Zöldség kaméleonok

Posted on Updated on

Inca 007Sohasem értettem, hogy miért van az, hogyha nyáron az ember egy pecsenyés bodega előtt elhalad már a sülő húsok illatától is éhes lesz. 40 fokban! A vegetáriánusoknál persze nem működik a pavlovi reflex, mondta egy gyerekkora óta vegetáriánus ismerősöm, Bieke, s részben az ő hatására, részben mert egyre több barátunk lett az utóbbi időben zöldséghívő, elhatároztam, hogy beleásom egy kicsit magam a vegetáriánus irodalomba. Az első nagy felfedezésem a rozmaringgal és citrommal aromásított, oliva olajban sült zöldségtál volt, ami a német-argentin meccs alatt bombasikert aratott. Persze vendégeinknek nem árultam el, hogy az elkészítés fortélyait a leuveni (belga) Lukemieke vegetáriánus vendéglő séfjétől lestem el, aki nemcsak arra tanított meg, hogy hogyan kell kicsalogatni az ízeket a különböző zöldségekből, de azt is elmondta, hogy sokan nem tudják, hogy néhány zöldség a sütés ideje alatt érdekes metamorfózisokon megy át, meg hogy a végső ízhatás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy grillezzük vagy sütőben sütjük.

Használati utasítás néhány sütőben sült zöldséghez

Csak mostanában kapták fel Magyarországon az édesköményt, amelyet szerintem az ánizs aroma miatt sokan egyáltalán nem kedvelnek. Nem tudják azonban, hogy ez a zöldség egy igazi kaméleon, mert a sütés közben olyan drasztikus változásokon megy keresztül, hogy egyrészt sokkal ropogósabb lesz, másrészt pedig enyhén édeskés íze miatt még az is a rajongó táborához fog csatlakozni, aki előzetesen meg sem akarta kóstolni. Nem véletlenül készítik belőle a görögök az Ouzót, a franciák pedig a Pastis nevű alkoholos italt. Húsokhoz, halakhoz, csirkéhez vagy más zöldségekkel együtt kitűnő nyári étel!

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Szeleteljük fel hosszában vagy keresztben az édesköményt, tegyük egy tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk alá egy kis oliva olajat, aztán fedjük be fóliával és süssük 20 percig. Később vegyük le róla a fóliát és süssük még 20 percig. Hidegen és melegen is élvezetes köret.

Sült fokhagyma: A legtöbb ember a fokhagymát nem is tekinti zöldségnek, mert pusztán megszokásból fűszerként használja, ugyanúgy, mint a sót vagy a borsot. Itt az ideje hát, hogy a szűk keretek közé beszorított fokhagyma egy végtelen spektrumú zöldséggé lépjen elő a konyhánkban. Előételként, ízfokozóként salátákhoz, dresszingekhez, levesekhez, szendvicsre, pirítósra, sós kekszre kenve kiváló. Az elkészítés titka, hogy a fokhagymát alacsony hőmérsékleten lassan kell sütni, hogy a csípős, néha keserű íz elszivárogjon belőle. Érdekes tény, hogy megfelelően kisütve aztán sokkal többet tudunk fogyasztani belőle, mint a frissből, ráadásul a kellemetlen mellékhatásoktól sem kell tartani (tipikus elkészítése: 1 fej fokhagyma, 1 ek oliva olaj, só). Melegítsük elő a sütőt. Hántsuk le a fokhagyma héját majd vágjuk ketté egész fejet kereszt irányban. Sózás, olajozás és be vele a sütőbe. 20-30 perc alatt kisül. Hidegen, melegen, egészben vagy pépesítve mindenhogy finom.

Édesburgonya vagy burgonya: a burgonya a száraz, magas hőmérsékletet kedveli, a sütés módja nagyon sokféle lehet pl. héjastul vagy meghámozva, csak sóval vagy mediterrán fűszerekkel megszórva, “Ahogy tetszik”- mondaná Will Shakespeare. A sütés ideje attól függ, hogy újburgonyát vettünk-e vagy télit, vigyázzunk, mert az édesburgonya sütés ideje jóval rövidebb, mint a hagyományosé. Kedvencem a rozmaringos-oregánós hasáb burgonya, citromos oliva olajjal meglocsolva, vagy köménymaggal megszórva, attól függően, hogy éppen aznap mire vagyok ráhangolva.

Schliessheim and Africa days 065Sütőben sült édesburgonya, édesköménnyel kecskesajtos-joghurtos salsával

Hozzávalók: 1 nagy fej édeskömény, 700 gr édes vagy egyéb burgonya, 1 nagy fej fokhagyma, 3 db nagy paradicsom, 3-4 ek oliva olaj, só, bors, 150 gr krém sajt + kecskesajt, 6 ek tej, 6 kerek sós cracker, citrom lé, 6 db kakukkfű és rozmaring ág

Mossuk meg és tisztítsuk meg a zöldségeket. Szeleteljük fel az édesköményt, meg a burgonyát (én fele arányban használta édeset meg újkrumplit). Vágjuk ketté horizontálisan az egész fej fokhagymát meg a paradicsomokat. Rendezzük el az összes zöldséget egy tepsin. Öntsük az oliva olajat egy üvegtálba, adjunk hozzá 2 evőkanál citromlevet, meg a rozmaringot és keverjük jól össze. Sózzuk meg a zöldségeket és öntsük le az olaj keverékkel. A kezünket használva forgassuk bele a zöldségeket az olajba. Dobjuk rájuk a friss rozmaring és kakukkfű ágakat. A paradicsomok tetejét szórjuk meg barnacukorral és toljuk be a tepsit az előmelegített sütőbe. 220 fokon 30 perc alatt kisül. Közben készítsük el hozzá a mártogatóst: keverjük össze a krémsajtot vagy joghurtot a kecskesajttal meg a 6 evőkanál tejjel. Ízesítsük egy kevés citromlével. Törjük apróra a sós crackert és szórjuk bele a kecskesajtos keverékbe.

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s