, majd locsoljuk meg a citromízű oliva olajjal. Rendezzük el a tepsin őket majd toljuk be a sütőbe. Szórjuk meg a majoránnával és az édesköménnyel. Toljuk be a sütőbe és 20 perc alatt 200 fokon süssük ropogósra. Amikor kész spricceljük rájuk egy kis balzsamecetet.

Mialatt sül a radicchiónk, tegyük fel főni a kockára vágott zellert, a tej és víz keverékében egy leveskocka hozzáadásával. Amikor megfőtt, pürésítsük, adjunk hozzá egy kis vajat és 1 evőkanál tormát. Keverjük újra össze. Főzzük meg a kolbászt, vágjuk karikákra. Helyezzük a tányérra a radicchiót a kolbásszal meg a zellerpürével együtt. Bon apetito!

A leghíresebb olasz radicchió fajták a chioggiai, trevisói, castelfrancoi és veronai.

Chanterelle 045

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s